Volgens de Britse minister hoeven boeren de handelsovereenkomst met Australië niet te vrezen

Britse minister zegt dat boeren de handelsovereenkomst met Australië niet moeten vrezenGepubliceerd 20 minuten geledenSharecloseShare pageCopy linkOver sharingimage copyrightReutersimage captionBoeren hebben hun bezorgdheid geuit over de concurrentie van grotere Australische exploitanten

Minister van Handel Greg Hands heeft gezegd dat Britse boeren niets te vrezen hebben van een voorgestelde vrijhandelsovereenkomst met Australië.

De heer Hands vertelde het Lagerhuis dat hij een “gietijzeren garantie” had gegeven dat de Britse normen niet zouden worden verlaagd bij het zoeken naar een deal.

Boeren hebben gewaarschuwd dat ze moeite zouden kunnen hebben om te concurreren als Australië tariefvrije toegang zou krijgen tot de Britse markten.

Maar de minister zei dat boeren “positief moeten zijn, niet bang”.

De heer Hands zei ook dat rundvlees dat met hormoon is geïnjecteerd, niet in het VK zou worden toegelaten.

De regering hoopt in de komende weken een post-Brexit-deal met Australië te sluiten.

Maar de president van de National Farmers Union, Minette Batters, heeft gewaarschuwd dat het afschaffen van de invoerrechten op vlees “een enorme impact” zou hebben op Britse boerderijen, die qua schaal niet zouden kunnen concurreren met de uitgestrekte vee- en schapenstations van Australië.

Schaduw internationale handelssecretaris Emily Thornberry zei donderdag tijdens het debat in het Lagerhuis dat Labour een “overhaaste” deal niet kon steunen.

“Laat me om te beginnen duidelijk maken dat we een handelsovereenkomst met Australië steunen die in het belang van de Britten is ontworpen, die banen zal creëren in onze economie en onze export en groei zal vergroten”, zei ze.

Mevrouw Thornberry voegde toe: “We kunnen een deal over landbouwtarieven niet steunen die banen in onze landbouwgemeenschappen zullen kosten, onze voedselnormen ongedaan zal maken, onze koolstofuitstoot zal vergroten en de deur zal openen naar de vernietiging van onze landbouwsector door verdere scheve handelsovereenkomsten. . ”

De heer Hands verwierp elke suggestie dat Britse boeren een nadeel zouden zijn. “Er zullen geen concessies worden gedaan aan onze normen voor dierenwelzijn, voedselveiligheid en het milieu. Dat staat in ons manifest.”

VK doet vrijhandelsaanbod aan Australië Waarom is een handelsovereenkomst met Australië controversieel? Hoeveel handelsovereenkomsten heeft het VK gedaan?

Een andere zorg van Britse boeren is dat een deal met Australië een voorbeeld zal zijn voor andere overeenkomsten met landen in Azië, waardoor de sector meer onder druk komt te staan ​​door goedkopere geïmporteerde goederen.

Maar de heer Hands zei dat boeren een overeenkomst met Australië zouden moeten zien als het openen van nieuwe overzeese markten voor hun eigen producten.

“Dit zal een geweldige deal zijn voor het VK en onze boeren zullen blijven gedijen. De overeenkomst is een toegangspoort tot de enorme CPTPP (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership) vrijhandelszone in Azië en de Stille Oceaan,” zei hij.

Het zou, voegde hij eraan toe, “deuren voor onze boeren openen naar enkele van de grootste economieën van nu en de toekomst”.

Het VK heeft Australië handelsvoorwaarden aangeboden op grond waarvan beide landen de invoerbelastingen over een periode van 15 jaar geleidelijk zouden afschaffen.

image copyrightReutersimage captionWijn is een van de grootste importproducten naar het VK vanuit Australië

Het kabinet was naar verluidt verdeeld over de voorwaarden die moesten worden voorgesteld, te midden van bezorgdheid over Britse rund- en lamsvleesboeren die zouden kunnen worden ondermijnd door grotere Australische producenten. Maar het geschil werd blijkbaar opgelost nadat Boris Johnson aandrong op eenheid.

In 2019-2020 werd de handel in goederen en diensten tussen Australië en het VK geschat op £ 20,1 miljard, en beide partijen hopen dit bedrag aanzienlijk uit te breiden.

Momenteel vormen metalen, wijn en machines de grootste goederenexport van Australië naar het VK, terwijl de belangrijkste invoer van Australië in het VK auto’s, medicijnen en alcoholische dranken zijn.

De handel in vlees tussen de twee landen is klein: 0,15% van alle Australische rundvleesuitvoer gaat naar het VK en 14% van de invoer van schapenvlees naar het VK komt uit Australië.

.