Vakantiebedrijven weigeren restitutie voor amberkleurige bestemmingen

Vakantiebedrijven weigeren restitutie voor amberkleurige bestemmingen

Door Beatrice Pickup
Jij jouw

Gepubliceerd3 minuten geledenShareclosePagina delenKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemiebeeld copyrightSandra NormanimatiebijschriftSandra Norman kreeg aanvankelijk te horen dat ze haar vakantie niet terug kon verplaatsen naar 2022

“We runnen bedrijven, we kunnen niet op vakantie gaan en dan 10 dagen naar huis komen en onszelf isoleren.”

Vorig jaar hebben Sandra Norman en haar familie bijna £ 5.000 besteed aan het boeken van een pakketdeal voor een villa op Rhodos voor eind mei 2021, om familieverjaardagen te vieren.

Maar Griekenland is nog steeds een amberkleurig land onder het verkeerslichtsysteem van de overheid en het advies is om niet voor vrije tijd naar barnsteenlanden te reizen.

Sandra vroeg de reisagent of ze de boeking konden verplaatsen naar dezelfde datums in 2022.

Ze zegt dat het bedrijf weigerde de boeking te verplaatsen of een creditnota uit te geven, dus als ze niet op vakantie gingen, stonden ze alles te verliezen.

Het You and Yours-programma van BBC Radio 4 is benaderd door mensen die vorig jaar vakanties boekten voor de zomer van 2021, of die vakantie hadden verplaatst vanaf 2020 door touroperators, die nu het gevoel hebben dat ze niet kunnen reizen vanwege overheidsadvies.

De reisorganisaties weigeren echter restituties of vertragingen in de vakantie.

De internationale reisbeperkingen voor Britse vakantiegangers zijn maandag versoepeld. 12 landen of gebieden hebben een groene beoordeling gekregen, wat betekent dat u er voor toerisme naartoe kunt reizen. Maar veel toeristische hotspots, zoals Frankrijk, Griekenland, Italië, Spanje en Kroatië, zijn amberkleurige landen.

afbeelding copyright EPA Afbeelding onderschrift Veel populaire vakantiebestemmingen, zoals Griekenland, blijven op de oranje lijst staan

Het verkeerslichtsysteem van de overheid is eerder een leidraad dan een wettelijke vereiste, en sommige reisorganisaties hebben ervoor gekozen om nog steeds vakanties naar amberkleurige bestemmingen aan te bieden als het Foreign, Commonwealth and Development Office niet heeft afgeraden om alles behalve essentiële reizen te maken.

Wanneer u echter terugkeert uit een amberkleurig land, moet u zichzelf gedurende 10 dagen thuis isoleren en Covid-19 PCR-tests afleggen op dag twee en dag acht.

Voor Sandra en haar familie is het geen optie.

“Mijn man en zoon runnen een loodgietersbedrijf, ze hebben een baan geboekt voor de dag dat we terugkomen. Ik werk, en we hebben deze keer gekozen omdat de jongens een extra week vrij hebben. Nu, als we terugkomen, moeten ze zich isoleren. , dat is weer een week vrij voor de jongens “.

Het bedrijf dat Sandra heeft geboekt, Villa Plus, vertelde You & Yours: “Overheidsadvies over amberkleurige bestemmingen is geen wetgeving en hoewel we ons inleven in degenen die er nu misschien voor kiezen om niet te reizen vanwege de toelatingseisen waarmee ze worden geconfronteerd bij terugkeer in het VK, we kunnen ze geen restitutie of krediet geven voor betaalde bedragen en ze moeten compensatie vragen aan hun reisverzekeraar. “

Het bedrijf heeft ermee ingestemd een uitzondering te maken in het geval van Sandra Norman en heeft nu aangeboden om de vluchten volgend jaar naar dezelfde data te verplaatsen en een voucher uit te geven voor de waarde van de villa, die ze kunnen gebruiken om opnieuw te boeken zodra de data voor 2022 beschikbaar komen. .

Duizenden gaan op vakantie naar het buitenland om de regels te vergemakkelijken Wat zijn de nieuwe regels voor buitenlandse reizen?

De grootste touroperator van het VK, Tui, biedt momenteel vakanties aan naar amberkleurige landen zoals Cuba, Barbados en Antigua, en naar enkele Griekse en Spaanse eilanden.

Lauren Bower en haar familie vliegen op 4 juni met Tui naar Gran Canaria. Ze hebben afgelopen zomer hun vakantie geboekt, in de verwachting dat het nu weer normaal zou zijn.

‘Ik heb een kind van vijf en zeven, we hebben niet de mogelijkheid om in quarantaine te gaan als we terugkomen, uiteraard met school en met het werk van mijn man en mijn werk.’

De familie Bower nam contact op met hun reisverzekeraar en kreeg te horen dat hun vakantieverzekering ongeldig zou zijn als ze tegen overheidsrichtlijnen naar een amberkleurig land zouden reizen. Tui kan de gezinsreisverzekering aanbieden, maar dan moet u dubbel betalen.

afbeelding copyrightPA Media

Het bedrijf biedt klanten gratis wijzigingen aan in vakantieboekingen als ze niet willen reizen, maar ze zullen elk prijsverschil moeten betalen voor de nieuwe datums, wat duurder kan zijn omdat de vraag groot is.

Lauren zegt dat haar familie liever geld terugkrijgt, omdat de mogelijkheden om om te boeken beperkt zijn, omdat ze het grootste deel van hun jaarlijkse vakantie van het werk moeten besteden aan kinderopvang tijdens de schoolvakanties.

“Dat kunnen we niet doen, want de ene week dat we als gezin samen vrij zijn, gaat mijn schoonmoeder trouwen, dus volgend jaar op vakantie gaan is geen optie. En de prijs van vakantie voor volgend jaar is is al gestegen. Als we in de zes weken vakantie zouden gaan, zou dat £ 2200 extra zijn bovenop de prijs die we al hebben betaald. ‘

In reactie op de zaak van Lauren Bower zei Tui: “Het spijt ons te horen dat de familie Bower hun vakantie naar Gran Canaria niet kan nemen zoals gepland.

“We bieden zoveel mogelijk keuze en flexibiliteit; alle klanten die voor eind augustus vertrekken, kunnen voor eind oktober 2022 hun vakantie gratis naar een andere tijd wijzigen.

“Helaas, in overeenstemming met onze Tui Holiday Promise, komt hun boeking niet in aanmerking voor restitutie of voucher. Dit zou alleen gebeuren als we hun boeking om operationele redenen moeten annuleren, als er een wijziging is in het FCDO-reisadvies of als hun bestemming op de website staat. rode lijst voorafgaand aan de reis. “

.