‘Steeds meer mensen willen geen traditionele begrafenis’

‘Steeds meer mensen willen geen traditionele begrafenis’

Door Bernd Debusmann Jr
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieimage copyrightEternal Reefsimage captionEternal Reefs ‘riffen, die menselijke as bevatten, bevinden zich voor de oostkust van de VS

De firma Eternal Reefs in Florida zegt dat de belangstelling voor zijn nogal ongebruikelijke service is toegenomen als gevolg van de pandemie.

Sinds 1998 helpt het de pas overledenen om hun overblijfselen om te zetten in kunstmatige rifformaties op de oceaanbodem. Het doet dit door hun as toe te voegen aan een milieuvriendelijke betonmix.

“De pandemie heeft de belangstelling absoluut doen toenemen”, zegt George Frankel, de CEO van Eternal Reef. “Ik geloof dat de pandemie veel mensen heeft geopend voor het concept van iets anders dan een traditionele begrafenis.

“We krijgen mensen die enige gevestigde interesse in de oceaan hebben, maar we krijgen ook een aantal mensen die het leuk vinden om iets terug te doen.”

Sinds vorig jaar zijn meer dan 2.000 van de riffen van het bedrijf geplaatst op 25 locaties voor de oostkust van de VS.

image copyrightEternal Reefsimage captionFamilieleden van de overledene kunnen zien hoe de riffen worden geplaatst

De Covid-19-pandemie heeft miljoenen mensen over de hele wereld verdriet bezorgd die dierbaren hebben verloren. Het heeft ons er ongetwijfeld ook aan herinnerd dat het leven eindig is.

Dit heeft er weer toe geleid dat meer mensen creatief nadenken over wat ze met hun lichaam of as willen doen nadat ze zijn overleden.

Voor mensen die willen dat hun stoffelijk overschot op het land blijft, heeft het in Seattle gevestigde bedrijf Recompose een “menselijke compostering” -technologie ontwikkeld die dode lichamen in aarde verandert.

Het lichaam wordt gelegd om te rusten in een verzegelde stalen cilinder, samen met houtsnippers, stro en stekken van een peulvruchtplant genaamd alfalfa. Recompose regelt vervolgens de niveaus van kooldioxide, stikstof, zuurstof, warmte en vocht in de buis, zodat microben en bacteriën kunnen gedijen.

Na 30 dagen is het composteringsproces voltooid en wordt drie kubieke voet (84.951 kubieke centimeter) aarde uit de cilinder verwijderd om vervolgens gedurende enkele weken te worden uitgehard en belucht. Recompose suggereert dat de voltooide grond vervolgens wordt verspreid in een beschermd bos in de staat Washington, waar het helpt om voor te zorgen, maar het kan ook worden verzameld door geliefden, of een combinatie van beide.

Katrina Spade, die het bedrijf in 2017 heeft opgericht, zegt dat ze sinds het begin van de pandemie een grote stijging heeft gezien in het aantal aanvragen voor het maandelijkse vooruitbetalingsprogramma.

“Het is meer een manier om een ​​gesprek te hebben met jezelf en met je vrienden en familie”, zegt ze, “maar ook om een ​​gezamenlijke inspanning te leveren om een ​​paal in de grond te steken, en te zeggen dat je als je sterft een optie wilt die dat is zacht voor de planeet.

“We hebben van veel mensen gehoord dat dit hen een gevoel van hoop en troost geeft.”

afbeelding copyright Opnieuw samenstellen afbeelding bijschrift Een mock-up van hoe het systeem van Recompose werkt (er is geen body op deze foto)

Volgens marktonderzoeksbureau The Business Research Company zal de wereldwijde sector voor overlijdenszorg dit jaar naar verwachting $ 110 miljard (£ 79 miljard) waard zijn. Het voorspelt dat dit tegen 2025 zal stijgen tot $ 148 miljard.

De toename van opties voor wat je kunt doen met de overblijfselen van je geliefde, en de groei van de bijbehorende technologie, komt naarmate het aantal crematies in de afgelopen decennia blijft stijgen – steeds meer mensen worden niet zomaar begraven.

