Tesla accepteert geen bitcoin meer vanwege klimaatzorgen, zegt Musk

Tesla accepteert niet langer bitcoin vanwege klimaatzorgen, zegt MuskPublished26 minutes agoSharecloseShare pageCopy linkOver sharingRelated TopicsClimate changeimage copyrightGetty Imagesimage captionCEO Elon Musk zei dat cryptocurrency “niet ten koste kan gaan van het milieu.”

Tesla heeft voertuigaankopen met bitcoin opgeschort vanwege zorgen over klimaatverandering, zei CEO Elon Musk in een tweet.

Bitcoin daalde na de tweet met meer dan 10%, terwijl Tesla-aandelen ook daalden.

Tesla’s aankondiging in maart dat het de cryptocurrency zou accepteren, werd ontvangen door een aantal milieuactivisten en investeerders.

De elektrische autofabrikant had in februari onthuld dat het $ 1,5 miljard (£ 1 miljard) van ‘s werelds grootste digitale valuta had gekocht.

SpaceX van Elon Musk om de dogecoin-maanmissie te lanceren Bitcoin zou de klimaatdoelstellingen van China kunnen laten ontsporen

Maar op donderdag kwam het terug op zijn eerdere opmerkingen.

“We zijn bezorgd over het snel toenemend gebruik van fossiele brandstoffen voor Bitcoin-mijnbouw en transacties, met name steenkool, die de ergste uitstoot heeft van welke brandstof dan ook”, schreef Musk.

“Cryptocurrency is een goed idee … maar dit mag niet ten koste gaan van het milieu.”

Hij zei ook dat de elektrische autofabrikant geen van zijn bitcoin zou verkopen en van plan is om het te gebruiken voor transacties zodra de mijnbouw verschuift naar het gebruik van meer duurzame energie.

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites. Bekijk originele tweet op Twitter

Marktanalisten zien de verhuizing als een poging van Tesla om de zorgen weg te nemen van beleggers die gericht zijn op klimaatverandering en duurzaamheid.

“Milieu-, sociale en corporate governance (ESG) -kwesties zijn nu een belangrijke motivatie voor veel investeerders. Tesla, als een op schone energie gefocust bedrijf, zou misschien beter willen werken op het gebied van ESG op het gebied van milieu”, zei Julia Lee van Burman Invest. BBC.

“Maar een cynicus zou kunnen suggereren dat dit gewoon weer een zet is van Elon Musk om de cryptocurrency-markt te beïnvloeden, zoals hij bij zoveel andere gelegenheden heeft gedaan”, voegde ze eraan toe.

Vorige maand kondigde Tesla aan dat de winst voor de eerste drie maanden van het jaar $ 438 miljoen bedroeg, een stijging ten opzichte van $ 16 miljoen vorig jaar, gestimuleerd door de verkoop van bitcoin en milieukredieten.

Tesla-winst gestimuleerd door Bitcoin en groene kredieten

De heer Musk is een van ‘s werelds meest spraakmakende voorstanders van cryptocurrencies, en tweette vaak over bitcoin en de ooit obscure digitale valuta dogecoin.

Zijn tweets van de afgelopen maanden hebben ertoe bijgedragen dat dogecoin, die begon als een grap op sociale media, ‘s werelds vierde grootste cryptocurrency werd.

Wat zijn de klimaatzorgen rond bitcoin?

Bitcoin is gemaakt door miners die krachtige computers gebruiken om tegen elkaar te strijden om complexe wiskundige puzzels op te lossen.

Het is een energie-intensief proces dat vaak afhankelijk is van elektriciteit die wordt opgewekt met fossiele brandstoffen, met name steenkool.

De dominantie van Chinese bitcoin-mijnwerkers en het gebrek aan motivatie om over te schakelen van goedkope fossiele brandstoffen naar duurdere hernieuwbare energiebronnen zou kunnen betekenen dat er weinig snelle oplossingen zijn voor de emissieproblemen van bitcoin.

Volgens recent onderzoek is China verantwoordelijk voor meer dan 75% van de bitcoin-mijnbouw over de hele wereld.

De ecologische voetafdruk van de cryptocurrency is zo groot als een van de tien grootste steden van China, zo bleek uit de studie.

Dat komt omdat die bitcoin-mijnwerkers het grootste deel van het jaar elektriciteit gebruiken die is geproduceerd met fossiele brandstoffen, voornamelijk steenkool, en tijdens de regenachtige zomermaanden alleen overschakelen op hernieuwbare energie, meestal waterkracht.

media captionBitcoin uitgelegd: hoe werken cryptovaluta’s?

Aanhangers van bitcoin wijzen erop dat het reguliere financiële systeem, met zijn miljoenen werknemers en computers in kantoren met airconditioning, ook grote hoeveelheden elektriciteit gebruikt, die meestal wordt geproduceerd met fossiele brandstoffen.

Rapportage door Peter Hoskins van de BBC

.