BA en Ryanair onderzocht wegens weigering van restituties

BA en Ryanair onderzocht wegens weigering van restitutieGepubliceerd19 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightGetty Images

British Airways en Ryanair hebben mogelijk de consumentenwetgeving overtreden door geen restituties aan te bieden aan klanten die tijdens de Covid-pandemie niet legaal konden vliegen, zei een waakhond.

De Competition and Markets Authority (CMA) zei dat de houding van de luchtvaartmaatschappijen klanten buiten hun zak had kunnen houden.

BA bood vouchers en omboekingen aan, en Ryanair bood omboekingen aan, maar beiden weigerden restitutie, aldus het bedrijf.

De luchtvaartmaatschappijen zijn benaderd voor commentaar.

Andrea Coscelli, chief executive van de CMA, zei: “Hoewel we begrijpen dat luchtvaartmaatschappijen het tijdens de pandemie moeilijk hebben gehad, mogen mensen niet op oneerlijke wijze buitengesloten worden voor het naleven van de wet.

“Klanten hebben deze vluchten te goeder trouw geboekt en waren wettelijk niet in staat om ze te nemen vanwege omstandigheden die buiten hun macht liggen. Wij vinden dat deze mensen hun geld terug hadden moeten krijgen.”

.