FCA verbiedt ‘s werelds grootste crypto-valutabeurs Binance

FCA verbiedt ‘s werelds grootste crypto-valutabeurs Binance

Door Mary-Ann Russon
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd25 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightBinance

Binance, ‘s werelds grootste crypto-valutabeurs, is verboden door de Britse financiële toezichthouder.

De Financial Conduct Authority (FCA) heeft geoordeeld dat het bedrijf geen “gereguleerde activiteit” mag uitvoeren in het VK.

Het gaf ook een consumentenwaarschuwing over Binance.com en adviseerde mensen om op hun hoede te zijn voor advertenties die een hoog rendement op cryptoasset-investeringen beloven.

Dit komt te midden van pushback van regelgevers over de hele wereld tegen crypto-valutaplatforms.

Binance.com is een online gecentraliseerde uitwisseling die gebruikers een scala aan financiële producten en diensten biedt, waaronder het kopen en verhandelen van een breed scala aan digitale valuta, evenals digitale portefeuilles, futures, effecten, spaarrekeningen en zelfs leningen.

Binance Group is momenteel gevestigd op de Kaaimaneilanden, terwijl Binance Markets Limited een gelieerde onderneming is gevestigd in Londen. Het bedrijf heeft meerdere entiteiten verspreid over de hele wereld en Binance Group was voorheen gevestigd in Malta.

Angst voor het nemen van risico’s door cryptoasset-investeerders Donald Trump noemt Bitcoin ‘een scam’ Wereldbank verwerpt El Salvador Bitcoin-verzoek

De FCA zei dat Binance Markets Limited (BML), dat eigendom is van Binance Group, momenteel geen gereguleerde activiteiten mag ondernemen zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de FCA. Het heeft tot woensdag om aan de uitspraak te voldoen.

De toezichthouder benadrukte ook dat geen enkele entiteit in de Binance Group enige vorm van autorisatie, registratie of licentie heeft om gereguleerde activiteiten in het VK uit te voeren.

image copyrightNurPhotoimage captionHet is mogelijk om apps en websites te gebruiken om crypto-valuta’s te kopen en verkopen in het VK, maar de FCA reguleert speculatie op prijzen

Hoewel de FCA crypto-valuta’s niet reguleert, reguleert ze wel cryptoassets. Bedrijven moeten door de regelgevende instantie worden geautoriseerd om dergelijke producten in het VK te adverteren of te verkopen.

Dit betekent dat mensen in het VK de diensten van Binance niet mogen gebruiken om te speculeren of te wedden of de prijs van een cryptovaluta zoals Bitcoin omhoog of omlaag gaat.

Ze mogen de website echter nog steeds gebruiken om crypto-valuta’s te kopen en verkopen, wat niet gereguleerd is, vertelde crypto-valuta-analist Colin Stone aan het World Business Report-programma op BBC World Service.

Maar Binance vertelde de BBC dat de FCA-kennisgeving geen “directe impact” heeft op de diensten die het biedt vanaf zijn website Binance.com.

“BML is een aparte juridische entiteit en biedt geen producten of diensten aan via de website Binance.com”, aldus een woordvoerder van Binance.

“De Binance Group heeft BML in mei 2020 overgenomen en heeft zijn Britse activiteiten nog niet gelanceerd of zijn FCA-toestemmingen van toezichthouders gebruikt.”

Hij voegde eraan toe dat de relatie van het bedrijf met zijn gebruikers niet was veranderd, en benadrukte: “We nemen een collaboratieve benadering in de samenwerking met regelgevers en we nemen onze nalevingsverplichtingen zeer serieus. We houden actief op de hoogte van veranderend beleid, regels en wetten in deze nieuwe ruimte .”

Controverses over de activiteiten van Binance

Dit is niet de eerste keer dat Binance onder de loep wordt genomen door regelgevers over zijn wereldwijde activiteiten.

