Jack Dorsey: de passie van de Twitter-baas voor Nigeria ontrafelen

Jack Dorsey: de passie van de Twitter-baas voor Nigeria ontrafelen

Door Nduka Orjinmo
BBC News, Abuja

Gepubliceerd4 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpen#EndSars protestsimage copyrightGetty Images

Twitter-CEO Jack Dorsey is geen onbekende in controverse, maar in Nigeria is hij verwikkeld geraakt in de strijd tussen de technisch onderlegde jongeren van het land en een heersende klasse die geen voeling heeft met hun denken.

Zijn Twitter-platform werd gebruikt om steun te krijgen voor de #EndSars-protesten van vorig jaar, die begon als een beweging tegen politiegeweld en veranderde in een confrontatie tussen de politieke klasse en de Nigeriaanse jeugd.

Maar Twitter is nu geblokkeerd in het land nadat een recente tweet van president Muhammadu Buhari, 78, was verwijderd.

Veel Nigerianen zijn dol op meneer Dorsey. Zijn idealen van open internet, vrijheid van meningsuiting en economische rechten resoneren met degenen die zich gemarginaliseerd voelen door hun regering.

Verre van geïntimideerd door het Twitter-verbod, is de heer Dorsey blijven tweeten over Nigeria en heeft hij velen hier geboeid.

Terwijl het land op 12 juni de Dag van de Democratie markeerde en er protesten werden gehouden in verschillende steden waarin werd opgeroepen tot een omkering van de blokkade op Twitter, tweette hij de Nigeriaanse vlag met een emoji van een handdruk en “#bitcoin”.

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites.Bekijk originele tweet op Twitter

De volgende dag retweette hij een artikel waarin hij de Nigeriaanse regering opriep om een ​​Bitcoin-standaard na te streven, en citeerde hij een tweet met het bijschrift “de mensen van Nigeria zullen #bitcoin leiden”.

Sommige analisten zeggen dat dit aantoont dat de heer Dorsey een zakenman is die zijn belangen behartigt.

Hoewel hij bekender is als de CEO van Twitter, is de heer Dorsey ook de oprichter van Square en Cash App, twee betalingsverwerkingsplatforms met belangen in cryptocurrencies, met name Bitcoin.

Getarget op cryptovaluta

De cryptocurrency-markt van Nigeria is de grootste in Afrika.

Hoge inflatie en een zwakke nationale munteenheid hebben ertoe geleid dat miljoenen mensen zijn overgestapt op digitale valuta, die sommigen als veiliger en betrouwbaarder beschouwen.

“Er zal altijd ruimte zijn voor producten en oplossingen die Nigerianen helpen bij het sparen, beleggen en hedgen in andere valuta dan in naira [the local currency]’, zegt Faith Babafemi, een cryptovaluta-expert in Lagos.

Ze zei dat er ruimte was op de cryptocurrenciesmarkt in Nigeria voor diensten zoals handel die de financiële apps van de heer Dorsey kunnen bieden.

image copyrightGetty Imagesimage captionForbes magazine schat dat Jack Dorsey meer dan $ 11 miljard waard is

De cryptomarkt van Nigeria staat echter onder regulering nadat de centrale bank in februari beperkingen oplegde.

Bezorgd over de groeiende acceptatie van digitale valuta en wat zij zag als de schade die het aan de Nigeriaanse economie toebracht, verbood de regering financiële instellingen om daarin te handelen.

Maar de verordening heeft het tegenovergestelde effect gehad, aangezien beleggers een toename van de activiteit hebben gezien.

Net zoals de manier waarop mensen het Twitter-verbod hebben omzeild, is er een golf van cryptocurrency-transacties tussen individuen die de financiële instellingen omzeilen.

“Als je kijkt naar het Twitter-verbod en je kijkt naar het verbod op cryptocurrency, komt het echt voort uit dezelfde door de overheid gestuurde angst, namelijk: ‘In hoeverre kunnen we Nigeriaanse jongeren toestaan ​​om vrijheid uit te oefenen op het internet?’,” zei senator Ihenyen, hoofd van de Nigeriaanse blockchain- en cryptocurrencies-vereniging.

image copyrightGetty Imagesimage captionJongeren gingen vorig jaar de straat op om te protesteren tegen politiegeweld

De verdedigers van de heer Dorsey stellen dat terwijl hij zijn zakelijke belangen behartigt, hij ook oprecht geïnteresseerd lijkt te zijn in Nigeria, hoewel hij het voor het Afrikaanse hoofdkantoor van Twitter over het hoofd zag en in plaats daarvan de voorkeur gaf aan Ghana.

One-stop-shop voor alles

De heer Dorsey bezocht Lagos als onderdeel van zijn rondreis door Afrika in november 2019, en een Nigeriaan, Uche Adegbite, is een van de senior directeuren van de socialemediagigant.

