Staatsgreep in Myanmar: bedrijven verlaten hun kantoorgebouw met militaire banden

Staatsgreep in Myanmar: bedrijven verlaten kantoorgebouw met militaire bandenGepubliceerd11 minuten geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver sharingimage copyrightGetty Imagesimage captionSule Square in het centrum van Yangon was de locatie van een pro-democratie protest in februari

Een high-end kantoorgebouw in Myanmar dat verbonden is met de militaire leiders van het land, ziet een uittocht van internationale organisaties.

Coca-Cola en de Wereldbank hebben de BBC verteld dat ze zijn verhuisd of hun huurcontracten herzien op het Sule Square-complex in Yangon.

De Verenigde Naties zeiden dat het complex is gebouwd op land dat eigendom is van het leger.

Het leger van Myanmar greep in februari de macht van de democratisch gekozen regering.

Het is 100 dagen geleden sinds de staatsgreep in de vroege ochtend, wat leidde tot massale protesten in het hele land, waarbij honderden zijn omgekomen.

Hoe de staatsgreep in Myanmar ervoor zorgde dat zijn gezondheidszorg verdween Zouden sancties tegen het leger van Myanmar ooit kunnen werken? Myanmar-staatsgreep: wat gebeurt er en waarom?

Maar zelfs voordat ze op 1 februari aan de macht kwamen, bezat het leger van Myanmar – dat aanvankelijk bijna een halve eeuw over het land heerste na de machtsovername in 1962 – grote stukken land en controleerde bedrijven die betrokken waren bij alles van mijnbouw tot het bankwezen.

Het land waarop het gebouw staat, werd gehuurd van het leger, volgens een rapport van een onderzoeksmissie van de Verenigde Naties uit 2019.

Vorige maand riep de activistengroep Justice for Myanmar 18 huurders van het kantoren- en winkelcomplex in het hart van het commerciële centrum van Myanmar in Yangon op om niet langer indirect het leger te steunen.

“Sule Square heeft grote namen die doorgaan met het huren van kantoorruimte in het gebouw, waarmee ze indirect het leger steunen”, zei Justice for Myanmar in een rapport.

onderschrift in de media “Ze hebben wapens, maar wij hebben mensen”: In Myanmar’s lenterevolutie

Volgens persbureau Reuters hebben zes van de bedrijven gezegd dat ze zijn vertrokken of hun plannen aan het herzien waren, maar slechts één noemde de militaire link. Andere bedrijven noemden verschillende redenen, waaronder zakelijke vooruitzichten.

In een verklaring via e-mail vertelde Coca-Cola de BBC dat het zijn huurcontract niet zou verlengen wanneer het midden volgende maand afloopt vanwege “veranderende zakelijke vereisten”.

“Onze kantoormedewerkers bij Coca-Cola Limited (Myanmar) zullen de rest van 2021 vanuit huis blijven werken als onderdeel van algemene veiligheidsmaatregelen. We zullen onze nieuwe kantoorlocatie op een later tijdstip bekendmaken”, voegde hij eraan toe.

Consultancy McKinsey & Company zei eerder dit jaar de huur van kantoorruimte op Sule Square te hebben beëindigd.

Reuters zei dat het momenteel zijn Sule Square-kantoor niet gebruikt en zijn huurcontract aan het herzien was.

Een woordvoerder van de Wereldbank, die ook een kantoor in het complex heeft, vertelde de BBC dat zij “de situatie in Myanmar aan het beoordelen was volgens het interne beleid en de interne procedures”.

De Noorse telecomoperator Telenor, die eigendom is van de staat, zei dat het wist dat het leger eigenaar was van het land waarop Sule Square is gebouwd voordat het naar binnen trok, maar het had de locatie gekozen vanwege een aantal redenen, waaronder veiligheid. Telenor heeft niet gezegd of het van plan is het gebouw te verlaten.

Sule Square, dat dicht bij de historische Sule-pagode in Yangon ligt, werd geopend in 2017. Het werd ontwikkeld door een lokaal filiaal van het in Hongkong op de lijst geplaatste Shangri-La Asia, dat ook het gebouw en een naburig hotel beheert.

Shangri-La zei in 2017 dat het $ 125 miljoen (£ 88,5 miljoen) in de ontwikkeling had geïnvesteerd.

.