Waarom is Huawei nog steeds in het VK?

Waarom is Huawei nog steeds in het VK?

Door Zoe Kleinman
Technologie verslaggever

Gepubliceerd1 uur geledenShareclosePagina delenKopieer linkOver het delen van auteursrecht op afbeeldingenGetty Images

Het is niet alleen het ongebruikelijk koude weer dat een ietwat kil klimaat creëert voor de activiteiten van Huawei in het VK.

Het is verbannen uit de 5G-infrastructuur van het VK en het wordt voortdurend gecontroleerd door het National Cyber ​​Security Centre over zijn beveiligingspraktijken en of het banden heeft met de Chinese overheid, wat het ontkent.

Op consumentenniveau is de verkoop van mobiele telefoons in heel Europa sterk gedaald sinds de VS een handelsverbod heeft ingevoerd, waardoor ze niet compatibel zijn met essentiële Google-apps, waaronder Gmail, Google Maps en de Play Store.

En toch, terwijl jij of ik misschien onze jassen hebben en inmiddels zijn vertrokken, blijft Huawei. Het is er niet alleen nog, het investeert nog steeds in het VK – het creëren van banen en het financieren van universitair onderzoek.

Het benadrukt dat zijn redenen altruïstisch zijn – dat het trots is op zijn samenwerking hier en Britse innovatie bewondert – en zegt dat het in ruil daarvoor waardevol onderzoeksinzicht krijgt in de toekomstige richting van de telecomindustrie.

Het spreekt zich uit na een hoop negatieve pers over zijn associaties met enkele van de beste academische instellingen van het land – die de neiging hebben om te zwijgen over hun connecties.

Critici zeggen dat universiteiten het geld niet mogen accepteren. Maar er zijn er genoeg.

Huawei zegt “partnerschappen” te hebben met 35 Britse universiteiten, waaronder Imperial College London, Surrey, Cambridge en Southampton. Het heeft ook zijn eigen in-house onderzoeks- en ontwikkelingscentra in Bristol, Ipswich en Edinburgh, en twee in Cambridge, en zegt dat het de afgelopen tien jaar gemiddeld £ 80 miljoen per jaar heeft uitgegeven aan onderzoek in het algemeen in het VK.

Een deel van het probleem is dat deze partnerschappen in geheimhouding zijn gehuld. Journalisten zoals ik krijgen regelmatig onderzoeksnieuws van universiteiten, en academici zijn vaak enthousiast om te bazuinen wie hun laatste doorbraak heeft gesponsord, om hun financiering op peil te houden.

Dit komt niet zo vaak voor als die financiering van Huawei komt, en het maakt sommigen bij de overheid ongemakkelijk.

“Deze stille, voortdurende partnerschappen tussen Britse universiteiten en door de Chinese staat gesteunde bedrijven moeten transparanter zijn”, zei MP Tom Tugendhat, die mede-leiding geeft aan de China Research Group.

“Universiteiten moeten goed nadenken over met wie ze samenwerken.”

Huawei ontkent banden met de Chinese staat.

‘Door ijverigheid’

Oxford University heeft in 2019 nieuwe donaties en sponsoring met Huawei opgeschort, maar ik heb contact opgenomen met drie universiteiten waarvan bekend is dat ze lopende relaties met het bedrijf hebben.

Southampton University vertelde me dat het een “strategisch zakelijk partnerschap” had met Huawei, maar legde niet uit wat het was.

Edinburgh zei dat zijn samenwerking gericht was op “nieuwe technologieën in gegevensbeheer en informatietechnologie” en voegde eraan toe dat het “een rigoureus proces van due diligence had ondergaan”.

Cambridge reageerde niet.

Huawei benadrukt dat het het gebrek aan publiciteit niet erg vindt. Het is niet ongebruikelijk dat medewerkers geheimhoudingsovereenkomsten ondertekenen vanwege het vertrouwelijke karakter van onderzoek, zegt het.

Het voegt eraan toe dat het ook geen intellectueel eigendom wil – ondanks een grote belangstelling voor patenten, zegt het bijna nooit eigenaar te worden van het onderzoek van universiteiten die met hun medewerking ontdekkingen doen.

Het is zelfs niet na de hersenkracht – hoewel het “soms” afgestudeerden van Britse universiteiten in dienst heeft, zegt de minzame Victor Zhang, de vice-president van Huawei in het VK, dat hij zich niet kan herinneren dat hij in het VK gevestigde professoren heeft gestroopt.

“We zijn trots op onze partnerschappen met universiteiten en we willen dat die partnerschappen worden voortgezet”, zegt hij.

De heer Zhang geeft me drie redenen waarom Huawei UK blijft:

er zit nog steeds een Huawei-kit in de bestaande breedbandinfrastructuur, die grotendeels eigendom is van BT en Vodafone, die volgens hem moet worden onderhouden hij is “trots” op zijn Britse partnerschappen hij “bewondert” de innovatie en de sociale verantwoordelijkheden van het VK op gebieden zoals onderzoek naar klimaatverandering

“We geven universiteiten geld, technologie en platforms voor onderzoek”, zegt hij, “en we beseffen de richting van de toekomst.”

De heer Zhang houdt vol dat het bedrijf “iets niet koopt” met zijn vrijgevigheid, en dat het een “misverstand” is om te denken dat het dat wel is.

image copyrightGetty Imagesimage caption Voormalig minister van Wetenschap Jo Johnson is van mening dat Chinese onderzoekspartnerschappen moeten worden gehandhaafd.

Tom Tugendhat stelt dat financiering uit China “zelden zonder verplichtingen komt”.

Misschien speelt Huawei het lange spel, in de hoop dat op een dag alle controverse zal wegsmelten, dat er een nieuwe dreiging zal zijn waarop we ons moeten concentreren, en dat het bedrijf gewoon door kan gaan.

Het VK heeft zeker niet alle Chinese relaties bekoeld, en economisch is het duidelijk waarom.

Volgens het National Institute of Economics and Social Research is het aantal Chinese studenten aan Britse universiteiten sinds 2006 meer dan verdrievoudigd.

Het collegegeld van Chinese studenten bedraagt ​​minstens £ 1,7 miljard per jaar op universiteiten en onafhankelijke scholen.

En vorige week zei voormalig wetenschapsminister Jo Johnson op een evenement dat het aantal onderzoekspartnerschappen tussen het VK en China explosief is gestegen van 750 in 2000 tot 16.000 in 2020, hoewel hij erkende dat universiteiten ‘zichzelf beter kunnen organiseren’ in termen van de contracten die ze hebben gesloten. onderhandelen, misschien gediend door een gecentraliseerd kader.

Het verbreken van die banden zou echter “een ernstige handicap vormen” voor het Britse onderzoek.

“Het idee dat elke ontkoppeling van China in het nationale belang is, lijkt mij hoogst onwaarschijnlijk”, zei hij.

.