De voormalige minister van Financiën van Nigeria en het huidige hoofd van de Wereldhandelsorganisatie, Ngozi Okonjo-Iweala, was eerder ook lid van het bestuur van Twitter.

Lees verder:

Nigerianen trotseren Twitter-banGhana koestert zich in de verrassende keuze van Twitter als hoofdkantoor in Afrika Hoe de End Sars-protesten Nigeria voor altijd hebben veranderd

De oprichter van de Co-Creation Hub in Lagos, Bosun Tijani, die de heer Dorsey ontmoette tijdens zijn bezoek, zei dat de Twitter-CEO vertrok met de sterke overtuiging dat het platform een ​​echte impact had in Nigeria.

“Het is een typisch hiërarchisch land, maar Twitter is een van de platforms die mensen, ongeacht wie je bent, de mogelijkheid geeft om gesprekken te voeren die je in de Nigeriaanse context natuurlijk nooit zult hebben”, zei hij.

In feite is Twitter in Nigeria meer dan een platform. Het is een one-stop-shop voor alles – van vacatures tot een portal voor vermiste personen en een openbare ruimte om ambtenaren ter verantwoording te roepen.

image copyrightGetty Imagesimage captionMuhammadu Buhari is een voormalige militaire heerser die voor het eerst tot president werd gekozen in 2015 en herkozen in 2019

Het maakte zijn grootste politieke impact tijdens de #EndSars-demonstraties van vorig jaar, toen het het platform bij uitstek werd voor de jonge demonstranten. Ze slaagden erin de president te dwingen de Special Anti-Robbery Squad (Sars), een beruchte politie-eenheid die bekend stond om zijn brutaliteit, te schrappen.

De vreedzame protesten werden vervolgens echter gekaapt door misdadigers die openbare gebouwen in heel Nigeria beschadigden.

Daarvoor zegt de regering dat ze de heer Dorsey “verantwoordelijk” houdt, waarbij sommige functionarissen hem zelfs beschuldigen van deelname aan een campagne om president Buhari uit zijn ambt te verwijderen.

Buhari’s controversiële tweet

Minister van Informatie Lai Mohammed heeft beweerd dat de heer Dorsey via Bitcoin geld heeft ingezameld om een ​​van de protestgroepen te sponsoren, en Twitter – dat een speciale emoji heeft gemaakt ter ondersteuning van de demonstraties – werd gebruikt om de crisis aan te wakkeren. De heer Dorsey heeft niet gereageerd op de beschuldigingen.

De betrekkingen bereikten vorige maand een nieuw dieptepunt toen de regering Twitter blokkeerde en beweerde dat de microblogsite werd gebruikt om “Nigeria’s bedrijfsbestaan” te ondermijnen door de verspreiding van nepnieuws dat “gewelddadige gevolgen” had.

Dit kwam nadat Twitter een tweet van president Buhari had verwijderd over de veiligheidsproblemen in het zuidoosten van Nigeria. Hij zei dat “degenen die zich vandaag misdragen” zouden worden aangepakt in “de taal die ze zullen begrijpen”.

De president kreeg te maken met massale reacties van gebruikers die dit als een dreiging met geweld zagen. Als gevolg hiervan beschuldigde Twitter de heer Buhari ervan de regels te hebben geschonden en verwijderde de tweet.

De regering was woedend en beschuldigde Twitter van dubbele moraal. Het benadrukte berichten van Nnamdi Kanu, de verbannen leider van een verboden groep die opriep tot afscheiding van Nigeria, waarvan het beweerde dat het het doden van politieagenten aanmoedigde.

Die tweets werden vervolgens door Twitter verwijderd.

image copyrightGetty Imagesimage captionDe verbannen Nnamdi Kanu leidt de campagne voor het creëren van de afgescheiden staat Biafra

De Twitter-oprichter heeft zich grotendeels buiten de politiek gehouden in andere Afrikaanse landen, wat bij zijn critici de verdenking wekte dat hij niet alleen een zakelijk belang heeft in Nigeria, maar ook een politiek belang.

Maar de heer Tijani ziet de heer Dorsey gewoon als een vertegenwoordiger van een nieuw soort CEO’s.

“Hij is niet de generatie van Bill Gates. Hij maakt deel uit van de generatie die niet afhankelijk is van de overheid”, zei hij.

Bovendien gebruiken de Nigeriaanse jongeren zijn uitvinding om politieke en economische veranderingen door te voeren, wat zich zorgen maakt over een regering die geen goede kennis van technologie heeft.

“[Government leaders] beginnen in te zien dat deze technologie kan worden gebruikt om hen uit te dagen op manieren die mensen nooit hebben kunnen uitdagen”, voegde de heer Tijani eraan toe.

.