Festivals hebben verwoestende gevolgen zonder verzekering, waarschuwen parlementsleden

Festivals hebben verwoestende gevolgen zonder verzekering, waarschuwen parlementsleden

Door Mark Savage
BBC muziek verslaggever

Gepubliceerd7 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie image copyrightPA Mediaimage captionDownload Festival werd afgelopen weekend gehouden als een pilot-evenement met beperkte capaciteit

Festivals en freelancers in de culturele sector krijgen met “verwoestende gevolgen” te maken, tenzij de overheid meer steun biedt, waarschuwen Kamerleden.

Het Public Accounts Committee prees een regeringsplan om culturele instellingen te redden, maar zei dat festivals een “overlevingsgevaar” hebben, tenzij ministers een annuleringsverzekering opzetten.

Het merkte op dat de regering nog niet had gemodelleerd hoe een dergelijke regeling zou kunnen werken.

De regering zei dat er meer hulp zou komen via het cultuurherstelfonds.

In het woensdag gepubliceerde rapport uitte de commissie ook haar zorgen over het gebrek aan steun voor bemanning en technici.

Het zei dat freelancers die cruciaal waren voor het organiseren van live-evenementen overheidsgelden hadden misgelopen, ondanks het feit dat hun inkomstenstromen opdrogen als gevolg van Covid-gerelateerde annuleringen.

De staatssecretaris voor cultuur, Nigel Huddleston MP, zei dinsdag in het parlement dat de regering “zich bewust was van bredere zorgen over de industrie, inclusief verzekeringen”.

“We overwegen opties en we nemen die problemen zeer serieus”, voegde hij eraan toe.

media-onderschriftMosh pits en geen maskers bij Download Festival-pilot

Het Department for Digital, Culture, Media and Sport (DCMS) heeft afgelopen juli zijn cultuurherstelfonds opgericht, dat £ 1,57 miljard heeft toegewezen om kunstorganisaties te helpen herstellen van de pandemie.

Duizenden organisaties hebben subsidies en leningen gekregen in het kader van de regeling, waaronder Shakespeare’s Globe, de Royal Albert Hall, de Cavern Club, Glastonbury en de kathedraal van Canterbury. Festivals ontvingen meer dan £ 34 miljoen van het totaal.

In februari 2021 was echter slechts £ 830 miljoen van het geld toegewezen, en £ 495 miljoen uitbetaald aan ontvangers.

‘Nog steeds wachten op geld’

Het rapport van de Public Accounts Committee over het fonds benadrukte dat sommige organisaties het moeilijk vonden om fondsen aan te vragen, terwijl veel afgewezen aanvragers geen feedback kregen, “waardoor ze in levensgevaarlijke financiële situaties verkeren”.

Zelfs toen prijzen werden toegekend, werd het geld niet zo snel verdeeld als het DCMS had bedoeld.

Kunstwerkers nog steeds ‘noodzakelijke hulp’Festivals 2021: welke gaan nog door?Festivals gaan ‘verloren zomer’ tegemoet zonder vangnetFestivals waarschuwen voor afgelastingen als geen staatssteunKamerleden vragen verzekeringssteun voor festivals

Vorige week vertelde Toni Coe-Brooker, die de nachtclub Green Door Store in Brighton runt, aan de BBC dat ze “nog steeds wacht” op haar laatste betaling van de eerste subsidieronde, die begin 2021 moest worden betaald.

Matthew Otridge van de Music Venues Trust zei dat de situatie niet uniek was.

afbeelding bijschrift De Royal Albert Hall zei dat noodfinanciering, hoewel welkom, enkele nadelen had

“Locaties die succesvol waren met financiering, wachten in veel gevallen nog steeds op dat geld – inclusief geld dat bedoeld was voor de periode van april tot juni”, zei hij. Nu de lockdown met nog eens vier weken wordt verlengd, zullen veel eigenaren “ernstige zorgen hebben over de cashflow”, voegde hij eraan toe.

UK Music, de brancheorganisatie die schriftelijk bewijs heeft geleverd aan de commissie, zei dat minder dan 10% van de festivalorganisatoren een beroep deden op het fonds.

Het vertelde parlementsleden: “Bepaalde soorten bedrijven lijken ook moeite te hebben om steun aan te vragen. We willen samenwerken met belanghebbenden om te begrijpen waarom er niet meer van toepassing waren.”

