Hooggerechtshof VS blokkeert rechtszaak kinderslavernij tegen chocoladebedrijven

US Supreme Court blokkeert rechtszaak kinderslavernij tegen chocoladebedrijvenGepubliceerd29 minuten geledenDelen sluitenDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Imagesafbeelding bijschrift Naar schatting werken 1,56 miljoen kinderen in de cacao-industrie in Ghana en Ivoorkust

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft bepaald dat voedselreuzen Nestlé USA en Cargill niet kunnen worden vervolgd voor kinderslavernij op Afrikaanse boerderijen waar ze hun cacao kopen.

Zes Afrikaanse mannen beweerden dat ze werden gesmokkeld vanuit Mali en werden gedwongen om te werken op cacaoplantages in Ivoorkust.

De groep zegt dat beide bedrijven die slavenhandel in stand hebben gehouden om de cacaoprijzen laag te houden.

De rechtbank oordeelde met 8-1 dat de groep geen status had omdat het misbruik buiten de VS plaatsvond.

Maar het kwam niet tot een definitieve uitspraak over de vraag of de Alien Tort Act – een 18e-eeuwse wet – kon worden gebruikt om Amerikaanse bedrijven ter verantwoording te roepen voor arbeidsmisbruik in hun toeleveringsketens in het buitenland.

Ongeveer 70% van de cacao in de wereld wordt geproduceerd in West-Afrika, en een groot deel hiervan wordt geëxporteerd naar Amerika.

Volgens een rapport dat vorig jaar door het Amerikaanse ministerie van Arbeid is gepubliceerd, werken naar schatting 1,56 miljoen kinderen op cacaoplantages in Ivoorkust en Ghana.

In hun rechtszaak beweerde de groep mannen dat ze 12-14 uur per dag op de cacaoplantages moesten werken. Ze zeiden ook dat ze onder gewapende bewaking werden gehouden terwijl ze sliepen, om te voorkomen dat ze zouden ontsnappen, en dat ze weinig meer kregen dan basisvoedsel.

image copyrightGetty Imagesimage captionHet Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde dat er geen bewijs was dat beslissingen van de bedrijven in Amerika leidden tot dwangarbeid van de mannen

Terwijl ze kinderslavernij afkeurden, voerden de bedrijven aan dat de zaak in plaats daarvan zou moeten worden aangespannen tegen de mensenhandelaars en de boeren die hen in dergelijke omstandigheden hielden.

In zijn beslissing, geschreven door rechter Clarence Thomas, oordeelde de rechtbank dat hoewel Nestlé USA en Cargill de boerderijen van technische en financiële middelen voorzien, er geen bewijs was dat zakelijke beslissingen die in de VS werden genomen, leidden tot dwangarbeid van de mannen.

Voor activisten die al jaren strijden tegen chocoladefirma’s, kwam de uitspraak als een klap.

“Ze beslisten over de budgetten, ze beslisten over de planning, over de zakelijke aspecten – al die dingen werden gedaan vanuit de VS”, zei Terry Collingsworth, uitvoerend directeur van International Rights Advocates, in een gesprek met Fortune Magazine.

Collingsworth zei dat zijn juridische team een ​​nieuwe rechtszaak zou aanspannen, waarbij hij beweerde dat veel beslissingen van Nestlé en Cargill in de VS de weg hebben vrijgemaakt voor het gebruik van kindslaven in Ivoorkust.

In een verklaring zei Nestlé USA dat het nooit kinderarbeid had verricht en “onwrikbaar bleef”. [its] inzet voor de bestrijding van kinderarbeid in de cacao-industrie”.

.