Klarna houdt vol dat kopen-nu-betalen-later beter is dan dure creditcards

Klarna houdt vol dat kopen-nu-betalen-later beter is dan dure creditcardsGepubliceerd7 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenimage copyrightKlarna

De baas van Klarna heeft beweerd dat zijn koop-nu-betaal-later-model goedkoper is voor consumenten dan creditcards en voorkomt dat ze in diepe schulden komen.

Sebastian Siemiatkowski zei dat consumenten beter af zijn omdat er geen rente of betalingsachterstanden in rekening worden gebracht.

Hij zei ook dat creditcards grote leenlimieten bieden, terwijl Klarna krediet geeft op basis van aankoop per aankoop.

Campagnevoerders zeggen echter dat deze producten het gemakkelijk maken voor mensen om “onbewust” in de problemen te komen.

Citizens Advice, een netwerk van juridische, geld- en consumentengroepen, waarschuwde eerder dit jaar dat koop-nu-betaal-later-producten een “glibberige helling naar schulden” kunnen zijn en riep op tot meer regulering.

Het gebruik van buy-now-pay-later-financiering is geëxplodeerd tijdens de Covid-pandemie. Uit een marktonderzoek door de voormalige interim-baas van de Financial Conduct Authority (FCA), Christopher Woolard, bleek dat het gebruik in 2020 bijna verviervoudigd was tot £ 2,7 miljard.

Bedrijven zoals Klarna, Clearpay en Laybuy stellen consumenten in staat een product te kopen en binnen 30 dagen te betalen of de kosten te spreiden, meestal over een periode van drie maanden.

In tegenstelling tot creditcardmaatschappijen voeren ze echter alleen een “zachte” betaalbaarheidscontrole uit, wat betekent dat het geen invloed heeft op de kredietscore van een persoon en niet zichtbaar is voor andere geldschieters.

Als een shopper er niet in slaagt een betaling uit te voeren met behulp van buy-now-pay-later, kan het bedrijf hem in de toekomst weigeren als klant.

Goede doelen luiden alarm over buy-now-pay-later-schuld #Klarna ‘verbaasd’ door nu kopen, later betalen zorgen

Maar andere kredietverstrekkers die kopen-nu-betalen-later kunnen niet zien of een persoon is afgewezen door een soortgelijk bedrijf, waardoor het potentieel voor consumenten om schulden te maken groter wordt.

Siemiatkowski zei dat als gebruikers op verantwoorde wijze met het bedrijf omgaan, “we langzaam de beschikbaarheid ervan vergroten”.

Hij vertelde de BBC: “In Groot-Brittannië hebben we meer creditcards dan mensen.

“[Klarna’s] oplossing is een betere oplossing voor mensen omdat het renteloos is, het heeft geen extra late vergoedingen, het probeert niet op die manier geld te verdienen en dus is het beter voor de consument om dit te gebruiken.”

Hij voegde eraan toe: “Het is ook belangrijk om te begrijpen dat onze acceptatie er heel anders uitziet. [With] een creditcard krijg je een limiet van £ 1.000 – je kunt het uitgeven en helaas volledig ingaan als je alles gebruikt.”

‘Consumentenschade’

De Woolard Review heeft aanbevolen dat producten voor kopen-nu-betalen-later “met spoed” moeten worden gereguleerd.

De heer Woolard zei: “De opkomst en uitbreiding van niet-gereguleerde koop-nu-betaal-later-producten biedt consumenten een belangrijk alternatief voor duurder krediet, maar dit brengt ook een aanzienlijk potentieel voor schade aan de consument met zich mee.

“Zo had meer dan een op de tien klanten van een grote bank die buy-nu-pay-later gebruikte al een betalingsachterstand. Regelgeving zou mensen die buy-nu-pay-later-producten gebruiken beschermen en de markt verduurzamen.”

Op maandag kondigde Klarna aan dat het zijn bereik uitbreidt tot buiten de bedrijven waarmee het samenwerkt. Shoppers kunnen nu bij elke online bestelling via Klarna kopen-nu-betalen-later, ongeacht of het bedrijf al dan niet banden heeft met Klarna.

Siemiatkowski zei dat Klarna regulering verwelkomt: “We willen regulering hebben om te voorkomen dat mensen onnodig worden bestraft, omdat we een volledig inzicht willen hebben in hun financiële positie.

Maar hij zei: “We moeten heel erg voorzichtig zijn om geen regelgeving in te voeren die daadwerkelijk ten goede komt aan de gevestigde exploitanten die miljarden aan rente verdienen van Britse consumenten.”

De FCA bestudeert momenteel haar reactie op de aanbevelingen die in de beoordeling zijn uiteengezet. Het zal zijn reactie publiceren in zijn bedrijfsplan voor 2021-22 dat in juli zal worden gepubliceerd.

.