Spoorwegdiensten komen onder verenigde staatscontrole

Spoorwegdiensten komen onder unified state controlGepubliceerd13 minuten geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver het delenAuteursrecht van afbeeldingenPA Media

De regering heeft de grootste opschudding in de Britse spoorwegen aangekondigd sinds de privatisering halverwege de jaren negentig.

Het hervormingsplan voorziet in de oprichting van een nieuw staatsbedrijf, Great British Railways (GBR), dat de spoorweginfrastructuur zal bezitten en beheren.

Maar er zal nog steeds een rol zijn weggelegd voor de particuliere sector, waarbij particuliere exploitanten zijn gecontracteerd om de meeste treinen te laten rijden.

En volgende maand zijn er flexibele abonnementen beschikbaar voor sommige mensen die twee of drie keer per week pendelen.

Premier Boris Johnson zei dat het plan “een spoorwegsysteem zou opleveren waar het land trots op kan zijn”.

Als onderdeel van de hervorming zal de bestaande infrastructuurbeheerder, Network Rail, verdwijnen.

GBR verzamelt ook tariefopbrengsten, beheert het netwerk en stelt de meeste tarieven en dienstregelingen vast wanneer het in 2023 van kracht wordt.

Veel hervormingen zullen echter vóór die tijd van kracht worden, waaronder de introductie van flexibele abonnementen, waardoor mensen die niet elke dag naar hun werk reizen, op bepaalde routes kunnen besparen.

Deze zullen op 21 juni in de verkoop gaan en zeven dagen later worden gebruikt.

Met de tickets in carnet-stijl kunnen passagiers elke acht dagen in een periode van 28 dagen reizen.

Is het veilig om weer gebruik te maken van het openbaar vervoer? Spoorconcessies worden stopgezet als hulp voor treinbedrijven groeit Wat is er misgegaan met spoorwegconcessies?

Het plan is vervat in een witboek, gebaseerd op de aanbevelingen van een evaluatie van de sector, uitgevoerd door de voormalige CEO van British Airways, Keith Williams. Het volgde op de chaotische introductie van nieuwe dienstregelingen in mei 2018.

Het plan zou aanvankelijk in het najaar van 2019 worden gepubliceerd, maar werd vertraagd door de algemene verkiezingen en de pandemie van het coronavirus.

Sinds de privatisering van British Rail 25 jaar geleden, zijn spoorwegrecensies, hervormingen en reorganisaties met een gestage regelmaat gekomen en gegaan, met een frequentie die lijkt op een langgerekte Olympische Spelen.

Opeenvolgende administraties hebben de behoefte gevoeld om te sleutelen aan de oorspronkelijke architectuur van het systeem, waardoor treinexploitanten een aanzienlijke mate van vrijheid kregen om tarieven vast te stellen, nieuwe treinen te leasen en servicepatronen te wijzigen.

Sinds Railtrack in 2001 instortte, is de algemene rijrichting echter gericht op meer controle in het midden.

In 2004 overwoog de toenmalige transportsecretaris Alistair Darling een plan om de twee grote krachten in de industrie, Network Rail en de Strategic Rail Authority, te verenigen in een enkele eenheid, genaamd National Rail. Dit plan maakt dat idee eindelijk concreet en keert een van de pijlers van de oorspronkelijke privatisering, de scheiding van het beheer van het spoor en de treinen, om.

Great British Railways zal zeggenschap hebben over Network Rail (de eigenaar van het spoor en de grote stations) en zal concessies toekennen aan particuliere bedrijven om diensten te exploiteren. Als het plan wordt gevolgd en correct wordt uitgevoerd, moet er een einde komen aan het gekibbel over wie de schuldige is als de treinen te laat, vuil of overvol zijn. Alles zal het probleem zijn van een enkel lichaam.

Die concentratie van macht zal ook een potentiële achilleshiel zijn. Een van de successen van de privatisering was de vrijheid voor spoorwegmaatschappijen om nieuwe dingen te doen – een vrijheid die een gedeeltelijke factor was in de opmerkelijke opleving van het aantal passagiers in de afgelopen twee decennia.

Als die geest van innovatie verloren gaat – en als ambtenaren en politici zich eindeloos mengen in de werking van de nieuwe autoriteit – dreigen de spoorwegen in stagnatie te vervallen. De vrees onder spoorwegmanagers is dat de Schatkist, die tijdens de pandemie duur heeft moeten betalen voor ondersteunende diensten, zal proberen de uitgaven terug te vorderen, wat leidt tot bezuinigingen op de diensten.

Het Witboek heeft als titel het Williams-Shapps Plan for Rail, naar de heer Williams en Transportsecretaris Grant Shapps.

De heer Shapps zei dat de spoorwegen hadden geleden onder “jaren van fragmentatie, verwarring en overcomplicatie”.

Hij voegde eraan toe: “Het is nu tijd om hervormingen op gang te brengen die de spoorwegen een solide en stabiele basis voor de toekomst geven, de competitieve, innovatieve en deskundige capaciteiten van de particuliere sector ontketenen en ervoor zorgen dat passagiers op de eerste plaats komen.”

Franchises stopten

De publicatie van het plan komt acht maanden nadat de regering het sinds de privatisering geldende systeem van spoorwegconcessies heeft geschrapt.

De verhuizing kwam als reactie op de dalende passagiersaantallen tijdens de coronaviruspandemie, aangezien veel mensen stopten met pendelen en in plaats daarvan vanuit huis gingen werken.

Het hervormingsplan van de regering werd verwelkomd door de toezichthouder op het spoor, het Bureau voor Spoorwegen en Wegen (ORR).

De CEO, John Larkinson, zei dat de ORR “nauw zou blijven samenwerken met de overheid en de industrie om hervormingen te vergemakkelijken en het spoor voor de toekomst opnieuw vorm te geven”.

Andy Bagnall, directeur-generaal van de Rail Delivery Group, die de treinexploitanten vertegenwoordigt, zei dat de voorstellen “de grootste veranderingen in een generatie” kunnen opleveren.

“Treinoperatoren vroegen om een ​​leidende geest en Great British Railways zal helpen om de hele industrie bij elkaar te brengen”, zei hij.

“Om te kunnen leveren aan passagiers en vrachtklanten, moet het de onafhankelijkheid hebben om de exploitanten van zowel sporen als treinen gelijkelijk ter verantwoording te roepen. Cruciaal is dat het exploitanten in staat moet stellen hun klanten in de absolute voorhoede van de besluitvorming te plaatsen”, voegde hij eraan toe. .

.