Kan mijnbouw de economie van Cornwall redden?

Kan mijnbouw de economie van Cornwall redden?

Door Simon Jack
Bedrijfsredacteur

Gepubliceerd5 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenG7-toppenimage copyrightNeil Williamsimage captionBij Gwennap boren ingenieurs in geothermische wateren

Op een industrieterrein in het centrum van Cornwall zijn een paar boorgaten, elk met een doorsnede van slechts 12 cm, maar een kilometer de rots in gedreven.

Ze pompen water op met wat misschien een magisch ingrediënt blijkt te zijn als het gaat om de toekomst van Cornwall.

Het is lithium, het element dat gebruikt wordt bij het maken van batterijen, onder meer voor elektrische auto’s.

“Het wordt absoluut cruciaal voor de groene industriële revolutie en we denken dat we er behoorlijke middelen van hebben”, zegt Lucy Crane van het bedrijf Cornish Lithium.

Tweehonderd jaar geleden werd dit deel van Cornwall de rijkste vierkante mijl ter wereld genoemd dankzij de kopermijnen, zegt Lucy.

En deze moderne goudzoekers hopen dat lithium een ​​nieuw groen “goud in hun heuvels” vertegenwoordigt. Maar het zal een paar jaar duren voordat de proefprojecten van Cornish Lithium kunnen vaststellen hoeveel er daar beneden is.

Johnson trapt G7 af met pleidooi om ongelijkheid aan te pakken Boren naar groene energie begint bij Eden ProjectG7: Wonen in de resorts in de wereldwijde spotlight

Ondertussen, met de leiders van zeven van ‘s werelds rijkste landen hier, die een herstel van de grootste wereldwijde gezondheids- en economische schok in meer dan een eeuw in kaart brengen, bevindt Cornwall zelf zich op een economisch kruispunt, acuter zelfs dan voor de rest van de VK.

image copyrightLucy Craneimage captionLucy Crane hoopt dat mijnbouw de economie van Cornwall nieuw leven zal inblazen, dit keer voor lithium

Het economische verleden van Cornwall is gebouwd op eeuwenlange rijkdom aan mijnbouw en visserij, en de kiemen van nieuwe industrieën worden gezaaid, maar nu is toerisme de levensader.

Maar het was ook de grootste ontvanger van ontwikkelingsgeld van de Europese Unie (EU) van elk gebied in het VK en de thuisbasis van kustgemeenschappen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van EU-klanten. Dus Cornwall staat nu voor enorme post-Brexit-uitdagingen.

Mosselen naar Brussel?

Er zijn maar weinig sectoren die harder zijn geraakt door de impact van de Brexit dan de visserij, met name schelpdieren. Het VK mag, net als andere niet-EU-landen, nu levende, ongezuiverde mosselen, sint-jakobsschelpen, oesters en kokkels naar de EU exporteren – waar 90% van hen wordt gekocht en gegeten.

Zijn mosselen naar Brussel krijgen is bijna onmogelijk gebleken voor Martin Laity van Sailor’s Creek Shellfish, en het zuiveren ervan hier in het VK pre-export heeft een terminale invloed op hun houdbaarheid.

“De mosselen zouden de zuivering en de doorvoer niet overleven, als ik die nu naar Frankrijk zou sturen, zou 90% van hen dood zijn bij aankomst”, zegt Martin.

image copyrightGetty Imagesimage captionHistorisch gezien was vissen een steunpilaar van de economie van Cornwall

Het einde van de Brexit-overgangsperiode was catastrofaal voor Martin. Zijn bedrijf verdween op de eerste dag, zegt hij. En hoewel de regering handelsovereenkomsten met landen als Australië of Canada aanmoedigt, kan hij zich niet voorstellen dat ze zijn verloren markten zullen vervangen, niet in de laatste plaats omdat ze heel weinig schaaldieren importeren.

“Je moet ook kijken naar de duurzaamheidshoek – onze oesterboten werken met zeilkracht en wanneer je wordt verteld om je spullen 9.000 mijl over de hele wereld te verkopen, druist dat in tegen wat je probeert te bereiken”, zegt hij. .

Hij waarschuwt ook dat een afname van de visserij een van de sterkste attracties van Cornwall zou kunnen ondermijnen.

“De hele reden dat we een toeristenindustrie hebben, is omdat mensen houden van de sfeer van wat er gebeurt – drukke mensen die hard werken in een haven – het trekt mensen van over de hele wereld aan om dat te zien. Ze willen karakter en onze industrie zien is karakter”

Vakantie hoepels

Deze zomer zal Cornwall meer toeristen trekken dan normaal, aangezien de reisonderbreking de glans van vakanties in het buitenland wegneemt.

En het uitzicht vanaf de belangrijkste toeristische attractie van Cornwall is optimistisch.

Het Eden Project biedt een glimp van het leven uit verre uithoeken van de wereld, maar het is genesteld tussen de steile muren van een oude kleimijn – nog een herinnering aan de fundamenten van de regio.

De interim-directeur van de site, David Harland, hoopt dat bezoekers zich herinneren hoeveel gemakkelijker het is om op vakantie te gaan in het VK, zonder “alle hoepels waar je doorheen moet springen”, en dat ze blijven terugkomen.

afbeelding bijschrift De biodomes van het Eden Project herbergen een tropisch regenwoud, maar bevinden zich in een oude kleimijn

Maar ook dan heeft de regio nog steun nodig, zegt hij.

“We staan ​​hier in Cornwall in een van de weinige gebieden met economische achterstand in Engeland en waar we nu naar op zoek zijn, is een routekaart naar echte nivellering – om manieren te vinden om ervoor te zorgen dat de rijkdom echt over het land wordt verspreid, ” hij zegt.

Hand-outs

De EU verstrekte de afgelopen 20 jaar subsidies ter waarde van maximaal £ 100 miljoen per jaar – inclusief ondersteuning voor het Eden-project. De regering heeft beloofd dat dit zal worden vervangen door binnenlandse subsidies van een nieuw Shared Prosperity Fund – een pot met geld die beschikbaar is voor alle Britse gebieden waaraan de kanselier tot nu toe in totaal slechts £ 220 miljoen heeft toegezegd.

Tim Dwelly, voormalig leider van de Labour Group in Cornwall Council, vreest dat zijn regio slechts een fractie zal ontvangen van het geld dat het vroeger ontving.

“Het is echt schokkend om te bedenken dat de regering verwacht dat Cornwall zich klaarmaakt voor deze enorme uitdagingen met ongeveer 5% van het budget dat we nodig hebben. Dit is geen nivellering, maar een nivellering”, zegt hij.

image copyrightGetty Imagesimage captionVakantiegangers kunnen terugkeren naar Cornwall als ze dit jaar genieten van een probleemloze reis

Het betekent dat er meer hoop dan ooit wordt geïnvesteerd in nieuwe industrieën zoals lithiummijnbouw en ook in geothermische energie. Deze industrieën hebben het potentieel om twee economische vliegen in één klap te slaan – koolstofarm maken en nivelleren, terwijl de afhankelijkheid van mensen van een sector die zowel wispelturig als seizoensgebonden is, wordt verminderd.

“Een op de vijf banen in Cornwall is afhankelijk van toerisme en daar moeten we verandering in brengen”, zegt Cherilyn Mackrory, conservatief parlementslid voor Truro en Falmouth. “We willen een ander Cornwall dat niet afhankelijk is van hand-outs.”

.