‘Kleren zijn gescheurd, versleten – ik kan geen werkhandschoenen vinden’

‘Kleren zijn gescheurd, versleten – ik kan geen werkhandschoenen vinden’

Door Katherine Latham
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd29 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieimage copyrightN Tsedendorjimage captionNarantsetseg Tsedendorj zegt dat het moeilijk is om bepaalde items te vinden om te kopen

Omdat ze wintertemperaturen tot -30C (-22F) moet doorstaan, kun je begrijpen waarom Narantsetseg Tsedendorj zich zorgen maakte over het feit dat ze geen nieuw paar handschoenen kon kopen.

“Kleding is gescheurd, versleten, ik kan geen werkhandschoenen vinden”, zegt ze.

Mevrouw Tsedendorj is geitenhoeder in de wildernis van Mongolië, waar ze het land helpt zijn positie te behouden als ‘s werelds tweede grootste exporteur van kasjmierwol na China.

Je zou kunnen denken dat haar leven een wereld verwijderd is van het jouwe, en je zou in veel opzichten gelijk hebben. Maar wat mevrouw Tsedendorj met de meesten van ons verbindt, is dat ze zelfs in haar afgelegen uithoek van de wereld is getroffen door producttekorten als gevolg van de pandemie van het coronavirus.

Terwijl de meesten van ons vorig jaar aan het begin van de uitbraak lege supermarktschappen zagen, was de situatie voor het door land omgeven Mongolië ernstiger, aangezien het zoveel van zijn voedsel, brandstof en kleding importeert (hoewel uiteraard zonder kasjmier).

Nu de Mongoolse regering prioriteit geeft aan de invoer van voedsel, heeft dit geleid tot tekorten in andere gebieden en daaropvolgende prijsstijgingen.

“Mongolië is te afhankelijk van buitenlandse markten, wat nu heel duidelijk is”, zegt mevrouw Tsedendorj. “De prijs van alles is gestegen en ik kan niets vinden om te kopen.”

image copyrightGetty Imagesimage captionBritse supermarktschappen werden in maart vorig jaar ontdaan van veel producten

Wereldwijd supply chain management is niet iets waar de meesten van ons ooit over nadenken, tenzij er dingen misgaan en er tekorten ontstaan. Dit was het geval tijdens de pandemie als gevolg van lockdowns die het verkeer van goederen en mensen beperkten, terwijl mensen in paniek kochten.

Wat kan er gedaan worden om ketens te versterken en in de toekomst te beschermen tegen tekorten?

“Veel bedrijven werden overvallen door de pandemie, ongeschikt om de grote schok het hoofd te bieden”, zegt dr. Laura Purvis, lezer in supply chain management aan de Cardiff University.

Ze noemt het voorbeeld van Britse supermarkten die producten op voorraad hebben volgens de voorspelde vraag. “Deze voorspellingen worden lang van tevoren gegenereerd en worden strak beheerd om de beschikbaarheid van het schap te maximaliseren en veroudering van het product te minimaliseren.”

Door de pandemie steeg de vraag naar bepaalde producten, zoals conserven en toiletrollen. Terwijl andere items, zoals kant-en-klare sandwiches, een grote daling zagen omdat mensen niet naar hun werk gingen. Voeg een daling van het transport toe en sommige toeleveringsketens gingen kapot.

New Tech Economy is een serie die onderzoekt hoe technologische innovatie het nieuwe opkomende economische landschap vorm zal geven.

Dr. Purvis zegt dat supermarkten en andere retailers hun leveranciers moeten toevoegen aan een breder, meer gedigitaliseerd monitoring- en feedbacksysteem voor de toeleveringsketen, zodat gegevens over veranderingen in de vraag veel sneller terug kunnen komen bij leveranciers.

Ze zegt dat dit zou leiden tot meer “transparantie”, maar ze waarschuwt dat sommige retailers afwijzend staan ​​tegenover het idee. “Hoewel het belang van transparantie in de hele toeleveringsketen goed wordt erkend, is het niet altijd gemakkelijk te implementeren.

“Bedrijven kunnen soms terughoudend zijn om informatie met leveranciers te delen, bang dat ze hun concurrentievoordeel zouden weggeven. En verschillen in cultuur, werkmethoden, incompatibiliteit tussen verschillende computerplatforms die worden gebruikt, vooral in toeleveringsketens die meer mondiaal van aard zijn, kunnen allemaal optreden. als belemmeringen voor transparantie.

“Dit kan ervoor zorgen dat organisaties de risico’s in hun toeleveringsketens niet of te laat voelen, waardoor ze kwetsbaar worden.”

