Techreuzen voeren ‘wolkenoorlogen’ diep in de oceaan

Techreuzen voeren ‘wolkenoorlogen’ diep in de oceaan

Door Michael Winrow
Technologie van zakelijke verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver het delen van afbeelding copyrightOranje Marineimage captionLanding van de Dunant-kabel bij Saint-Hilaire-de-Riez in Vendée

“Het feit dat je een foto op Facebook of een video op YouTube kunt plaatsen en mensen die overal ter wereld kunnen zien, is verbijsterend, maar er zijn veel dingen achter de schermen en onder de oceaan voor nodig”, zegt Alan. Mauldin, onderzoeksdirecteur bij TeleGeography.

Het is gemakkelijk over het hoofd te zien dat onze toegang tot internet afhankelijk is van duizenden kilometers kabel die de oceanen van de wereld doorkruisen. Zij verzorgen de aansluitingen voor internet – 98% van al het internationale internetverkeer gaat via hen.

Sommige verbinden buurlanden, zoals de 131 km lange CeltixConnect-kabel tussen Ierland en het VK. Anderen houden van de Asian-America Gateway-kabel, strekken zich uit over 20.000 km en verbinden continenten.

De gegevens flitsen langs optische vezels zo dun als een haarlok. Elke kabel heeft verschillende van deze in de kern en vervolgens extra lagen beschermende coating om schade te voorkomen.

Volgens Daniel Sousa, algemeen directeur van productieactiviteiten bij SubCom, is een uitdaging dat “de volledige kabelsystemen moeten worden vervaardigd en getest als een compleet systeem”.

Kabels worden aan de wal getest voordat ze op schepen worden geladen, een proces dat ongeveer twee weken kan duren, zegt Didier Dillard, CEO van Orange Marine.

Het bedrijf exploiteert zes kabelschepen, waarvan één schip, de René Descartes, in staat is om tot 6.000 km kabel te leggen.

Ooit zouden telecombedrijven de belangrijkste ondersteuners zijn geweest van dergelijke gecompliceerde en dure projecten. Maar nu zijn technologiegiganten serieus geld gaan steken in onderzeese kabels.

TeleGeography schat dat inhoudsproviders – Google, Facebook, Amazon en Microsoft – de afgelopen vijf jaar meer dan $ 1,5 miljard (£ 1 miljard) hebben uitgegeven aan kabelconstructie.

De simpele reden is dat ze meer vraag naar bandbreedte hebben dan wie dan ook, zegt Alan Mauldin.

image copyright Oranje Marineimage caption De René Descartes kan 6000 km kabel bevatten

Met name Google investeert in een aantal eigen kabels. De Curie-kabel verbindt Chili met de VS, terwijl de Dunant-kabel, aangelegd in samenwerking met SubCom, de VS met Frankrijk verbindt bij het kabellandingsstation van Orange in Saint-Hilaire-de-Riez.

Twee andere zullen binnenkort klaar zijn. De Equiano-kabel die van Portugal langs de westkust van Afrika naar Zuid-Afrika loopt, en de Grace Hopper-kabel die de VS, het VK en Spanje met elkaar verbindt.

Het verzekeren van betrouwbare toegang tot de diensten waar velen van ons op vertrouwen, evenals het uitbreiden van de toegang tot gebieden die voorheen achtergesteld waren, zijn twee redenen voor deze investering.

Maar het is ook een investering in de cloud computing-services van Google – een bijzonder concurrerende ruimte tussen de grote technologiebedrijven. Het heeft de uitdrukking ‘wolkenoorlogen’ voortgebracht om de strijd om overwicht onder hen te beschrijven.

Cloud computing is een enorm bedrijf geworden omdat bedrijven hun computer- en digitale opslagbehoeften hebben verplaatst naar services zoals Amazon’s AWS en Azure van Microsoft.

Dus is er een keerzijde aan giganten als Google die deze belangrijke digitale verbindingen beheren? Alan Mauldin zegt dat hoewel de kabels privé zijn, ze niet exclusief zijn.

