‘Mensen geloofden mijn cv niet’, zegt directie

‘Mensen geloofden mijn cv niet’, zegt directie

Door LaToya Harding
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd8 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenimage copyrightShefaly Yogendraimage captionShefaly Yogendra zei dat vrouwen een ‘structurele uitdaging’ hebben om op boards te komen

Toen portefeuillebestuursdirecteur Shefaly Yogendra voor het eerst naar het VK kwam, stond ze voor veel uitdagingen om een ​​baan te vinden.

“Een van de eerste hindernissen die ik in het VK ondervond, was dat ik geen blue-chip namen op mijn cv had”, vertelde ze aan de BBC.

“Enkele van de andere problemen… waren mensen die vroegen of ik hier legaal was, dat ze mijn cv niet geloofden, of dat ik te hoog opgeleid was.”

Ze zei dat vrouwen en etnische minderheden voor een “structurele uitdaging” staan ​​om een ​​bestuursfunctie te bemachtigen.

De vice-voorzitter van de London Metropolitan University, die twee decennia geleden voor het eerst vanuit India naar het VK kwam, zei dat vrouwen op bestuursniveau vaak worden geconfronteerd met nadelen “zelfs voordat ze het gebouw binnenlopen”.

Ze gaf headhunters de schuld omdat ze er niet voor zorgden dat cv’s de juiste mensen bereiken.

Covid heeft een ‘verwoestende’ impact op gendergelijkheid De handhaving van de loonkloof tussen mannen en vrouwen vertraagd met zes maanden

Uit onderzoek van loopbaancoachingbureau Women on Boards UK blijkt dat vrouwen en etnische minderheden voor uitdagingen staan ​​bij het betreden van besturen bij kleinere bedrijven.

Het zegt dat minder dan de helft van de 261 bedrijven die onder de FTSE 350 worden vermeld, besturen hebben die voor 33% uit vrouwen bestaan, terwijl 54% volledig mannelijke executive leiderschapsteams heeft.

Ongeveer 37% van die bedrijven heeft slechts één of helemaal geen vrouwelijke bestuurders. En heel weinig vrouwen bereikten de hoogste functies, met slechts 7% vrouwelijke chief executives en 16% vrouwelijke voorzitters.

image copyrightGetty Imagesimage captionEr zijn maar weinig vrouwen die de hoogste functies bereiken, zo blijkt uit een nieuw rapport

Meer dan de helft van de onderzochte bedrijven heeft volledig mannelijke executive leiderschapsteams, vergeleken met 8% van de bedrijven binnen de FTSE 350-index.

Uit de gegevens bleek ook dat slechts 3% van de bestuursleden in die 261 bedrijven, zowel mannen als vrouwen, directeuren van kleur zijn, verdeeld over slechts 16% van de bedrijven. En van deze 46 kleurregisseurs zijn er slechts acht zwart.

“Besturen moeten de juiste cultuur hebben”, zei mevrouw Yogendra. “Het gaat niet alleen om afvinken, maar om het verschil maken.”

Mevrouw Yogendra trad in augustus 2017 toe tot de raad van bestuur van London Metropolitan University en is tevens voorzitter van de auditcommissie, nadat ze eerder voorzitter was van de bestuurscommissie.

Daarnaast is ze niet-uitvoerend bestuurder van de in Londen genoteerde JP Morgan US Smaller Companies Investment Trust en Temple Bar Investment Trust.

Bel om kleine bedrijven te beoordelen

Eerdere recensies, zoals de recensie van Hampton-Alexander en de recensie van Davies hadden een positieve invloed gehad op de gelijkheid van mannen en vrouwen, maar ze keken alleen naar grotere bedrijven.

heeft opgeroepen tot meer controle dan dit, en zegt dat veel bedrijven weinig tot geen vooruitgang hebben geboekt op het gebied van diversiteit.

Het bedrijf wil zijn netwerk van 35.000 professionele vrouwen helpen een bestuursfunctie op zich te nemen als non-executive director, trustee of gouverneur, of om binnen het eigen bedrijf aan de top te komen.

“Dit rapport laat zien dat de klus nog lang niet geklaard is”, zei Fiona Hathorn, CEO van Women on Boards UK.

“Hoewel er de afgelopen jaren vooruitgang is geboekt, is een groot deel hiervan gedreven door de grootste bedrijven – er zijn veel kleinere beursgenoteerde bedrijven die, met een gezamenlijke marktkapitalisatiewaarde van £ 63 miljard, een aanzienlijke impact hebben op de Britse economie.”

image copyrightGemma Fleurenimage captionGemma Fleuren zei dat bedrijven open moeten staan ​​voor flexibele rollen aan de top

Gemma Fleuren, lid van de operationele raad van Hotel Chocolat, vertelde de BBC dat vrouwen met kinderen vaak worden getroffen door de behoefte aan flexibel werken.

“Bedrijven die openstaan ​​voor flexibele en parttime functies op senior niveau is van cruciaal belang”, zei ze.

“Ik denk dat er de afgelopen jaren veel vooruitgang is geboekt in de markt, en vooral in het laatste jaar door de pandemie, voor flexibiliteit in meer juniorfuncties, maar veel bedrijven zullen het nog steeds niet overwegen voor benoemingen op senior- of directeursniveau, vooral als ze extern worden aangeworven.”

Maar mevrouw Fleuren, die vier dagen per week werkt en moeder is van drie kleine kinderen, zei dat Hotel Chocolat haar verzoek om flexibel werken steunde om haar verplichtingen in evenwicht te houden.

“Ik had het geluk dat Hotel Chocolat een extreem vooruitstrevende organisatie en cultuur is op dit gebied en dus in staat was om me bij het bedrijf te voegen met de flexibiliteit die ik nodig had”, zei ze.

“Ik denk dat organisaties de waarde die diversiteit met zich meebrengt echt moeten begrijpen en ook dat de juiste persoon voor een functie altijd meer zal opleveren voor hun bedrijf als ze werken op een manier die past bij hun levensstijl, dan de verkeerde kandidaat die kan werken 9 tot 5, 5 dagen per week.”

.