Erfpachtbedrijven stemmen in met wijzigingen na waakhondonderzoek

Erfpachtbedrijven stemmen in met wijzigingen na waakhondonderzoekGepubliceerd4 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightPA Media

Twee grote spelers in de erfpachtsector hebben na een onderzoek van de concurrentiewaakhond afgesproken hun werkwijze te wijzigen.

Woningbouwer Persimmon zal zijn erfpachters toestaan ​​om hun eigendom met korting te kopen.

Verzekeringsmaatschappij Aviva, die erfpacht koopt van woningbouwers, gaat huiseigenaren terugbetalen die hun erfpacht zien verdubbelen.

De Autoriteit voor Mededinging en Markten zei dat de toezeggingen een “echte overwinning” waren.

CMA-topman Andrea Coscelli zei: “Dit is een echte overwinning voor duizenden pachters – te lang hebben mensen vastgezeten in huizen die ze moeilijk kunnen verkopen of worden geconfronteerd met onverwacht hoge prijzen om hun eigendom te kopen. Nu kunnen ze ademen een zucht van verlichting wetende dat dingen ten goede zullen veranderen.

“Het is goed dat Aviva en Persimmon positief hebben gereageerd op dit onderzoek, waardoor deze problemen voor huurders zijn opgelost. Maar ons werk is niet gedaan. We verwachten nu dat andere woningontwikkelaars en investeerders het voorbeeld van Aviva en Persimmon zullen volgen. Zo niet , kunnen ze juridische stappen verwachten.”

Wat is een erfpacht?

Bij een erfpacht is de persoon eigenaar van een huurovereenkomst die hem het recht geeft om het onroerend goed te gebruiken. Maar voor werkzaamheden of veranderingen aan hun woning moeten ze nog wel toestemming krijgen van hun verhuurder.

Wanneer een flat of huis in erfpacht voor het eerst wordt verkocht, wordt een huurovereenkomst verleend voor een vaste periode, meestal tussen 99 en 125 jaar, maar soms tot 999 jaar – hoewel mensen hun huurovereenkomst kunnen verlengen of de eigendom kunnen kopen.

Maar eigenaren van erfpachthuizen betalen vaak dure erfpacht en vergoedingen als ze veranderingen aan hun woning willen aanbrengen. Een huis in erfpacht kan ook moeilijk te verkopen zijn.

Onder de nieuwe toezeggingen zal Aviva de voorwaarden van de erfpachtcanon schrappen die de CMA als oneerlijk beschouwt en huiseigenaren terugbetalen die de huren zagen verdubbelden.

Eerlijke deal

Persimmon Homes heeft zijn bestaande Right to Buy-regeling verlengd om de aankoopprijs van een eigendom te beperken tot £ 2.000. Het zei dat de verlengde regeling van toepassing was op alle huurcontracten van woningen die op of na 1 januari 2000 werden verkocht en zou lopen tot 31 december 2026;

Het zei dat klanten die hun eigendom van Persimmon al hadden verkregen onder het bestaande Right to Buy-schema, en die nog steeds eigenaar zijn van het eigendom, een verzoek konden indienen om het verschil tussen de betaalde prijs en £ 2.000 te vergoeden.

Persimmon group chief executive Dean Finch zei: “Voortbouwend op ons bestaande Right to Buy-programma, biedt deze overeenkomst een eerlijke deal voor alle erfpachters van door Persimmon gebouwde huizen, waardoor de mogelijkheid wordt vergroot om hun eigendom te kopen tegen een prijs die ver onder de marktwaarde ligt.

“De overeenkomst van vandaag toont verder aan dat Persimmon vastbesloten is om integer te werk te gaan terwijl we doorgaan met het opbouwen van een bedrijf met een verantwoordelijke en duurzame toekomst op lange termijn.”

De CMA heeft in september 2020 handhavend opgetreden tegen vier woningontwikkelaars. Ook heeft zij onderzoek gedaan naar verschillende beleggingsondernemingen die een groot aantal eigendommen van twee van deze ontwikkelaars hebben gekocht en dezelfde erfpachtvoorwaarden zijn blijven gebruiken.

.