“Er zijn meerdere gebruikers op, niet slechts één partij. Al deze partijen gebruiken dezelfde infrastructuur.”

Hoewel capaciteit op hun privékabels niet rechtstreeks door Google wordt verkocht, wordt een deel van de capaciteit gewoonlijk gedeeld met telecombedrijven.

Orange kan bijvoorbeeld capaciteit leveren aan zijn klanten op de Dunant-kabel, in ruil voor het feit dat Google zijn basis in Saint-Hilaire-de-Riez kan gebruiken.

De heer Mauldin vergelijkt de onderzeese kabels dan ook met een snelweg waar Google en Facebook prominente “hoge vrachtwagens” hebben, maar ook andere, kleinere voertuigen schieten rond met gegevens voor alle andere gebruikers.

Satellieten worden al decennia lang besproken als een mogelijk alternatief dat op een dag een deuk kan betekenen in de dominantie van onderzeese kabels.

De in Londen gevestigde satellietoperator OneWeb heeft onlangs zijn zesde serie satellieten gelanceerd, terwijl SpaceX van Elon Musk via zijn Starlink-project investeert in satelliettechnologie.

image copyright Orange Marineimage caption Techgigant inclusief Google en Facebook betalen voor de aanleg van kabels

Toch kan het niet helpen om de twee technologieën met elkaar te vergelijken.

Satellieten zijn het meest effectief in het verschaffen van internettoegang tot afgelegen gebieden waar het fysiek moeilijk of onbetaalbaar is om een ​​kabel aan te leggen, met kabels die momenteel het best geplaatst zijn om te voldoen aan de vraag naar het vervoeren van grote hoeveelheden gegevens.

“Het zware werk van het pushen van big data tussen datacenters over de hele wereld zal gebeuren via onderzeese kabels”, zegt Mauldin.

Maar deze afhankelijkheid van kabels heeft de techreuzen tot geopolitiek gedreven. In maart liet Facebook plannen vallen voor een kabel tussen Californië en Hong Kong, naar verluidt onder druk van Amerikaanse nationale veiligheidsfunctionarissen.

De Royal Navy heeft aangekondigd een bewakingsschip te bouwen om “kritieke” kabels te beschermen, daarbij verwijzend naar het risico van sabotage als gevolg van “onderzeese oorlogsvoering”.

Meer technologie van het bedrijfsleven

Het moeilijke probleem van bouwen – beton groen maken Verbluffende magneten kunnen overvloedige kracht ontsluiten Een uitvinding van idee naar markt brengen Voedselreuzen reageren op zorgen over de verpakking ‘Het is jouw apparaat, je zou het moeten kunnen repareren’

Ondanks deze zorgen is een veel voorkomend probleem dat kabels moeten worden gerepareerd vanwege schade die is toegebracht door de natuurlijke omgeving of door menselijke activiteiten.

Een van de kabelschepen van Orange Marine repareert momenteel een kabel die is beschadigd door een aardverschuiving onder water voor de kust van de Democratische Republiek Congo.

Maar het is de menselijke activiteit die de grotere uitdaging vormt. Vooral gebieden waar vissers met trawlers actief zijn, vormen een probleem. De internettoegang tot de Kanaaleilanden werd in 2016 tijdelijk verstoord toen een schip zijn anker sleepte en kabels beschadigde.

Het vereist ook een snelle reactie om ervoor te zorgen dat de onderbreking tot een minimum wordt beperkt. “Het maakt deel uit van de eisen van onze klanten dat we te allen tijde een kabelschip onderhouden dat binnen 24 uur klaar is om te varen”, zegt de heer Dillard van Orange Marine.

De pandemie heeft de aandacht van mensen geconcentreerd op het belang van kabelnetwerken, zegt Alan Mauldin: “We wisten altijd dat het belangrijk was, maar kun je je Covid 20 jaar geleden voorstellen? Het zou een nog grotere ramp zijn geweest.”

.