G7: Rijke landen hebben vertrouwen in het bereiken van een technische belastingovereenkomst

G7: Rijke naties hebben vertrouwen in het bereiken van een technische belastingovereenkomstGepubliceerd13 minuten geledenDelen sluitenDelen paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Imagesafbeelding bijschriftDe Franse minister van Financiën drong er bij laagbelastende staten zoals Ierland op aan om een ​​deal te steunen die zich zou richten op technologiereuzen zoals Amazon en Microsoft.

De ministers van Financiën van de G7-groep van toonaangevende economieën hebben er alle vertrouwen in dat ze tijdens hun bijeenkomst in Londen een deal zullen sluiten over het belasten van multinationale ondernemingen.

Het akkoord zal naar verwachting een globaal minimumtarief voor de vennootschapsbelasting bevatten.

Het zou zich richten op techreuzen zoals Amazon en Microsoft.

De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz zei dat de deal “de wereld zou veranderen”.

Hij zei dat een tarief van 15% zou helpen bij het terugbetalen van schulden die tijdens de pandemie zijn opgebouwd – en dat hij er “absoluut zeker van was” dat er een overeenkomst zou komen.

“Als we het eens worden over de minimale belasting voor bedrijven, zal dit helpen om uit deze race naar de bodem te komen die we vandaag met belastingen zien”, zei hij tegen de BBC.

“En dit zal de landen waarin we leven helpen om hun taken te financieren, en – vooral na de Covid-crisis en al het geld dat we hebben uitgegeven – om de gezondheid van de mensen en de economie te verdedigen.”

De Franse minister van Financiën Bruno le Maire drong er bij Ierland, dat een van de laagste vennootschapsbelastingtarieven in de Europese Unie heeft, met 12,5%, op aan om “aan boord” te komen.

media captionG7: ‘Ik geloof dat we aanzienlijke vooruitgang kunnen boeken’ – Sunak

Hij zei tegen de BBC: “Europese landen die in het verleden tegen dit nieuwe internationale belastingstelsel waren, moeten begrijpen dat ze akkoord moeten gaan met deze grote doorbraak”.

‘Startpunten en knelpunten’

Beide ministers zeiden dat overeenstemming over een minimumtarief een knelpunt bleef.

De heer Le Maire zei dat hij het tarief van 15% als een “uitgangspunt” zag.

Hij zei: “Als het hoger kan, is het beter om een ​​hoger tarief dan 15% te hebben.”

De heer Scholz suggereerde dat 15% een effectief startpunt zou zijn dat een “keerpunt” zou markeren na jaren in de andere richting te zijn gegaan.

Het kwam nadat de Britse kanselier Rishi Sunak zei dat hij “vertrouwen” was in het bereiken van een wereldwijde overeenkomst over digitale belastingheffing voorafgaand aan een bijeenkomst van wereldleiders op het gebied van financiën.

Ministers van Financiën zullen ook klimaatverandering bespreken tijdens de tweedaagse bijeenkomst die vrijdag in Londen begon.

Voorafgaand aan de G7-besprekingen ondertekenden de heer Le Maire en de heer Scholz samen met hun collega’s in Italië en Spanje een brief waarin werd aangedrongen op een overeenkomst over een internationaal belastingstelsel “geschikt voor de 21e eeuw”.

In een brief aan The Guardian schreven ze: “Het invoeren van dit eerlijkere en efficiëntere internationale belastingstelsel was al een prioriteit vóór de huidige economische crisis, en het zal des te noodzakelijker zijn om eruit te komen.”

Degenen die de top van de ministers van Financiën van de G7 bijwonen, zijn er zeker van dat er tegen zaterdagochtend een deal zal worden gesloten over de wereldwijde belastingheffing – en ze schamen zich niet voor de “historische aard ervan”. De heer Scholz vertelde me dat ze “een overeenkomst zullen hebben die de wereld echt zal veranderen… dit zal een keerpunt zijn in de wereldwijde samenwerking”.

Een andere minister van Financiën zei privé dat de deal de regels voor de 21e eeuw zal bepalen, want als de westerse G7-democratieën niet in staat zouden zijn om het te doen, dan zou China dat wel doen.

De ommekeer in het VK op het gebied van minimumbelastingtarieven is nogal wat. Achtereenvolgende verkiezingen zijn uitgevochten over het gevaar van verhogingen van de vennootschapsbelasting voor banen en investeringen. Nu is dat beleid niet alleen, maar het lijkt erop dat het VK toezicht heeft gehouden op een overeenkomst om de mate waarin een toekomstige kanselier het zou kunnen verminderen, te beperken.

Er zijn twee knelpunten, vertellen bronnen mij. Ten eerste is er het al dan niet vermelden van een globaal minimum vennootschapsbelastingtarief van 15%. Er is ook een beweging om de bewoording “minstens 15%” te gebruiken om enige ambitie te tonen – maar ook om wat onderhandelingsruimte te bieden op de bredere G20-bijeenkomst die wordt voorgezeten door Italië en met inbegrip van China en Rusland.

