‘We zijn wanhopig om weer op reis te gaan’

‘We zijn wanhopig om weer op reis te gaan’

Door Suzanne Bearne
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenSharecloseShare paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieimage copyrightChloe Dickensonimage captionChloe Dickenson moest terugkeren naar het huis van haar ouders in het noorden van Engeland

Zoals veel mensen kwamen de reisplannen van Chloe Dickenson vorig jaar tot stilstand toen de wereld op slot ging.

De 22-jarige, een zogenaamde “digitale nomade”, woonde en werkte vanuit haar laptop in het buitenland. In maart 2020 zat ze 11 maanden in een reis door Zuidoost-Azië en Australië toen de reisroute van haar en haar vriend moest worden opgeschort.

“We waren in Vietnam en ons oorspronkelijke plan was om door Azië te blijven reizen”, zegt de freelanceschrijver en reisblogger. “Maar toen duidelijk werd dat dit niet echt een mogelijkheid was, boekten we eind maart een vlucht naar Griekenland, met de bedoeling om een ​​paar maanden in Griekenland, Montenegro, Albanië en Kroatië door te brengen totdat het virus ‘kalmeerde’. . “

Toen ze echter zagen dat de pandemie zich snel verspreidde, dachten ze dat het beste plan was om erachter te komen hoe ze vanuit Griekenland naar het VK konden terugkeren. “We waren absoluut in twee gedachten over wat we moesten doen, we wilden absoluut nog niet naar huis, maar het leek op dat moment het veiligste en meest logische om te doen”, zegt mevrouw Dickenson.

Dus op 15 maart 2020 begon het stel aan een lange reis naar huis door Europa. “We reisden in 66 uur door vier landen en er waren drie vliegtuigen, vier auto’s en twee bussen voor nodig om thuis in het VK aan te komen bij het huis van mijn ouders in Penrith, Cumbria.”

image copyrightChloe Dickensonimage captionChloe Dickenson en vriend Matt hebben het afgelopen jaar in een caravan gewoond

Met verbeterde wifi en flexibele werkplekken over de hele wereld is het digitale nomadisme de afgelopen jaren enorm toegenomen. En hoewel de wereldwijde reisbeperkingen als gevolg van het coronavirus veel van dergelijke nomaden tijdelijk aan de grond hebben gehouden, wordt verwacht dat de beweging op de langere termijn veel verder zal groeien.

Hoe word je een digitale nomade? De nieuwe elite zonder vaste woonplaats

Dit is een gevolg van de pandemie waardoor velen van ons beseffen dat we niet echt naar kantoor hoeven te gaan. En we willen er ook niet op terugkomen.

Jennifer Nelson, 39, uit Miami, werkt op afstand sinds 2016 toen ze haar baan opzegde en New York verliet. Als digitale marketingconsulent woonde ze vier maanden in Argentinië toen de wereldwijde lockdowns begonnen in maart 2020.

“Argentinië sloot de grenzen, zette alle vluchten aan de grond en ging zonder veel waarschuwing in lockdown”, zegt ze. “Het was een heel angstaanjagende tijd, want veel van ons expats en digital nomads in Argentinië vroegen zich af wat ze moesten doen.

“De Amerikaanse ambassade begon met het aankondigen van noodvluchten terug naar de VS voor degenen die vastzaten. Maar die vluchten waren destijds $ 3.000 (£ 2.165) plus. Dus uiteindelijk besloot ik in Argentinië te blijven omdat ze aankondigden dat ze alle visa verlengen. , en uiteindelijk had ik geen keus omdat er geen commerciële vluchten waren. “

afbeelding copyright Jennifer Nelson afbeelding caption Jennifer Nelson besloot het grootste deel van het afgelopen jaar in Argentinië te blijven

Mevrouw Nelson verbleef in een Airbnb in Buenos Aires. “Ik had een gemeenschap van andere expats en Argentijnen met wie ik kon praten”, zegt ze. “We zaten meestal allemaal in een WhatsApp-groep die quarantainememes deelde. Zo kwamen we rond en bleven we gezond.”

Tegen het einde van het jaar besloot ze om voor twee maanden naar Miami te verhuizen en vervolgens naar Hawaï, waar ze nu is.

Emmanuel Guisset is de oprichter en chief executive van co-living space Outsite, die gericht is op digitale nomaden en 27 locaties wereldwijd heeft, waaronder in Bali, Costa Rica en Portugal. Hij zegt dat zijn bedrijf de pijn begin vorig jaar voelde, maar sindsdien is hersteld.