Het is nu mogelijk voor bedrijven om de exacte locatie van alles in hun toeleveringsketen te weten, met behulp van streepjescodes of radiofrequentie-identificatie, waar digitale gegevens worden gecodeerd in tags of slimme labels, zegt ze: “Digitalisering vormt de kern van succesvolle toeleveringsketens. “

De wereldwijde sportkledinggigant Nike had al zwaar geïnvesteerd in het digitaliseren van zijn toeleveringsketen, dus toen de pandemie toesloeg, kon het snel reageren.

Het wist precies waar zijn goederen waren en leidde ze onmiddellijk van fysieke winkels naar magazijnen, klaar om online te worden verkocht.

image copyrightGetty Imagesimage captionNike heeft zijn voorraad uit winkels verplaatst, zodat het in plaats daarvan online kan worden verkocht

Een groeiend aantal bedrijven streeft ernaar om in de voetsporen van Nike te treden, blijkt uit een studie van accountantsgroep Ernst & Young in februari. Het ontdekte dat velen keken naar computersystemen met kunstmatige intelligentie, plus het gebruik van robots in distributiecentra en drones voor leveringen.

Toch hoeft technologie niet zo geavanceerd te zijn om supply chains te versterken. Toen de verkoop van planten en tuinproducten vorig jaar bijvoorbeeld enorm steeg in de lente en zomer, voerde het Britse tuincentrum Squire’s regelmatig videogesprekken met leveranciers.

“Microsoft Teams-vergaderingen hebben face-to-face updates met leveranciers mogelijk gemaakt, waardoor we snelle beslissingen kunnen nemen”, zegt Squire’s inkoopdirecteur Darran Oakley. “Daar hebben we via virtuele ontmoetingen nog nauwer contact met leveranciers gekregen, waardoor onze relaties zijn versterkt.”

Squire’s voorzitter Sarah Squire voegt eraan toe dat het bedrijf ook probeert zijn toeleveringsketens te verkorten. “Tachtig procent van onze planten wordt in Groot-Brittannië gekweekt, veel zelfs heel lokaal”, zegt ze. “We weten dat we voor sommige andere producten kortere aanvoerlijnen nodig hebben en in de toekomst minder import.”

Sarah Lund, hoofdonderzoeker handel en globalisering bij de denktank McKinsey Global Institute, zegt dat Covid ervoor heeft gezorgd dat bedrijven “van begin tot eind naar hun hele toeleveringsketen kijken – om de volledige omvang van hun kwetsbaarheden te kennen”.

image copyrightSquire’simage captionSarah Squire zegt dat haar familiebedrijf tuincentrum werkt aan het verder verkorten van de toeleveringsketens

Chocoladereus Mars heeft precies dit gedaan. “We werken samen met onze al lang bestaande NGO [non-government organisation] partner, [global poverty charity] Zorg”, zegt Lisa Manley, vice-president duurzaamheid bij Mars.

“We zetten persoonlijke beschermingsmiddelen, gezondheids- en veiligheidsberichten, voedselrantsoenen en in sommige gevallen contant geld in voor kwetsbare supply chain-regio’s in Afrika, Thailand, India en Latijns-Amerika.

“[And] we hebben leiders in de agro-industrie en hun NGO-partners geïnterviewd om een ​​rapport te ontwikkelen over inkooppraktijken die helpen bij het opbouwen van veerkracht in de toeleveringsketen.”

Een Noors bedrijf genaamd Gelato hoopt de veerkracht van de toeleveringsketen te verbeteren door ze veel korter te maken. De software stelt e-commerce makers van fysieke producten zoals kleding, kunst aan de muur en boeken in staat om gemakkelijk contact te leggen met fabrikanten over de hele wereld.

Als een Britse verkoper van kunstafdrukken bijvoorbeeld een bestelling krijgt van een persoon in Brazilië, in plaats van het item duizenden kilometers van het VK te moeten posten, kunnen ze het kunstwerk laten drukken en bezorgen door een Braziliaans bedrijf.

“De toekomst draait om kortere levertijden, lagere kosten en CO2-uitstoot”, zegt Gelato-oprichter en CEO Henrik Müller-Hansen.

image copyrightGetty Imagesimage captionMongolië heeft ook te maken gehad met een terugval in de wereldwijde vraag naar kasjmier

Terug in Mongolië hebben herders zoals mevrouw Tsedendorj ook gezien dat de pandemie de export van kasjmier trof, toen de wereldwijde vraag daalde met de sluiting van modewinkels en mensen die thuis zaten te bezuinigen op luxe aankopen.

Ze hoopt dat de verkoop van de wol en de toeleveringsketens van en naar het land snel weer normaal worden. “De levensstandaard is gedaald, herders bevinden zich in een moeilijke situatie.”

Aanvullende rapportage door Will Smale.

.