Arbeiderswaakhond gelanceerd om misbruik aan te pakken

Werknemerswaakhond gelanceerd om misbruik aan te pakkenGepubliceerd2 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenafbeelding copyrightAFP

De regering heeft de oprichting aangekondigd van een nieuwe arbeiderswaakhond om de rechten van Britse arbeiders te beschermen.

Het nieuwe orgaan zal verantwoordelijk zijn voor het aanpakken van moderne slavernij, het handhaven van het minimumloon en het beschermen van uitzendkrachten.

Momenteel zijn deze taken verdeeld over drie verschillende instanties.

Het nieuwe orgaan heeft tot doel de handhaving te verbeteren door betere coördinatie en bundeling van inlichtingen.

Het is ook ontworpen om een ​​enkele, herkenbare aanloophaven te bieden voor werknemers, zodat ze hun rechten kennen en kunnen fluiten bij slecht gedrag.

Vacatures stijgen als vaardigheidstekort bijtWerknemers ‘slapen op matrassen’ in fabriekVacatureregeling ‘duurt te lang’

Minister van Zaken Paul Scully zei: “Deze regering is absoluut duidelijk geweest dat we alles zullen doen wat we kunnen om de rechten van werknemers te beschermen en te verbeteren.

“De overgrote meerderheid van de bedrijven wil goed doen voor hun personeel, maar er is een minderheid die lijkt te denken dat de wet niet op hen van toepassing is. Uitbuitingspraktijken zoals moderne slavernij horen niet thuis in de samenleving.”

Hij voegde eraan toe dat de nieuwe waakhond de regering in staat zou stellen om “op te treden tegen bedrijven die een oogje dichtknijpen voor misstanden in hun toeleveringsketens”.

De regering zegt ook dat de nieuwe waakhond het voor kwetsbare werknemers mogelijk zal maken om het vakantiegeld en het wettelijk ziekengeld te krijgen waar ze recht op hebben, zonder een langdurig arbeidsrechtbankproces te hoeven doorlopen.

Voorheen waren de rechten van Britse werknemers opgesplitst in drie organen: de Gangmasters and Labour Abuse Authority, de Inspectie voor arbeidsnormen en de National Minimum Wage Enforcement van HMRC.

De nieuwe werknemerswaakhond zal bedrijven advies geven over beste praktijken, als aanvulling op bestaand werk dat al wordt uitgevoerd door onafhankelijke instanties zoals de advies-, bemiddelings- en arbitragedienst (Acas).

Het zal ook handhavingsbevoegdheden hebben en zal het bestaande Naming and Shaming-programma van de regering voortzetten dat wordt uitgevoerd door de Low Pay Commission, die in december 2020 139 bedrijven noemde omdat ze het nationale minimumloon niet betaalden.

Misbruik in de kledingindustrie aanpakken

De regering kondigde ook aan dat ze haar inspanningen zou opvoeren om specifiek misbruik in de kledingindustrie aan te pakken, na berichten over ernstige problemen, waaronder moderne slavernij, uitbuiting en ander arbeidsmisbruik.

Het overweegt momenteel ofwel een Garment Trade Adjudicator op te richten om de toeleveringsketens van bedrijven te onderzoeken, ofwel een bestaand licentiesysteem uit te breiden dat momenteel geldt voor werkgevers in de landbouwsector.

De huidige regeling vereist dat bedrijven die arbeiders leveren voor de landbouw en de toeleveringsketen van verse producten, een vergunning aanvragen om in de industrie te werken.

Om hun vergunning te behouden, moeten de bedrijven keuringen doorstaan ​​om te verzekeren dat ze voldoen aan de wettelijke arbeidsnormen.

De regering waarschuwde dat ze strengere maatregelen zou nemen als bedrijven de arbeidsnormen niet naleven, zoals een verbod op de verkoop van goederen uit fabrieken waar arbeiders onderbetaald werden.

.