“Er waren veel annuleringen en terugbetalingen”, zegt hij. “In juli kwamen we weer terug. In de VS konden mensen nog reizen [domestically] en mensen wilden dichter bij de natuur zijn en naar kleinere steden verhuizen. “

Als zodanig zijn de locaties van Outsite op Hawaï en aan de kust bij San Diego in Zuid-Californië populair gebleken. Maar met het bedrijf gecentreerd rond mensen die faciliteiten delen in gemeenschappelijke ruimtes, heeft dat mensen afgeschrikt?

afbeelding copyright Emmanuel Guissetimage caption Emmanuel Guisset balanceert werk met zijn liefde voor surfen

“Onze doelgroep van mensen van in de dertig en veertig lijkt het niet erg te vinden”, zegt de heer Guisset, een enthousiaste surfer die het afgelopen jaar op afstand heeft gewerkt vanuit Hawaï, Mexico, Portugal en Californië. “En we vragen mensen om maskers te dragen in gemeenschappelijke ruimtes.”

Hij voegt eraan toe dat hij nu zeer hoopvol is over de toekomst omdat als gevolg van de pandemie “werken op afstand geen niche meer is”.

Dit wordt zeker ondersteund door cijfers uit de VS. Volgens een onderzoek van bedrijfsadviesbureau MBO Partners waren er eind vorig jaar 10,9 miljoen digitale nomaden in de VS. Dit was 49% hoger dan 7,3 miljoen in 2019.

New Economy is een nieuwe serie waarin wordt onderzocht hoe bedrijven, handel, economieën en het beroepsleven snel veranderen.

Ondertussen hebben een aantal landen en andere gebieden plannen gelanceerd om digitale nomaden aan te trekken. In juli vorig jaar kondigde het Caribische eiland Barbados aan dat dergelijke arbeiders $ 2.000 (£ 1.444) konden betalen om daar een jaar te wonen.

Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten lanceerde vervolgens een soortgelijk programma, net als de Kaaimaneilanden en Estland.

afbeelding copyright Chloe Dickensonimage captionChloe Dickenson en haar vriend, hier afgebeeld in Nieuw-Zeeland, willen terug naar hun oude reizende leven

Robert Litchfield, co-auteur van het boek Digital Nomads, is het ermee eens dat het fenomeen “alleen maar zal toenemen”.

“Ik denk niet dat iemand heeft gezegd: ‘Ik ben klaar met nomadisme [because of the pandemic] en ik ga terug naar het kantoorhokje ”, zegt dr. Litchfield, universitair hoofddocent aan het Washington & Jefferson College, Pennsylvania.

“Iets dat best spannend is, is dat veel meer mensen dit als een mogelijkheid zullen inzien”, zegt hij. “Hoewel digitale nomaden avant-garde zullen blijven, heb ik goede hoop dat het het leven van veel mensen kan verbeteren.”

image copyrightOutsiteimage captionOutsite’s eigendommen bevinden zich over het algemeen op plaatsen met goed weer

Chloe Dickenson en haar vriend Matt hebben de pandemie overwonnen in een caravan in de tuin van het huis van haar ouders in het noorden van Engeland. Ze zegt dat ze “wanhopig zijn om weer op reis te gaan”.

“Ik dacht dat we binnen zes maanden na thuiskomst weer op pad zouden zijn, maar meer dan een jaar later en hier zijn we dan nog steeds”, zegt ze. “Het was best moeilijk om eraan te wennen om weer op één plek vast te zitten, vooral na het ervaren van alle ongelooflijke en enorm diverse culturen waarvan we het geluk hadden om van te genieten.

“We zouden graag zo snel mogelijk teruggaan naar Maleisië voor ten minste drie maanden, aangezien het een van onze favoriete reisbestemmingen was.” Mevrouw Dickenson wil er echter voor zorgen dat ze allebei beide doses van hun Covid-vaccinaties hebben gehad voordat ze weer naar het buitenland reizen.

Ondertussen zegt Jennifer Nelson dat ze wacht tot de wereld is ingeënt. “Ik zal geen grote stappen ondernemen totdat vaccins grotendeels zijn uitgerold en reizen niet meer ingewikkeld meer is. Als ik weer reis – buiten de Verenigde Staten – zal het pas in 2022 zijn, denk ik.”

.