Gigafactories: Europa strijdt tegen de VS en Azië als autobatterijmacht

Gigafactories: Europa strijdt tegen de VS en Azië als autobatterijmacht

Door Maddy Savage
BBC News, Skellefteå, Zweden

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenKlimaatveranderingimage copyrightMADDY SAVAGEimage caption De gigafactory van Northvolt ligt 200 mijl ten zuiden van de poolcirkel

Omgeven door een bos van hoge groene pijnbomen, 200 mijl ten zuiden van de poolcirkel, krijgt een gigantische elektrische batterijfabriek snel vorm op een terrein zo groot als 71 voetbalvelden.

Het project wordt een gigafactory, een term die is bedacht door Tesla-oprichter Elon Musk om zijn eerste grootschalige fabriek te beschrijven voor de productie van elektrische lithium-ionbatterijcellen, diep in de woestijn van Nevada.

Startup Northvolt, mede opgericht door twee voormalige Tesla-managers, bevindt zich in Skellefteå, een veel koelere locatie in het noorden van Zweden.

Maar van hieruit hoopt het, naast een basis in Västerås net buiten Stockholm, een kwart van Europa’s elektrische batterijen te kunnen leveren, aangezien de vraag naar elektrische voertuigen sterk stijgt te midden van de wereldwijde race om de CO2-uitstoot te verminderen.

Volgens de laatste prognose van de investeringsbank UBS zal tegen 2030 40% van alle verkochte nieuwe auto’s elektrisch zijn, tegen 2040 zal dit oplopen tot bijna 100% van de markt voor nieuwe auto’s.

“Als je kijkt naar de agenda voor alle autofabrikanten om die elektrische auto’s daadwerkelijk te maken, zal de hoeveelheid cellen die je nodig hebt om toegang te krijgen enorm zijn”, zegt Fredrik Hedlund, de manager van de fabriek.

afbeelding copyrightMaddy Savageafbeelding bijschriftNorthvolt plant manager Fredrik Hedlund

Hoewel in veel van de imposante grijze gebouwen nog veel apparatuur moet worden geïnstalleerd, heeft de heer Hedlund er vertrouwen in dat alles op tijd klaar zal zijn zodat de productie eind 2021 kan beginnen.

Northvolt wil genoeg batterijen maken om bijna 300.000 elektrische voertuigen per jaar van stroom te voorzien. Het heeft al een order van $ 14 miljard ontvangen van Volkswagen om zijn batterijen voor het volgende decennium te produceren, en heeft plannen voor een langdurige samenwerking met de Zweedse vrachtwagen- en busfabrikant Scania.

Het maakte onlangs bekend dat het nog eens $ 2,75 miljard (£ 1,94 miljard; € 2,26 miljard) had opgehaald om zijn uitbreiding te financieren.

“We bouwen aan een totaal nieuwe industrie die nog niet echt heeft bestaan, vooral in Europa, op deze schaal”, zegt de heer Hedlund, terwijl hij in een neongeel jasje over het zwaarbeveiligde terrein loopt. “Ik denk, niet alleen ikzelf, maar veel mensen, dat dit op dit moment het coolste project in Europa is.”

Meer technologie van het bedrijfsleven

Er heerst verwarring in de bloeiende e-bike-marktWaarom elektrische auto’s het sneller zullen overnemen dan je denktDe technologie die belooft lezingen tot leven te brengenTechreuzen vechten tegen ‘wolkoorlogen’ diep in de oceaanVerbijsterende magneten kunnen overvloedige kracht ontsluiten

In Noord-Zweden is er in ieder geval geen meer gehyped project geweest sinds mijnwerkers 100 jaar geleden letterlijk goud sloegen. Maar voor Northvolt is water nu het meest waardevolle bezit van de regio, aangezien de fabrikant ‘de groenste batterij ter wereld’ wil maken door ervoor te zorgen dat zijn productietechnieken net zo klimaatvriendelijk zijn als zijn product.

