Coronavirus: tegenslag voor EU in juridische strijd met AstraZeneca

Coronavirus: tegenslag voor EU in juridisch gevecht met AstraZenecaGepubliceerd2 uur geledenDelencloseDelen paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie afbeelding copyrightAFPafbeelding bijschrift Een medisch werker in Letland met een flesje van het AstraZeneca-vaccin (bestandsafbeelding)

De EU heeft een juridische strijd in Brussel verloren om de Anglo-Zweedse medicijnmaker AstraZeneca te dwingen om tegen eind juni 120 miljoen doses Covid-19-vaccin te leveren.

Het ging vorige maand naar de rechtbank nadat het bedrijf de verzending van de vitale vaccins had uitgesteld, nadat het zich oorspronkelijk had verplicht om tegen dezelfde datum 300 miljoen doses te leveren.

Aan de eis van de EU werd echter niet voldaan door de rechter in Brussel.

Maar de rechter legde AstraZeneca wel deadlines op om in de zomer doses aan de EU te leveren, anders kreeg hij hoge boetes.

Covid-vaccins: hoe snel gaat de wereldwijde vooruitgang?

Zowel de EU als het farmaceutische bedrijf spraken over het gerechtelijk bevel van vrijdag, waarbij Brussel zei dat het zijn standpunt bevestigde en AstraZeneca zei dat het de uitkomst verwelkomde.

De Oxford-AstraZeneca-prik met twee doses is een van de drie grote vaccins, samen met de vaccins die zijn ontwikkeld door Pfizer-BioNTech en Moderna, en heeft verreweg het grootste wereldwijde bereik.

Wat beval de rechter precies?

De rechter van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft AstraZeneca gelast om tegen 26 juli 15 miljoen doses te leveren, nog eens 20 miljoen tegen 23 augustus en nog eens 15 miljoen tegen 27 september, voor een totaal van 50 miljoen doses.

Als het bedrijf dit niet doet, moet het volgens het bevel een boete betalen van € 10 (£ 8,5; $ 12) per niet afgeleverde dosis.

Maar de vraag naar 120 miljoen doses tegen het einde van deze maand werd niet geaccepteerd.

mediabijschriftKIJK: Pfizer v Oxford v Moderna – drie Covid-19-vaccins vergeleken

AstraZeneca verwelkomde het gerechtelijk bevel en zei dat het al meer dan 70 miljoen doses aan de EU had geleverd en tegen eind juni de 80,2 miljoen doses “aanzienlijk zou overschrijden”.

Het merkte op dat in het bevel werd erkend dat “de moeilijkheden die AstraZeneca in deze ongekende situatie ondervond” een “aanzienlijke impact hadden op de vertraging” van de levering van vaccins.

“AstraZeneca kijkt nu uit naar hernieuwde samenwerking met de Europese Commissie om de pandemie in Europa te helpen bestrijden”, voegde het eraan toe.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, was ook ingenomen met het bevel, maar zei dat het de mening van de Commissie bevestigde dat AstraZeneca “de toezeggingen die het in het contract had gedaan” niet was nagekomen.

“Het is goed om te zien dat een onafhankelijke rechter dit bevestigt”, zegt ze. “Dit toont aan dat onze Europese vaccinatiecampagne niet alleen dag na dag resultaten oplevert voor onze burgers. Het toont ook aan dat deze op een degelijke wettelijke basis is gegrondvest.”

Waar zijn de twee partijen het nog meer over oneens?

Een advocaat die de EU vertegenwoordigt, zei dat het gerechtelijk bevel betekende dat AstraZeneca ook een Britse fabriek, Oxford Biomedica, moet gebruiken om indien nodig Covid-19-vaccins aan de EU te leveren. De fabriek is gebruikt om het vaccin aan het VK te leveren.

Het gerechtelijk bevel zegt onder meer: ​​”De keuze om de vestiging in Oxford te monopoliseren ten behoeve van het VK en daarmee de EU een uitdrukkelijk voorziene productielocatie te ontnemen, lijkt nog schadelijker aangezien de productiecapaciteit twee keer zo groot is als die van andere websites.”

Maar AstraZeneca zegt dat de juridische uitspraak het bedrijf niet verplicht om de Oxford BioMedica-fabriek te gebruiken om zijn contract met de EU na te komen.

Een verdere uitspraak van de rechtbank wordt in september verwacht over de vraag of AstraZeneca alles in het werk heeft gesteld om zijn voorverkoopovereenkomst met de EU na te komen.

De oorspronkelijke doelstelling voor juni van 300 miljoen doses werd afgelopen zomer tijdens onderhandelingen overeengekomen, maar werd toen door AstraZeneca teruggebracht tot 100 miljoen vanwege productieproblemen en exportbeperkingen. Die verlaging zette de EU ertoe aan om 120 miljoen doses te eisen.

EENVOUDIGE STAPPEN: Hoe veilig te houden EEN EENVOUDIGE GIDS: Wat zijn de symptomen? INHOUD: Wat het betekent om jezelf te isoleren GEZONDHEIDSMYTHEN: Het nepadvies dat je moet negeren KAARTEN EN GRAFIEKEN: Visuele gids voor de uitbraak.