Er ontstaan ​​tekorten aan handelaars naarmate EU-werknemers vertrekken

Er ontstaat een tekort aan handelaars naarmate EU-werknemers vertrekkenGepubliceerd20 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieimage copyrightGetty Images

Er is een tekort aan geschoolde handelswerkers ontstaan ​​naarmate migranten uit de Europese Unie het VK verlaten en de vraag naar verbeteringen aan het huis stijgt, zei de oprichter van Homeserve.

Chief executive Richard Harpin zei dat de tekorten in het hele land “behoorlijk” waren, niet alleen in de bouw, maar ook in andere sectoren.

Hij wil dat de regering meer beroepen op de lijst van banentekorten zet.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is om commentaar gevraagd.

De heer Harpin, wiens bedrijf ook Checkatrade exploiteert, vertelde BBC Radio Four’s Today-programma dat hij dacht dat de tekorten werden veroorzaakt door “voornamelijk migrerende EU-arbeiders die naar huis gingen”.

Hij zei dat het “heel belangrijk was dat we een manier vinden om ze terug te krijgen” om te kunnen voldoen aan de “enorme vraag” naar werk.

“Ons onderzoek in Checkatrade zegt dat 80% van de huiseigenaren hun huis dit gaat verbeteren, maar dat kunnen we alleen doen als we voldoende transacties hebben om die verbeteringen aan het huis uit te voeren,” zei hij.

“We leven en werken allemaal meer in ons huis, we willen meer doen, dus ik denk dat dit een voortdurend fenomeen is.”

Uit een recent rapport bleek dat alle vacatures in het VK enorm stegen, maar dat er niet genoeg werknemers waren om vacatures te vervullen.

KPMG zei dat de versoepeling van de Covid-beperkingen en de heropening van verschillende sectoren betekende dat de vraag naar werknemers in mei het snelst steeg in meer dan 23 jaar, maar het aantal beschikbare personeel om die banen te vervullen daalde in het snelste tempo sinds 2017.

Vooral de horeca is getroffen door personeelstekorten.

De heer Harpin stelde twee oplossingen voor om het tekort aan geschoolde arbeiders op te lossen: een kortetermijnactie om de lijst met tekorten aan beroepen van de overheid uit te breiden, en vervolgens een plan voor de langere termijn om meer schoolverlaters ertoe te brengen een leerbaan te nemen in plaats van naar de universiteit te gaan.

“Waar we om vragen in het puntensysteem, krijgen deze vakmensen genoeg punten zodat ze points [the EU workers] kan terugkomen”, zei hij.

“Momenteel kun je, als je een IT-analist, een dierenarts of een grafisch ontwerper bent, terugkomen naar het VK, maar het omvat geen badkamerinstallateurs, keukeninstallateurs, schermers, boomchirurgen, slotenmakers. Er is een zeer lange lijst.” hij zei.

.