Wit-Rusland: Rusland blokkeert sommige vluchten om zijn bondgenoot te ontwijken

Wit-Rusland: Rusland blokkeert sommige vluchten om zijn bondgenoot te ontwijkenGepubliceerd4 minuten geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver sharingimage copyrightGetty Imagesimage captionAir France heeft zijn vluchten tussen Parijs en Moskou op donderdag en vrijdag geannuleerd

Rusland heeft twee Europese luchtvaartmaatschappijen de toegang geweigerd omdat ze van plan waren om niet over Wit-Rusland te vliegen om Moskou te bereiken.

Air France en Austrian Airlines hebben allebei hun diensten moeten annuleren nadat hun vluchtplannen door Rusland waren afgewezen.

De EU-leiders vroegen Europese luchtvaartmaatschappijen om het Wit-Russische luchtruim deze week te vermijden, nadat een vliegtuig van Ryanair zondag moest uitwijken en landde in Minsk.

De Wit-Russische dissidente journalist Roman Protasevich en zijn vriendin werden vervolgens gearresteerd.

Het burgerluchtvaartagentschap van de VN heeft gezegd dat het een “feitenonderzoek” zal starten naar de acties van Wit-Rusland en naar de vraag of er sprake is geweest van een schending van de internationale luchtvaartwetgeving.

Rusland is een sterke bondgenoot van Wit-Rusland en president Vladimir Poetin zal de zich ontvouwende crisis vrijdag bespreken met de 26-jarige leider van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko, in de Russische badplaats Sochi.

Het besluit om de toegang tot bepaalde vluchten te weigeren, is de eerste stap van het Kremlin over het diplomatieke conflict. Andere vluchten met de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa en de Poolse luchtvaartmaatschappij Lot zijn aangekomen zoals gepland. Rusland heeft nog geen commentaar op de actie die het onderneemt.

Is het onderscheppen van vliegtuigen een primeur? Wat gebeurt er met een onderschepping van een militair straaljager? Welke impact zou hardere actie tegen Wit-Rusland kunnen hebben?

De Europese Unie en het VK hebben Wit-Russische luchtvaartmaatschappijen verboden over hun grondgebied te vliegen en hebben gezegd dat er nog meer sancties zullen komen, onder meer tegen Loekasjenko en andere hoge functionarissen. Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, zegt dat er plannen “op tafel liggen” om zich op de belangrijkste economische sectoren te richten.

Het Europese luchtruimverbod heeft de Wit-Russische luchtvaartmaatschappij Belavia gedwongen 12 van haar routes te annuleren tot 30 oktober, aldus Reuters. De betrokken routes zijn Amsterdam, Barcelona, ​​Berlijn, Brussel, Frankfurt, Hannover, Kaliningrad, Milaan, München, Rome, Wenen en Warschau.

Wit-Rusland zal miljoenen dollars per jaar aan overvluchtkosten mislopen als gevolg van het vermijden van Europese luchtvaartmaatschappijen die het Wit-Russische luchtruim vermijden.

De steun van Rusland voor Loekasjenko heeft geleid tot de annulering van ten minste vier Air France-vluchten tussen Parijs en Moskou. Sommige passagiers werden omgeboekt op de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot.

Twee vluchten van Austrian Airlines staan ​​aan de grond: een passagiersvliegtuig dat van Wenen naar Moskou reist en een vrachtvliegtuig dat van Nanjing in China naar Wenen reist.

Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de acties van Rusland “absoluut onbegrijpelijk” waren. Het Franse ministerie van transport zei tegen persbureau AFP dat “het principe van wederkerigheid … gerespecteerd moet worden”.

Trackingwebsite Flightradar24 vertoonde donderdag weinig activiteit in de lucht boven Wit-Rusland, behalve voor Wit-Russische en Russische luchtvaartmaatschappijen.

image copyrightFlightRadar24image captionBelavia-vlucht 869 van Minsk naar Barcelona werd in een wachtpatroon gehouden voordat hij woensdag terugkeerde naar Minsk

Woensdag toonde de website een vlucht van Minsk naar Barcelona, ​​uitgevoerd door de Wit-Russische luchtvaartmaatschappij Belavia, in een lang houdpatroon aan de grens met Polen, dat Wit-Russische vluchten uit zijn luchtruim heeft verboden. Het vliegtuig keerde uiteindelijk terug naar Minsk. De BBC heeft contact opgenomen met Belavia om opheldering te krijgen over waarom het terugging.

Zondag reisde Ryanair-vlucht 4978 van Athene naar Vilnius in Litouwen, toen het met geweld werd omgeleid naar Minsk. Een straaljager werd overrompeld om het vliegtuig te volgen en ervoor te zorgen dat het van koers veranderde.

Aan boord waren de heer Protasevich, 26, die in ballingschap in Litouwen leeft, en zijn vriendin Sofia Sapega, 23, een student internationaal recht. Ze werden gearresteerd toen passagiers van boord gingen.

De heer Protasevich werd vorig jaar op de Wit-Russische terroristenlijst geplaatst en wordt geconfronteerd met ernstige beschuldigingen.

Wie is Roman Protasevich? Wie is Sofia Sapega?

Donderdag kon de heer Protasevich voor het eerst zijn advocaat zien.

“Alles is goed, hij is krachtig, positief en opgewekt, er is niets om je zorgen over te maken”, aldus Inesa Alenskaya op de website van Belorusskiye Novosti, en ze voegde eraan toe dat ze geen verdere informatie kon geven.

Bijschrift media Inside Nexta: De journalisten nemen het op tegen het Wit-Russische regime

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat mevrouw Sapega wordt beschuldigd van het overtreden van de Wit-Russische wet in augustus en september 2020. Maar het is onduidelijk wat deze misdaden zijn.

Er werden video’s vrijgegeven waarop te zien was dat het paar misdaden bekent, maar het is waarschijnlijk dat ze onder dwang spraken.

De noodlanding van het vliegtuig en hun arrestatie veroorzaakten internationale verontwaardiging.

“Het was een serieuze aanval op de regels voor de burgerluchtvaart … Deze actie vertegenwoordigt ook een serieuze aanval op de mediavrijheid”, aldus een verklaring van de G7-landen van Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het VK en de VS. .

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites. Bekijk originele tweet op Twitter Wit-Rusland: de basis

Waar is Wit-Rusland? Het heeft zijn bondgenoot Rusland in het oosten en Oekraïne in het zuiden. In het noorden en westen liggen EU- en NAVO-leden Letland, Litouwen en Polen.

Waarom maakt het uit? Net als Oekraïne is deze natie van 9,5 miljoen inwoners gevangen in rivaliteit tussen het Westen en Rusland. President Loekasjenko heeft de bijnaam “de laatste dictator van Europa” gekregen.

Wat gebeurt er daar? Er is een enorme oppositiebeweging die nieuw, democratisch leiderschap en economische hervormingen vraagt. Volgens de oppositiebeweging en de westerse regeringen heeft Loekasjenko de verkiezingen van 9 augustus gemanipuleerd. Officieel won hij door een aardverschuiving. Een grootschalig politieoptreden heeft de straatprotesten beteugeld en oppositieleiders naar de gevangenis of in ballingschap gestuurd.

.