Goede doelen zeggen dat energiekeuze nodig is in armere huizen

Goede doelen zeggen dat energiekeuze nodig is in armere huizen

Door Kevin Peachey
Personal finance correspondent, BBC News

Gepubliceerd17 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenimage copyrightGetty Imagesimage captionModerne vooruitbetalingsmeters kunnen online worden opgewaardeerd

Mensen die energiemeters met vooruitbetaling gebruiken, moeten vooraan in de rij staan ​​in een verschuiving naar nieuwe, geldbesparende energietechnologie, aldus liefdadigheidsinstellingen.

National Energy Action, dat lobbyt voor actie voor warme en droge huizen, zei dat sommige mensen tijdens lockdowns naar buiten werden gedwongen om oude meters bij te vullen.

Na overleg met tal van goede doelen, zei het dat het vervangen van deze oude meters prioriteit zou moeten krijgen.

Overal in het land worden bij huishoudens slimme meters geplaatst.

De lichten aan houden

National Energy Action sprak met 130 organisaties in het VK die werken met lage inkomens en kwetsbare energieverbruikers. Veel bewoners en huurders met een lager inkomen betalen hun elektriciteit en gas via vooruitbetalingsmeters, vaak online, maar mogelijk ook door krediet te kopen bij winkels en postkantoren.

Zijn rapport. dinsdag gepubliceerd, suggereerde gezinnen met de oudste vooruitbetalingsmeters tijdens de Covid-crisis extra moeite om de lichten aan te houden en huizen warm te houden. Sommigen moesten naar winkels, terwijl ze anders thuis waren gebleven, om te betalen aan de opwaardeermeters.

“Er is duidelijk bewijs dat kwetsbare energieklanten met oudere pay-as-you-go-meters onnodig risico liepen tijdens de pandemie”, zegt Frazer Scott, chief executive van Energy Action Scotland en co-auteur van het rapport.

image captionSlimme meters worden geïnstalleerd in het VK

Hij zei dat het vervangen van deze meters de prioriteit zou moeten zijn voor de uitrol van slimme meters, evenals het beperken van het bedrag dat deze klanten betaalden.

De introductie van slimme meters in Britse huishoudens verliep niet soepel, met bezorgdheid over gemiste doelen, defecte technologie en bezorgdheid voor sommige klanten die van leverancier veranderen.

De verhuizing is echter op de markt gebracht als een kans om het systeem efficiënter te maken, door een einde te maken aan handmatige meterstanden en om klanten geld te besparen.

Robert Cheesewright, van Smart Energy GB – die de technologie promoot, zei: “Het krijgen van slimme vooruitbetalingsmeters kan levensveranderend zijn voor huishoudens. We moeten ervoor zorgen dat klanten met een laag inkomen, kwetsbare en vooruitbetaalde klanten profiteren van slimme meters en de uitrol.”

Het rapport komt kort nadat de adviesorganisatie Citizens Advice waarschuwde dat gas- en elektriciteitsklanten nog steeds werden geplaagd door onnauwkeurige rekeningen van de slechtst beoordeelde leveranciers van het VK.

.