‘Ik had nooit gedroomd dat ik recht had op een uitkering’

‘Ik had nooit gedroomd dat ik recht had op een uitkering’

Door Kevin Peachey
Personal finance correspondent, BBC News

Gepubliceerd42 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Images

Pam, 75 jaar oud, werd zo getroffen door angst en depressie dat ze geen rekeningen en brieven kon openen die op haar deurmat belandden.

Ze kreeg staatspensioen en een klein pensioeninkomen van de gemeente, maar meer niet.

Pas nadat een adviseur van liefdadigheidsinstelling Age UK een uitkeringscontrole voor haar had uitgevoerd, realiseerde ze zich dat ze recht had op ondersteuning die honderden ponden van haar reguliere rekeningen afsloeg.

De toegangspoort tot die financiële hulp was een claim voor Pensioenkrediet – een uitkering die gepensioneerden met een laag inkomen helpt met hun levensonderhoud, maar die niet wordt opgeëist door bijna een miljoen huishoudens.

“Ik heb op geen enkel moment gedroomd dat ik met mijn inkomen eigenlijk recht had op een uitkering”, zei Pam.

“Het heeft een enorm verschil gemaakt in mijn leven. Met dat beetje extra geld heb ik dingen kunnen kopen die mijn leven gemakkelijker maken. Ik heb een betere douchestoel – het is veel veiliger.

“Ik maak me nu niet zo veel zorgen over mijn rekeningen, en dat is enorm belangrijk als je soms last hebt van depressie, angst en een slecht humeur.”

Groepen in nood

Age UK zei dat bepaalde groepen mensen een groter risico lopen om in een situatie terecht te komen zoals Pam deed toen ze met pensioen ging.

Onder de twee miljoen gepensioneerden die in armoede leven, zijn er zorgen dat mensen met een zwarte of Aziatische achtergrond, 85-plussers, huurders en alleenstaande vrouwelijke gepensioneerden oververtegenwoordigd zijn.

‘Ik worstelde met de rekeningen en viel veel af’Pensioenschandaal: ‘Ik ben 14 jaar aan betalingen kwijt’

De liefdadigheidsinstelling zei dat 920.000 huishoudens van gepensioneerden een pensioenkrediet misliepen ter waarde van maximaal £ 1,6 miljard per jaar. Gemiddeld konden ze £ 32 per week krijgen, of meer dan £ 1.600 per jaar.

Age UK en het ministerie van Werk en Pensioenen dringen er bij mensen op aan om aanspraak te maken, erop wijzend dat dit de deur kan openen naar andere voordelen. Pam hoeft bijvoorbeeld geen gemeentebelasting meer te betalen.

Minister van Pensioenen Guy Opperman zei: “Dit is echt belangrijk werk. Door de krachten te bundelen met Age UK, Len Goodman en Rustie Lee kunnen we diegenen bereiken die misschien terughoudend zijn met het claimen van Pensioenkrediet.

“Iedereen kan de gratis online Pensioenkredietcalculator van het Ministerie van Werk en Pensioen gebruiken om te controleren of hij in aanmerking komt en een schatting te krijgen van wat hij zou kunnen ontvangen.

“Als de rekenmachine aangeeft dat u mogelijk recht heeft, of zelfs als u het niet zeker weet, dan raad ik u dringend aan om een ​​claim in te dienen – dit kan eenvoudig online of via de gratis telefoon op 0800 99 1234.”

Voordelen met een link naar Pensioenkrediet zijn onder andere:

Een gratis tv-licentie, indien ook ouder dan 75 jaar Hulp bij gemeentebelasting Gratis tandheelkundige behandeling van de NHS en hulp in de kosten van een bril en reis naar het ziekenhuis Een betaling bij koud weer van £ 25 wanneer de temperatuur zeven dagen achter elkaar 0C of lager is Hulp bij huur Een extra betaling binnen Pensioenkrediet voor verzorgers, ter waarde van maximaal £ 37,70 per week

Caroline Abrahams, liefdadigheidsdirecteur bij Age UK, zei dat het “zeer frustrerend” was dat er geld beschikbaar was om gepensioneerden met een laag inkomen te helpen, wat niet werd opgeëist.

Voormalig minister van pensioenen Ros Altman, die nu in het House of Lords zit, zei dat sommige gepensioneerden “te trots zijn om te claimen”, terwijl anderen ten onrechte dachten dat de beschikbare bedragen te klein zouden zijn om zich er druk over te maken.

Ze voegde eraan toe dat velen zich eenvoudigweg niet realiseerden dat er extra recht op een uitkering zou kunnen worden verstrekt door het aanvragen van pensioenkrediet, dat kan oplopen tot duizenden ponden per jaar.

“Met miljoenen gepensioneerden die nog steeds in armoede leven, is het duidelijk dat er belemmeringen zijn voor ouderen om aanspraak te maken op de uitkeringen waarop ze recht hebben”, zei ze.

Goede doelen zoals Age UK en Citizens Advice kunnen diegenen helpen die denken dat ze een claim hebben. Eén systeem van pensioenkrediet is actief in Engeland, Wales en Schotland, en in Noord-Ierland is er een soortgelijk systeem.

.