Covid: Werkgevers kunnen zelfisolerend personeel met verlof zetten

Covid: Werkgevers kunnen zelfisolerend personeel met verlof zetten

Door Andy Verity
BBC economie correspondent

Gepubliceerd4 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenJob Retention Schemeimage copyrightGetty Images

Werkgevers kunnen aanspraak maken op de verlofregeling voor personeel dat in zelfisolatie zit, stelt de BBC.

Het recht bestaat ondanks overheidsrichtlijnen waarin staat dat dit niet is waarvoor de regeling is bedoeld.

Het weinig bekende recht werd onthuld door het tijdschrift Politico nadat e-mails waren uitgelekt van ambtenaren die klaagden over overheidsbegeleiding.

Een e-mail van een ambtenaar zei dat de Schatkist “terughoudend” was om te zeggen dat de regeling op zo’n manier zou kunnen worden gebruikt.

“Verlof kan worden gebruikt om zelfisolatie te dekken, maar HMT [the Treasury] zijn terughoudend om dit expliciet in de begeleiding te zeggen, omdat dit ertoe kan leiden dat werknemers worden ontslagen die dat niet hoeven te zijn”, citeerde Politico een van de e-mails.

“Aanmoedigingspremies zijn te laag om werknemers te stimuleren om tests af te leggen vanwege het risico op inkomensverlies.”

In de e-mails die door het tijdschrift werden geciteerd, stond dat een hoge functionaris bang was dat mensen het afleggen van tests zouden vermijden, omdat als ze in zelfisolatie zouden moeten, hun inkomen zou dalen tot het wettelijke niveau van ziektegeld.

image copyrightGetty Imagesimage captionKanselier Rishi Sunak verlengde de verlofregeling tot eind september

De Schatkist zei dat werkgevers er, in plaats van iets te verbergen, “in gewoon Engels” konden kiezen om zelfisolerend personeel met verlof te sturen.

Wettelijk loon bij ziekte vereist dat werkgevers ten minste £ 96,35 per week betalen wanneer het personeel langer dan vier dagen ziek is, terwijl de verlofregeling, ook bekend als de Coronavirus Job Retention Scheme, 80% van het normale loon van een werknemer betaalt tot £ 2500 per maand.

Een sectie in de overheidsrichtlijnen over bedrijfsondersteuning getiteld “Als uw werknemer in zelfisolatie is of met ziekteverlof is”, zegt dat werknemers die zichzelf isoleren of met ziekteverlof zijn als gevolg van Covid “mogelijk wettelijk ziekengeld kunnen krijgen”.

Het voegt eraan toe dat de regeling voor baanbehoud “niet bedoeld is voor kortdurende afwezigheid van het werk wegens ziekte” en dat “kortdurende ziekte of zelfisolatie geen overweging mag zijn bij de beslissing of u een werknemer moet opnemen”.

In de richtlijn staat echter dat als werkgevers “werknemers om zakelijke redenen willen ontslaan en zij momenteel ziek zijn, zij hiervoor in aanmerking komen, net als bij andere werknemers”.

De richtlijn stelt ook dat werkgevers “werknemers die klinisch extreem kwetsbaar zijn of het grootste risico lopen op ernstige ziekte door coronavirus” kunnen ontslaan.

“Het is aan werkgevers om te beslissen of ze deze werknemers met verlof willen. Een werkgever hoeft niet geconfronteerd te worden met een grotere vraaguitval of gesloten te zijn om in aanmerking te komen voor deze werknemers”, staat er.

‘Altijd duidelijk geweest’

Treasury-functionarissen stellen dat de richtlijnen duidelijk maken dat werkgevers ervoor kunnen kiezen om personeel ziek te betalen of gebruik te maken van de verlofregeling.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zei: “Het is altijd duidelijk geweest dat het doel van de verlofregeling is om banen te ondersteunen – daar zijn we vanaf het begin open over geweest.

“In de richtlijnen wordt uiteengezet dat de regeling niet bedoeld is voor kortdurende afwezigheid van het werk als gevolg van ziekte of zelfisolatie. We hebben een specifiek ondersteuningspakket voor mensen die in zelfisolatie zijn vanwege het coronavirus, inclusief eenmalige betalingen voor diegenen op lage inkomens.

“Als een werkgever een werknemer om zakelijke redenen met verlof wil en die momenteel ziek is, dan komt hij daar net als andere werknemers voor in aanmerking. Dat staat sinds april vorig jaar in de leidraad.”

.