JD Sports-voorzitter verwerpt kritiek op bonus van £ 4,3 miljoen

JD Sports-voorzitter verwerpt kritiek op £ 4,3 miljoen bonusGepubliceerd5 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Imagesafbeelding bijschriftJD Sports uitvoerend voorzitter Peter Cowgill

De voorzitter van JD Sports heeft kritiek afgewezen op een grote bonus die hij ontving nadat de retailer had geprofiteerd van miljoenen ponden aan Covid-ondersteuning.

Peter Cowgill vertelde de BBC dat het “leeuwendeel” van de bonus van £ 4,3 miljoen verband houdt met werk dat vóór januari 2019 is gedaan.

Hij verwierp ook voorstellen dat het bedrijf verlofgeld zou moeten terugbetalen.

Aandeelhoudersadviesgroep Glass Lewis heeft er bij investeerders in de sportkledingketen op aangedrongen om te stemmen tegen wat zij een “ongepast” loonbeleid noemt.

Aandeelhouders krijgen de kans om te stemmen op de jaarlijkse algemene vergadering van JD Sports op 1 juli, hoewel dit niet bindend is.

De heer Cowgill vertelde het BBC’s World at One-programma dat de loonsverhoging in 2020 het gevolg was van een langetermijnaanmoedigingsaandelenplan (Ltip) en dat hij in de afgelopen acht jaar slechts één uitbetaling van de regeling had ontvangen.

“In die periode de [firm’s] de winst ging van 82 miljoen pond naar 420 miljoen pond”, voegde hij eraan toe.

De heer Cowgill zei dat het bedrijf de verlofregeling correct had gebruikt om banen te ondersteunen, en niet vrijwillig zou moeten betalen om het terug te betalen, zoals rivalen Primark en Asos hebben gedaan.

Hij zei dat Primark deel uitmaakte van een groter bedrijf, AB Foods, waarvan de winst vorig jaar profiteerde van de sterke verkoop van voedsel, terwijl Asos een pure online speler was die niet dezelfde overheadkosten had.

JD Sports wordt geconfronteerd met terugslag over de bonus van £ 4,3 miljoen van de baas

De heer Cowgill zei dat het mogelijk was dat investeerders tegen zijn loonpakket zouden stemmen, maar voegde eraan toe: “Waarom zou u, als het bedrijf vooruitgang heeft geboekt, overal voor steeds meer werkgelegenheid gezorgd hebben?

“Het is internationaal uitgebreid, het heeft gezorgd voor aanhoudende groei.”

Als niet-essentiële detailhandelaar waren de winkels van JD Sports gedurende lange perioden gesloten tijdens de pandemie en ontving het bedrijf £ 61 miljoen via de Britse verlofregeling en naar schatting £ 38 miljoen aan verlichting van zakelijke tarieven.

Het heeft ook geprofiteerd van een extra £ 25 miljoen aan loonondersteuning van andere landen waar het actief is. JD Sports kreeg ook voorlopig een noodlening van £ 300 miljoen van de Bank of England, hoewel het bedrijf erop wijst dat het uiteindelijk niet nodig was en nooit toegankelijk was.

Tegelijkertijd zag de keten zijn inkomsten vorig jaar met 0,9% stijgen tot £ 6,1 miljard toen de verkoop online verschoof, hoewel de winst vóór belastingen met 7% daalde.

De bonus van de heer Cowgill werd overeengekomen in januari 2019 en verschillende termijnen werden uitgesteld vanwege de pandemie en vervolgens uitbetaald.

Hiermee rekening houdend, zei hij dat zijn bonus vorig jaar eigenlijk £ 1,3 miljoen was – 75% minder dan het voorgaande jaar.

.