In de VS werd verwacht dat 56% van de mensen die vorig jaar stierven, gecremeerd zou worden, en dat zal naar verwachting stijgen tot 78% in de komende 20 jaar. In de jaren zestig was dat nog maar 4%.

Het is een soortgelijk beeld in het VK, waar in 2019 78% van de overledenen werd gecremeerd, vergeleken met 35% in 1960.

New Tech Economy is een serie waarin wordt onderzocht hoe technologische innovatie vorm gaat geven aan het nieuwe opkomende economische landschap.

Peter Billingham, een Britse deskundige op het gebied van begrafenissen en het hiernamaals, runt een podcast genaamd Death Goes Digital. Hij zegt dat de pandemie het gebruik en de acceptatie van technologie in de sector heeft versneld. “Covid heeft deze veranderingen veel meer versneld dan ik denk dat er zou gebeuren door genetische groei”, zegt hij.

De overgang naar livestreaming van uitvaartdiensten, omdat de Covid-beperkingen het aantal rouwenden beperken dat persoonlijk aanwezig kan zijn, is daar een voorbeeld van.

Toen Michael Berrin’s vader Mervyn eerder dit jaar in New York stierf, deed hij precies dit. Door een bedrijf genaamd Tribucast in dienst te nemen om de begrafenis live op stoom te brengen, konden mensen in de VS en in andere landen, waaronder Canada, India, Israël, Panama, Zweden en het VK, de procedure bekijken in video en geluid met hoge resolutie.

“Iedereen had het gevoel dat ze deel uitmaakten van de ceremonie, zelfs als ze er fysiek niet waren”, zegt Berrin.

Bruce Likly, mede-oprichter van Tribucast uit Connecticut, zegt dat de telefoons van zijn bedrijf het afgelopen jaar “verlichtten”.

“Ons bedrijf groeide dramatisch”, zegt hij. “We beschouwen het als een trend die al op komst was, die verder werd gekatalyseerd door de pandemie.”

copyright afbeelding Tribucast bijschrift afbeelding Het personeel van Tribucast zorgt ervoor dat de camera’s en streaming zijn ingesteld en werken voordat de dienst of begrafenis plaatsvindt

Tribucast werd gelanceerd in 2017 en filmt ook begrafenissen. De heer Likly zegt dat de technologie voor aanwezigheid op afstand al steeds populairder werd als gevolg van de veranderende dynamiek van gezinnen en vriendschapsgroepen.

Waar in vorige generaties gezinnen en sociale groepen vaker relatief geconcentreerd waren in specifieke geografische gebieden, zijn ze nu steeds meer verspreid over een land, of zelfs internationaal.

Dit maakt het bijwonen van begrafenissen vaak moeilijk, vooral voor mensen van het joodse of islamitische geloof wiens religies vereisen dat een lichaam binnen 24 uur wordt begraven.

“Zelfs drie of vier jaar geleden zagen we 40 tot 60 mensen op afstand elke begrafenis bijwonen”, zegt de heer Likly. “Dat is ironisch, want dat is het Amerikaanse nationale gemiddelde van persoonlijke opkomst.

“We verdubbelden in feite het aantal aanwezigen op de begrafenis door mensen de kans te geven om op afstand aanwezig te zijn.”

Afbeelding copyright John Krause afbeelding onderschrift De as van Celestis-klanten liftten mee op deze Nasa-lancering in 2006

Terwijl sommige mensen zoveel mogelijk vrienden en familie willen om de begrafenis van hun geliefde te kunnen zien, en anderen willen dat hun stoffelijk overschot nuttig wordt gebruikt, willen enkelen van ons dat er iets dramatischers met onze as gebeurt.

Dit wordt zeker aangeboden door de Amerikaanse firma Celestis, die de afgelopen 20 jaar as de ruimte in heeft gestuurd.

Door mee te liften op ruimtemissies, kunnen mensen hun as de ruimte in en verder sturen.

Charles Chafer, medeoprichter en CEO van Celestis, zegt dat dankzij de ontwikkeling van commerciële ruimtevaartexploitanten, zoals Elon Musk’s SpaceX, “we nu twee tot drie keer per jaar lanceren … [and] in de komende vijf jaar denk ik dat we op zijn minst een driemaandelijks tempo zullen halen. “

.