Hernieuwbare hydro-elektrische energie uit de Skellefte-rivier zal het batterijproductieproces op de site van brandstof voorzien, waaronder het gebruik van gigantische mixers om lithium, kobalt en andere metalen te combineren, en het drogen van actief materiaal in rijen industriële ovens, die net zijn geïnstalleerd. Lokale toegang tot grondstoffen en plannen voor een on-site batterijrecyclingfabriek zullen ook de eigen ecologische voetafdruk van de fabriek verkleinen.

Er zijn echter nog steeds hiaten in de groene lus, waarbij sommige werknemers wekelijks met het vliegtuig pendelen vanuit andere Zweedse steden en vele anderen die niet-elektrische auto’s naar de locatie rijden.

afbeelding copyrightMaddy Savageafbeelding bijschriftMath Bollen, een professor in elektrische energietechniek, aan de Luleå University of Technology

Maar de inspanningen van het bedrijf zijn verre van greenwashing, volgens Math Bollen, een professor in elektrische energietechniek, op de campus van de Luleå University of Technology, aan de andere kant van de rivier de Skellefte. “Het wordt zeker groener dan wat anderen maken”, zegt hij. “Ze [have] een zeer goede eerste stap gezet – laten we hopen dat anderen hem volgen.”

Terwijl Northvolt’s groene reputatie (en misschien zijn pittoreske en afgelegen locatie) het Zweedse project in de schijnwerpers heeft gezet, is het bedrijf een van een groeiend aantal Europese bedrijven die doordrongen zijn in de gigafactory-industrie, die, naast Tesla, grotendeels is gedomineerd door Aziatische spelers.

Het Noorse energiebedrijf Freyr plant een gigafabriek die wordt aangedreven door wind- en waterkrachtenergie in Mo i Rana, een afgelegen kustplaatsje vlakbij een van de populairste skiresorts van het land. Daimler en BMZ hebben in Duitsland al energie-efficiënte gigafabrieken opgezet. De Franse start-up Verkor plant een vestiging ten noorden van Toulouse.

Het VK loopt iets achter op zijn Noord-Europese buren, hoewel een terrein van 95 hectare in Northumberland tegen eind 2023 de eerste operationele gigafabriek zal worden. Gerund door een bedrijf genaamd Britishvolt (dat niets te maken heeft met het Zweedse Northvolt ondanks zijn gelijkaardige naam), zal het worden gevoed door hydro-elektrische energie uit Noorwegen, evenals door offshore windparken.

“We sprinten nu zeker heel hard om de anderen in te halen”, zegt bedrijfsvoorzitter Peter Rolton. Hij heeft ambitieuze plannen om niet alleen “het VK zijn eigen lokale voorraad batterijen voor elektrische voertuigen te geven”, maar ook genoeg producten te produceren om de gaten in andere Europese landen te dichten naarmate de vraag naar elektrische auto’s groeit.

image copyrightNorthvoltimage captionDe vraag naar lithium-ionbatterijen groeit

Het in Londen gevestigde Sandy Fitzpatrick, die voertuigtrends volgt voor het wereldwijde technologie-analysebedrijf Canalys, is ervan overtuigd dat er voldoende ruimte op de markt zal zijn voor de nieuwe stormloop van Europese spelers.

Ze zegt dat een overvloedig aanbod van lokaal geproduceerde batterijen goed zal zijn voor de markt voor elektrische auto’s, maar het zal ook een belangrijke merkstrategie zijn voor Europese autofabrikanten.

Ze staan ​​onder toenemende druk om echt duurzame bedrijfsmodellen aan te bieden na het zogenaamde dieselgate-schandaal, waarbij Volkswagen werd betrapt op het gebruik van illegale software om de resultaten van dieselemissietests te manipuleren.

