Covid: VS haalt VK in als ergste voor overtollige sterfgevallen in G7

Covid: VS haalt VK in als ergste voor overtollige sterfgevallen in G7

Door Faisal Islam
redacteur economie

Gepubliceerd6 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieimage copyrightEPA

De VS werden het zwaarst getroffen door de pandemie in de grote westerse democratieën van de G7 in het eerste jaar van Covid-19, volgens een bijgewerkte studie van overtollige sterftecijfers.

De analyse, uitgevoerd voor de BBC door de Health Foundation, komt aan de vooravond van de G7-top in Cornwall.

Het meet sterfgevallen boven het verwachte niveau voor een normaal jaar.

Vorig jaar toonde een eerdere BBC-studie aan dat het VK op dat moment het zwaarst werd getroffen. Over het algemeen zijn de Britse resultaten nu de op één na slechtste in de G7.

Uit de analyse blijkt dat met name in de tweede helft van vorig jaar het aantal extra sterfgevallen in de VS niet zo sterk is gedaald als in andere vergelijkbare geïndustrialiseerde landen.

De slechtere resultaten van het VK in de eerste golf, en een significante piek van sterfgevallen in december en januari, betekenen echter nog steeds dat de algemene resultaten in het VK op een na slechtste waren, op één maat net achter de VS.

De andere G7-landen – Italië, Frankrijk, Canada, Duitsland en Japan – hadden minder extra sterfgevallen, de laatste drie aanzienlijk minder.

De belangrijkste vergelijkingsmaatstaf is het aantal sterfgevallen. Dit is het percentage meer dan normale sterfgevallen gedurende het jaar, wat kan helpen bij het verklaren van verschillende meettechnieken in verschillende landen.

Het is een maatstaf voor de algehele impact van de pandemie, ook rechtstreeks van de ziekte en van de reactie erop.

De ruwe aantallen gemelde Covid-19-sterfgevallen laten het VK zien als de slechtste in de G7, maar de meeste analisten zijn van mening dat er een structurele onderrapportage is geweest van Covid-sterfgevallen in de VS, waar veel minder is getest, waardoor de vergelijking van het aantal extra sterfgevallen groter is. geschikt.

Uit de analyse blijkt dat er tussen maart 2020 en februari 2021 een vijfde meer doden waren dan in een normaal jaar voor de VS (+20,2%) en iets minder dan een vijfde voor het VK (+19,6%),

Italië was lager, maar nog steeds aanzienlijk getroffen (+17%), Franse extra sterfgevallen waren een-10e hoger (+10,2%), en vervolgens zagen Canada (+5,1%) en Duitsland (+4,9%) sterfgevallen slechts een-20e hoger op normaal.

Het aantal sterfgevallen in Japan (-1,4%) was in het eerste jaar zelfs lager dan verwacht.

Een andere maatstaf, gecorrigeerd voor de omvang van de bevolking, toonde aan dat er 227 extra sterfgevallen waren voor elke 100.000 mensen in de VS.

Er waren net daaronder zowel voor het VK (181) als Italië (180). Frankrijk was met 125 duidelijk lager. Canada (92) en Duitsland (92) hadden een hoger sterftecijfer van minder dan één op 1.000. En het cijfer van Japan was nog lager (47).

Uit een vergelijking van de pandemiegolven in de loop van het jaar blijkt dat het niveau van extra sterfgevallen in de VS tussen pieken hoog bleef en nooit tot nul terugviel. Dit weerspiegelt het ontbreken van lockdowns en verschillend beleid in verschillende Amerikaanse staten.

Charles Tallack van de Health Foundation zei: “Begrijpen hoe vergelijkbare landen de pandemie hebben doorstaan, is een essentieel onderdeel van het leren van lessen voor de toekomst.

“Overtollige sterfgevallen – hoeveel meer sterfgevallen zijn er geweest dan in een normaal jaar – wordt over het algemeen beschouwd als een objectieve en eerlijke manier om landen te vergelijken.

“In het eerste jaar van de pandemie komt de VS naar voren als het zwaarst getroffen land in de G7 met doden tot 25% meer dan normaal.

“Het VK loopt niet ver achter op de tweede plaats. Japan heeft het het beste gedaan, gevolgd door Duitsland. Deze ranglijst blijft hetzelfde, zelfs als we iets andere benaderingen gebruiken, dus we zijn ervan overtuigd dat ze een eerlijke vergelijking van het eerste jaar opleveren.”

Andere statistieken toonden aan dat de VS de snelste economische opleving heeft doorgemaakt en de verloren groei tijdens de pandemie al heeft goedgemaakt. De Amerikaanse economie zal dit jaar naar verwachting met 6,9% groeien, na een daling van 3,5% vorig jaar.

Het VK zal dit jaar naar verwachting met 7,2% groeien, maar dat is na de grootste daling van de G7 in 2020 van -9,8%. Ook Canada herstelt zich snel, met een groeiprognose van meer dan 6% dit jaar, na een relatief bescheiden hit vorig jaar van 5%.

Ook binnen de G7 zijn er duidelijke verschillen over de uitrol van vaccinaties.

Het aandeel van de bevolking dat volledig is ingeënt, volgt vrijwel exact de landen die het zwaarst door de pandemie zijn getroffen. De VS hebben het meest gevaccineerd, naast het VK, gevolgd door Italië.

Japan heeft het minst gevaccineerd, daarna Canada, met Frankrijk en Duitsland in het midden.

.