Belastinggegevens van Amerikaanse superrijken naar verluidt gelekt

Belastinggegevens van Amerikaanse superrijken naar verluidt gelektGepubliceerd14 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Images

Details die beweren te onthullen hoe weinig Amerikaanse miljardairs aan inkomstenbelasting betalen, zijn gelekt naar een onderzoekswebsite.

ProPublica zegt dat het de belastingaangiften heeft gezien van enkele van ‘s werelds rijkste mensen, waaronder Jeff Bezos, Elon Musk en Warren Buffett.

De website beweert dat de heer Bezos van Amazon in 2007 en 2011 geen belasting heeft betaald, terwijl de heer Musk’s van Tesla in 2018 niets heeft betaald.

De Amerikaanse belastingdienst zei de bron van het lek te onderzoeken.

ProPublica zei dat het analyseerde wat het een “enorme schat aan gegevens van de Internal Revenue Service” over de belastingen van de miljardairs noemde, en dat het de komende weken verdere details zou vrijgeven.

Hoewel de BBC de beweringen niet heeft kunnen bevestigen, komt het vermeende lek op een moment van groeiend debat over de hoeveelheid belasting die door de rijken wordt betaald en toenemende ongelijkheid.

ProPublica zei dat de 25 rijkste Amerikanen minder belasting betalen – gemiddeld 15,8% van het gecorrigeerde bruto-inkomen – dan de meeste reguliere Amerikaanse werknemers.

Biden plannen

De website zei: “Met behulp van volkomen legale belastingstrategieën zijn veel van de uber-rijken in staat om hun federale belastingaanslagen tot niets of in de buurt ervan te verkleinen.”

De rijken zijn, net als veel gewone burgers, in staat om hun inkomstenbelasting te verlagen via zaken als liefdadigheidsdonaties en geld opnemen uit beleggingsinkomsten in plaats van looninkomsten.

ProPublica, met behulp van gegevens verzameld door het tijdschrift Forbes, zei dat de rijkdom van de 25 rijkste Amerikanen gezamenlijk met $ 401 miljard is gestegen van 2014 tot 2018 – maar ze hebben in die jaren $ 13,6 miljard aan inkomstenbelasting betaald.

Rijke landen ‘millimeter verwijderd’ van technologiebelastingdeal Joe Biden ‘stelt voor om de belasting op rijken te verhogen’

President Joe Biden heeft gezworen de belasting op de rijkste Amerikanen te verhogen als onderdeel van een missie om de gelijkheid te verbeteren en geld in te zamelen voor zijn enorme investeringsprogramma in infrastructuur.

Hij wil het hoogste belastingtarief verhogen, de belasting verdubbelen op wat grootverdieners verdienen met investeringen en de successierechten veranderen.

ProPublica’s analyse concludeerde echter: “Terwijl sommige rijke Amerikanen, zoals hedgefondsbeheerders, meer belasting zouden betalen onder de huidige voorstellen van de Biden-regering, zou de overgrote meerderheid van de top 25 weinig verandering zien.”

Een van de genoemde miljardairs, de filantroop George Soros, zou ook minimale belasting hebben betaald. Zijn kantoor had niet gereageerd op een BBC-verzoek om commentaar, maar zei in een verklaring aan ProPublica dat de heer Soros enkele jaren geen belasting verschuldigd was vanwege verliezen op investeringen.

De verklaring wees er ook op dat hij al lang voorstander was van hogere belastingen op de rijkste mensen van Amerika.

ProPublica heeft verschillende artikelen geschreven over hoe bezuinigingen bij de Amerikaanse belastingdienst haar vermogen hebben belemmerd om belastingregels af te dwingen voor rijke en grote bedrijven. De nieuwsorganisatie zei naar aanleiding van deze artikelen de gelekte documenten te hebben ontvangen.

De Amerikaanse commissaris voor de belastingdienst, Charles Rettig, zei: “Ik kan met niets spreken met betrekking tot specifieke belastingbetalers. Ik kan bevestigen dat er een onderzoek loopt naar de beschuldigingen dat de bron van de informatie in dat artikel afkomstig was van de interne Belastingdienst.”

.