“Zeggen dat hun hele toeleveringsketen componenten bevat die groen en duurzaam zijn vervaardigd, is een zeer goede boodschap om mee naar de consument te gaan”, zegt mevrouw Fitzpatrick, “in tegenstelling tot het gebruik van componenten die worden ingevlogen en een hoge ecologische voetafdruk hebben omdat ze worden vervoerd van over de hele wereld en worden geproduceerd met zeer steenkoolintensieve methoden”.

Maar ze gelooft dat Europese auto- en batterijfabrikanten zware concurrentie zullen blijven ondervinden van grote Aziatische merken, van wie velen al hun eigen gigafabrieken in de EU hebben opgezet. Deze omvatten LG Chem, die een fabriek heeft in Polen, en Samsung SDI en SK Innovation die fabrieken hebben gebouwd in Hongarije.

“Ze hebben de ervaring. Ze hebben de kennis van de markt… en nog belangrijker, ze hebben het kapitaal”, zegt mevrouw Fitzpatrick. “Het maken van batterijen is enorm kapitaalintensief. Dus ze gaan Europa binnen met diepe zakken.”

Als Europese gigafactory-bedrijven willen gedijen tegen deze concurrentie, zegt ze dat ze voortdurende investeringen nodig hebben, naast praktische steun van nationale en regionale overheden om de handelsvoorwaarden te optimaliseren en “voordelen te bieden” [and] prikkels om hen verder te helpen”.

afbeelding copyrightMaddy Savageafbeelding bijschrift Skellefteå heeft een boomtown-gevoel

Terug in Skellefteå lijkt Northvolt die vakjes aan te vinken. Het bedrijf heeft $ 3,5 miljard aan financiering binnengehaald, waaronder een lening van $ 350 miljoen van de Europese Investeringsbank, en financiële steun van het door de staat gefinancierde Zweedse Energieagentschap en de Duitse regering, na de miljoenenovereenkomst van de Zweedse startup met Volkswagen.

Het bedrijf werkt ook nauw samen met universiteiten in de regio en heeft sterke steun van de plaatselijke gemeente, die bij Northvolt heeft gelobbyd om Skellefteå als uitvalsbasis te kiezen vanwege zijn waterkracht, zelfs voordat de startup het op de shortlist had staan.

“Het is een win-winsituatie voor ons allebei”, zegt loco-burgemeester Evelina Fahlesson van de stad. “We willen een rolmodel zijn in de groene transitie… en we hebben een vergrijzende bevolking, dus we hebben een groeiende arbeidsmarkt nodig.”

afbeelding copyrightMaddy Savageafbeelding bijschriftDe batterijfabriek is een “win-win”, zegt Skellefteå loco-burgemeester Evelina Fahlesson

De aanwezigheid van Northvolt zal naar verwachting ongeveer 10.000 nieuwe banen in de regio opleveren, en de stad investeert al in duizenden nieuwe energiezuinige huizen, elektrische bussen, wintervriendelijke fietspaden en zelfs een elektrisch vliegtuigproject, allemaal ontworpen om een ​​groene en leefbare stad voor de nieuwe instroom van nationaal en mondiaal talent.

Er is al iets van een “boomstad”-sfeer, met bruisende bars aan het water, glanzende nieuwe winkelpuien en een bijna voltooid cultureel centrum dat een van ‘s werelds hoogste houten gebouwen zal zijn.

“Het wordt moeilijker om een ​​appartement te vinden omdat de prijzen stijgen”, zegt de 20-jarige student Gabriel Kitebwini, die aan de rivier aan het genieten is van een drankje. “Maar ik denk dat het goed is. Omdat we meer nieuwe mensen van over de hele wereld krijgen die naar onze stad reizen, krijgen we een grotere stad.”

“Het is een nieuwe sfeer in de gemeente”, beaamt mevrouw Fahlesson. “Vroeger verhuisden mensen uit Skellefteå, maar vandaag zien we ze teruggaan.”

.