Zelfs locaties die op tijd financiering kregen, hadden problemen.

De Royal Albert Hall, die een terugbetaalbare lening van £ 20,74 miljoen ontving, zei dat het vervolgens moeite had om geld uit andere bronnen in te zamelen, “omdat veel potentiële supporters aannamen dat we een groot deel van de £ 1,57 miljard van de overheid hadden gezien”.

In schriftelijk bewijs voor de Public Accounts Committee voegde de locatie eraan toe dat het aangaan van zo’n grote lening “op lange termijn implicaties heeft voor ons vermogen om te investeren in ons monumentale pand en onze artistieke activiteiten”.

‘Gehamerd door Covid-19’

Het Public Accounts Committee erkende de “inspanningen van het DCMS om culturele instellingen te helpen overleven” en erkende zijn “prestatie” door het systeem zo snel op te zetten, terwijl het aanbevelingen deed voor de toekomst van het fonds.

Het vroeg ministers om uit te leggen hoe Arts Council England, dat toezicht houdt op het fonds, de terugbetaling van £ 252 miljoen aan leningen in de komende 20 jaar zou beheren.

Het vroeg ook hoe ze freelancers en festivals zouden helpen die, naar het zei, “ondervertegenwoordigd waren in termen van de financiering die ze ontvingen”.

afbeelding copyrightMark Chapman / Getty Imagesafbeelding bijschrift Peter Gabriel (inzet) zei dat het Womad-festival van volgende maand werd bedreigd

Het zei met name dat “de gekoesterde zomerfestivals van Groot-Brittannië” zouden kunnen worden weggevaagd “zonder een door de overheid gesteund verzekeringspakket tegen het risico van annulering”.

Festivals, waaronder Nozstock en Boomtown, gaven het gebrek aan verzekering de schuld van hun onvermogen om deze zomer door te gaan, terwijl Peter Gabriel waarschuwde dat de situatie het Womad-festival van volgende maand in gevaar zou kunnen brengen.

Kamerleden van de DCMS Select Committee riepen de regering op om in mei zo’n regeling vast te stellen.

“De pandemie heeft aangetoond hoe slecht departementen in de regering de sectoren begrijpen waarop ze toezicht houden”, zegt Meg Hillier MP, voorzitter van de commissie voor overheidsrekeningen.

“DCMS was duidelijk dat het ‘niet elke organisatie zou redden’, maar we maken ons zorgen over de impact van Covid-19 op die organisaties die essentieel zijn voor de cultuursector – geluidstechnici, verlichting en technische ondersteuning.

“De regering moet dringend andere steun dan contant geld overwegen, zoals verzekeringsuitkeringen, of delen van de sector riskeren een tweede zomer van gedwongen inactiviteit met alle verwoestende gevolgen voor hun voortbestaan”, voegde het Labour-parlementslid eraan toe.

“Dit is een sector die beroemd is om het feit dat de show doorgaat, wat er ook gebeurt, maar het is gehamerd door Covid-19. Als de pandemie een aanzienlijk deel van onze creatieve en culturele sector mag stelen, zal het ons inderdaad hebben verarmd. “

Een woordvoerster van de DCMS zei dat functionarissen “vastberaden” werkten om live-evenementen opnieuw op te starten.

Het zei dat het cultuurherstelfonds “al heeft gezorgd voor het voortbestaan ​​van meer dan 5.000 organisaties… tienduizenden banen heeft beschermd en heeft bijgedragen aan het creëren van werk voor bijna honderdduizend freelancers”.

“We zijn verheugd dat dit rapport de prestatie van DCMS erkent om deze recordinvestering snel en nauwkeurig te leveren”, voegde ze eraan toe.

“Er is meer hulp onderweg na een boost van £ 300 miljoen aan het cultuurherstelfonds bij de begroting en we blijven onderzoeken welke verdere ondersteuning, inclusief problemen rond het afsluiten van verzekeringen, nodig kan zijn wanneer de cultuursector weer kan openen.”

Volg ons op Facebook, of op Twitter @BBCNewsEnts. Als je een e-mail met een verhaalsuggestie hebt entertainment.news@bbc.co.uk.

.