Biden steunt bumper economische stimuleringswet – met groot voorbehoud

Biden steunt enorme economische stimuleringswet – met groot voorbehoudGepubliceerd23 minuten geledenDelen sluitenDelen paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Imagesafbeelding bijschriftDe heer Biden sprak met verslaggevers na onderhandelingen in het Witte Huis op donderdag

De Amerikaanse Senaat heeft overeenstemming bereikt over een economisch pakket van 1,2 biljoen dollar (£860 miljard) in wat een belangrijke wetgevende overwinning zou kunnen zijn voor president Joe Biden.

“We hebben een deal”, zei de president na een ontmoeting met de partijoverschrijdende groep senatoren in het Witte Huis.

Het achtjarenplan omvat onder meer de financiering van wegen, bruggen, het elektriciteitsnet, openbaar vervoer en internet.

Maar de deal is nog lang niet rond, aangezien de heer Biden zei dat het ervan afhangt of de Democraten een nieuwe, grotere uitgavenrekening kunnen goedkeuren.

Donderdag prees Biden in het Witte Huis de groep van vijf Republikeinse en vijf Democratische senatoren die hij eerder ontmoette, en beloofde dat het pakket “miljoenen” banen zou opleveren.

De investeringen “hadden al lang op zich laten wachten”, zei Biden, die ondanks het ongeduld en scepticisme van sommigen in zijn Democratische partij is doorgegaan met de partijoverschrijdende onderhandelingen.

“We zijn in een race met China en de rest van de wereld voor de 21e eeuw”, vervolgde hij en voegde eraan toe: “Deze overeenkomst geeft de wereld een signaal dat we kunnen functioneren, leveren en belangrijke dingen kunnen doen.”

Wat staat er op de rekening?

Het achtjarige voorstel omvat 579 miljard dollar aan nieuwe uitgaven. Het omvat $ 109 miljard voor wegen en bruggen, $ 66 miljard voor spoorwegen, $ 49 miljard voor openbaar vervoer en $ 25 miljard voor luchthavens, volgens een verklaring van het Witte Huis.

Er zou nog eens $ 73 miljard in het elektriciteitsnet worden gepompt en $ 65 miljard voor het uitbreiden van de toegang van Amerikanen tot breedbandinternet.

Het pakket is bedoeld om te worden betaald met ongebruikt geld voor coronavirushulp en geretourneerde werkloosheidsuitkeringen van de staat.

Democraten beweren ook dat de door het wetsvoorstel voorgestelde investering van $ 40 miljard in de Internal Revenue Service voor versterkte handhaving een nettowinst van $ 100 miljard aan extra belastinginkomsten zou opleveren.

Het plan zal naar verluidt de belastingen voor Amerikanen met een gemiddeld inkomen niet verhogen, noch de verlagingen van de bedrijfsbelastingen die tijdens het presidentschap van Trump zijn aangenomen, terugdraaien.

De Republikeinen waren fel gekant tegen de oproep van Biden om het tarief van de vennootschapsbelasting te verhogen van 21% naar 28%, terwijl de president een plan om de belasting op benzine te verhogen had afgewezen.

Wat zou er op de aparte rekening staan?

De president wil nog een bestedingspakket van ongeveer $ 6 biljoen invoeren dat zou passen in de prioriteiten van zijn partij op het gebied van klimaatverandering, onderwijs, betaald verlof en kinderopvangtoeslagen.

Die maatregel zal naar verwachting belastingverhogingen voor de rijken en bedrijven omvatten. Het zou worden aangenomen via een proces van begrotingsverzoening waarvoor geen Republikeinse stemmen in de Senaat nodig zijn.

De machtigste democraat in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, voorzitter Nancy Pelosi, maakte duidelijk dat ze het ene wetsvoorstel niet zonder het andere zouden aannemen.

“Er komt geen tweeledig wetsvoorstel zonder een verzoeningswet”, zei mevrouw Pelosi.

De heer Biden herhaalde dat sentiment in opmerkingen van de East Room van het Witte Huis: “Als dit het enige is dat in me opkomt, teken ik het niet. Het is in tandem.”

De president heeft in maart al een coronastimulans van $ 1,9 biljoen ondertekend.

Tegen het einde van juli staat het Congres ook voor een deadline om de leenlimiet van het land, die al op $ 28 biljoen aan schulden staat, opnieuw te verhogen.

image copyrightGetty Imagesimage captionEen brug stortte in op een snelweg in Washington DC een dag voordat de deal werd geslotenEen lastige dans voor Biden

In zijn inaugurele rede beloofde Joe Biden samen te werken met de Republikeinen om een ​​tweeledige consensus te bereiken.

De eerste vijf maanden van zijn presidentschap hebben de heer Biden en de Democraten het echter meestal alleen moeten doen – met een uitgebreid Covid-hulppakket en met het bevestigen van genomineerden voor de administratie en de rechterlijke macht.

Nu, na langdurige onderhandelingen, lijkt het erop dat het Witte Huis een manier heeft gevonden om met een handvol Republikeinen in de Senaat samen te werken om een ​​pakket voor infrastructuuruitgaven goed te keuren.

Het is niet de ‘openbaring’-kandidaat die Biden beloofde onder conservatieven tijdens zijn presidentschap zou voorkomen, maar voor een Witte Huis dat heeft gevochten voor een deal, is het een begin.

Er zijn echter nog veel manieren waarop deze overeenkomst zijwaarts kan gaan. De strategie van de heer Biden om deze tweeledige wetgeving goed te keuren naast een ambitieuzer pakket voor uitgaven aan sociale programma’s dat alleen voor de Democraten bestemd is, zal een lastige dans zijn.

Als de eerste faalt, kunnen centristische democraten tegen de liberale agenda stemmen. Als de Democraten het laatste niet bij elkaar kunnen houden, dan kunnen progressieve senatoren – die op hun hoede worden voor deze regering – het eerste tot zinken brengen.

De heer Biden, een veteraan van de Amerikaanse senaat, schept graag op dat hij weet hoe de kamer werkt. De komende maanden zullen zijn vaardigheden meer dan op de proef stellen.

.