De VS vroegen ook landen die digitale belastingen hebben geheven – Frankrijk, Italië en het VK, om deze snel in te trekken als onderdeel van de deal. Ten minste één minister van Financiën zei dat dit een “niet-starter” was, omdat het er onmiddellijk toe zou kunnen leiden dat de grote techreuzen minder, niet meer belasting betalen.

Het eindresultaat zal afhangen van fijne details, maar het lijkt erop dat er een nieuwe mogelijkheid zal zijn om een ​​100-tal van ‘s werelds grootste bedrijven in rekening te brengen op basis van waar hun verkopen zijn, niet waar ze de fabrieken of patenten en handelsmerken huisvesten.

Dit kan transformerend zijn, en niet alleen voor Big Tech, maar ook voor enkele meer conventionele multinationals.

Fiscale techniek

Woensdag kondigden de VS aan dat het tarieven zou heffen op ongeveer $ 2 miljard (£ 1,4 miljard) aan invoer, inclusief bepaalde goederen uit het VK, als vergelding voor belastingen op grote Amerikaanse technologiebedrijven.

Het schorste hen echter voor 180 dagen om verdere besprekingen mogelijk te maken in Londen en tijdens een bijeenkomst van de G20-landen in juli.

VS stelt tarieven in ‘tech tax’-rij uit Amazon heeft € 250 miljoen ‘achterstallige belastingen’ in de rechtbank vernietigd

De heer Sunak zal naar verwachting aandringen op een akkoord over belastingen en alle wereldwijde bedrijven oproepen om zich te committeren aan klimaatrapportage.

Voorafgaand aan de G7-bijeenkomst zei de heer Sunak: “Het bereiken van een wereldwijde overeenkomst over digitale belastingheffing is dit jaar ook een topprioriteit geweest – we willen dat bedrijven het juiste bedrag aan belasting op de juiste plaats betalen, en ik hoop dat we een eerlijke deal met onze partners.

“Ik ben vastbesloten om samen te werken en ons te verenigen om ‘s werelds meest urgente economische uitdagingen aan te pakken – en ik ben enorm optimistisch dat we dit weekend een aantal concrete resultaten zullen behalen.”

image copyrightGetty Imagesimage captionOverheden maken zich steeds meer zorgen over de hoeveelheid belasting die wordt betaald door Amerikaanse technologiereuzen.

De ministers gaan bekijken hoe bedrijven als Google, Amazon, Starbucks en Apple kunnen voorkomen dat ze lage of geen belastingen betalen in landen waar ze inkomsten genereren.

De bijeenkomst wordt gehouden omdat bleek dat een Ierse dochteronderneming van de Amerikaanse technologiegigant Microsoft geen vennootschapsbelasting heeft betaald over $ 315 miljard aan winst die het vorig jaar heeft gemaakt, volgens The Guardian.

Microsoft Round Island One is gevestigd in Bermuda en de winst die het vorig jaar heeft gegenereerd, is gelijk aan bijna driekwart van het BBP van Ierland.

Alle G7-landen, met uitzondering van het VK, hebben een voorstel van de VS gesteund voor een wereldwijd minimum vennootschapsbelastingtarief van 15% dat $ 50- $ 80 miljard zou kunnen opleveren voor regeringen over de hele wereld.

‘Deal binnen handbereik’

Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje zeiden dat de toezegging tot een belastingtarief van minimaal 15% “een veelbelovend begin” is, maar dat de G7-landen in Londen “een gemeenschappelijk standpunt over een nieuw internationaal belastingstelsel” moeten bereiken voordat volgende maand meer landen bijeenkomen.

Ze schreven: “We zijn ervan overtuigd dat dit het momentum zal creëren dat nodig is om een ​​wereldwijd akkoord te bereiken op de G20 in Venetië in juli. Het ligt binnen ons bereik. Laten we ervoor zorgen dat het gebeurt. We zijn het aan onze burgers verplicht.”

Het VK wacht op geruststelling over de Digital Services Tax, die 2% heft op inkomsten die in het VK afkomstig zijn van online marktplaatsen, zoekmachines en sociale-mediaplatforms.

Het staat open voor het idee van een wereldwijd minimumbelastingtarief voor bedrijven en zou bereid zijn om de Digital Services Tax los te laten als het garanties krijgt dat big tech niet zomaar van de haak wordt gelaten.

De regering-Biden drong aanvankelijk aan op een wereldwijd minimumtarief voor de vennootschapsbelasting van 21%, maar heeft zich nu teruggetrokken tot 15%. Ambtenaren hebben echter gezegd dat dit als een “vloer” wordt beschouwd.

Ministers van Financiën van de VS, Japan, Frankrijk, Canada, Duitsland en Italië zullen de bijeenkomst in Lancaster House bijwonen, samen met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Eurogroep, de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de Organisatie voor Economische Samenwerking. operatie en ontwikkeling.

.