Karton ‘in volksgarages zorgt voor schaarste’

Karton ‘in garages van mensen veroorzaakt tekort’Gepubliceerd19 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Images

Kartonnen dozen die in garages van mensen worden opgeslagen, blijven materiaaltekorten veroorzaken, zegt de baas van een groot verpakkingsbedrijf.

Miles Roberts, chief executive van DS Smith, zei dat het bedrijf samenwerkt met lokale raden om de levering van karton te verbeteren voor recycling in nieuwe dozen.

DS Smith, wiens grootste klant in het VK Amazon is, haalde vroeger bulkvoorraden van winkels en restaurants in High Street.

Maar de lockdown en een golf van online thuisbezorging hebben de toeleveringsketen veranderd.

De heer Roberts zei: “Eerlijk gezegd hebben we ontdekt dat al die oude kartonnen dozen die we nodig hebben, al die oude kranten die we moeten recyclen, in de garages van mensen en in hun afvalbakken zijn opgeslagen.”

Hij vertelde het BBC’s Today-programma: “We hebben echt op lokale autoriteit na lokale autoriteit gewerkt om te zeggen: ‘Hoe kunnen we de terugkeer van dat materiaal verbeteren?’ zodat we er een nieuwe verpakking van kunnen maken en het weer in de toeleveringsketen kunnen krijgen.”

Karton is sinds januari schaars voor retailers in het VK.

Vóór de lockdown waren karton en ander materiaal dat door winkels werd gebruikt vaak te zien langs de weg en in opslagfaciliteiten die klaar waren om te worden opgehaald door recyclingbedrijven. Het betekende, zei de heer Roberts, dat karton snel terugkeerde naar de toeleveringsketen.

Supermarkten hebben ook te maken gehad met tekorten aan kartonnen verpakkingen waarbij Asda, Lidl en de Coöp merkten dat ze moesten overstappen op bijvoorbeeld plastic dozen voor hun eieren. Dat leidde tot kritiek op sociale media over hun groene geloofsbrieven.

Asda zei dat er een “tekort was aan de pulp die werd gebruikt om de kartonnen dozen te maken”, dat “alle retailers treft”. Het voegde er echter aan toe dat de plastic dozen 100% recyclebaar waren.

.