In de VS is een van de entiteiten van het bedrijf – Binance Holdings – het onderwerp geweest van een onderzoek door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), met name door haar functionarissen die zich bezighouden met witwassen en belastingovertredingen, aldus Bloomberg.

image copyrightAFPimage captionMensen op de Bitcoin 2021 crypto-valuta conferentie in Miami eerder deze maand

De SEC gaf in april een soortgelijke waarschuwing aan Amerikaanse consumenten over het platform.

Op zaterdag kondigde Binance aan dat het zich terugtrok uit Ontario, Canada, nadat de Ontario Securities Commission (OSC) het en verschillende andere crypto-handelsplatforms ervan beschuldigde niet te voldoen aan de provinciale regelgeving.

En op vrijdag waarschuwde het Japanse Financial Services Agency (FSA) Binance voor de tweede keer in drie jaar dat het zonder toestemming in het land actief is.

Een service die Binance biedt, is de mogelijkheid om lokale valuta te gebruiken om digitale valuta te kopen – in de branche bekend als fiat on-ramp. Medio juni besloot Binance’s Amerikaanse partner Silvergate Bank volgens CoinDesk te stoppen met het verwerken van stortingen en opnames in Amerikaanse dollars voor het bedrijf.

Terwijl de crypto-valuta-uitwisseling zegt dat zijn entiteiten er niet allemaal mee verbonden zijn, vertelt Nick Saponaro, een oude cryptocurrency-investeerder en ondernemer, de BBC dat dit een handige tactiek is om regelgevingsproblemen te voorkomen.

“Binance is in de loop van hun activiteiten verschillende keren naar nieuwe jurisdicties verhuisd”, zei hij.

“Dat is niet ongebruikelijk voor deze jonge cryptobedrijven… als de regelgeving niet aan hun behoeften voldoet, verplaatsen ze hun activiteiten gewoon.”

Een andere entiteit van het bedrijf – Binance.US – is momenteel een van de grootste digitale valuta-uitwisselingen in de VS, en Binance is een van de grootste bedrijven in de wereldwijde fintech-industrie, zegt hij.

image copyrightGetty Imagesimage caption ‘s Werelds eerste Bitcoin ATM-geldautomaat werd in 2013 in Canada gelanceerd. In het weekend kondigde Binance aan dat het zich terugtrok uit Ontario vanwege zorgen van de toezichthouder

“Ik geloof echt dat ze proberen te voldoen aan de regelgeving, maar vaak is het bij deze bedrijven een ‘vraag om vergeving’-model, [where] ze hopen dat ze genoeg geld kunnen verdienen, dus als ze een boete krijgen, is die te verwaarlozen in vergelijking met wat ze hebben verdiend.”

De heer Saponaro, mede-oprichter van de crypto-valuta Divi en het blockchain-betalingsecosysteem Divi Project, zegt dat het echte probleem met crypto-valuta-uitwisselingen is dat ze nog steeds gecentraliseerd zijn, in die zin dat er nog steeds een centrale autoriteit is die de voogdij over de gebruikers neemt. ‘ geld, bijna als een bank.

Dit is in strijd met waar de cryptovaluta- en blockchain-technologieën voor zijn ontworpen, en hij is van mening dat alle uitwisselingen volledig gedecentraliseerd moeten zijn, zodat gebruikers volledige controle over hun digitale munten hebben.

Maar hij benadrukt dat digitale valuta geen oplichterij zijn en dat uiteindelijk de fintech-industrie daar zal komen.

“We zijn 12 jaar bezig met de crypto-adoptiecyclus, deze dingen kosten gewoon tijd – exact dezelfde dingen werden aanvankelijk over internet gezegd”, zei hij.

“Regeringen van elk rechtsgebied, met name de G7, moeten ons met volledige transparantie en vertrouwen de volledige regelgeving geven over wat we wel en niet kunnen doen, en het moet passen bij wat de technologie daadwerkelijk doet.”

.