Senior MP eist antwoorden voor erfpachters

Senior MP eist antwoorden voor erfpachters

Door Dan Whitworth
Money Box-reporter, BBC Radio 4

Gepubliceerd7 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenGrenfell Tower fireimage copyrightJie Shenimage captionLeaseholder Jie Shen zegt dat hij zijn flat in Leicester niet kan verkopen ondanks nieuwe richtlijnen die het mogelijk zouden moeten maken

MP Clive Betts heeft de regering geschreven om te vragen waarom? nieuwe begeleiding ontworpen om ongeveer 500.000 erfpachters te helpen hun flats te verkopen of opnieuw te hypotheken, wordt niet gevolgd.

Het werd in maart uitgegeven door de Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).

Het is bedoeld om landmeters te helpen beslissen welke torenflats extra brandveiligheidscontroles nodig hebben.

Maar hoewel hypotheekverstrekkers werden geraadpleegd over de begeleiding, heeft Money Box ontdekt dat sommige geldschieters deze negeren.

De extra controles worden een Exterior Wall System-formulier of EWS1 genoemd en werden ingevoerd in de nasleep van de brand in de Grenfell Tower waarbij 72 mensen omkwamen.

Dat formulier zou kopers, verkopers en, cruciaal, hypotheekverstrekkers zekerheid moeten bieden over het al dan niet veilig kopen, verkopen of uitlenen van een flat, afhankelijk van of het een brandbare bekleding, verticaal gestapelde balkons of andere problemen heeft.

Maar Money Box-luisteraar Jie Shen, die probeert in zijn pensioen te voorzien, verkoopt een flat die geen van beide problemen heeft.

Hij zegt dat drie afzonderlijke hypotheekverstrekkers zijn potentiële koper hebben afgewezen omdat het gebouw van Jie geen EWS1-formulier heeft – ook al zegt de RICS-richtlijn dat het er geen nodig heeft.

“Ik heb het gevoel dat ik gevangen zit in deze situatie. Ik kan niet verder met mijn leven, ik zit hier gewoon in opgesloten en ik weet niet hoe ik dit moet oplossen”, zegt hij.

“Ik vind dat de hypotheekverstrekkers het advies van RICS moeten volgen en niet moeten aandringen op een EWS1-formulier [for a building] die geen ontvlambare bekleding bevat.

‘Ik begrijp gewoon niet waarom de hypotheekverstrekker hierop aandringt – het is gewoon bureaucratie.’

‘Systeem is een complete mislukking’

Een andere complicatie voor Jie, en vele anderen zoals hij, is dat het verkrijgen van een EWS1-formulier niet in zijn macht ligt, zelfs als hij er een wilde hebben.

Hij is erfpachter en de beslissing om te betalen voor het onderzoek dat nodig is om het formulier te krijgen, ligt volledig bij de eigenaar die eigenaar is van zijn gebouw.

In het geval van Jie heeft de beheermaatschappij van zijn gebouw, die de eigenaar vertegenwoordigt, de RICS-richtlijnen geciteerd om aan te tonen dat het gebouw geen EWS1-formulier zou moeten vereisen, waardoor Jie volkomen vastzit.

Maar de koper van Jie is door drie hypotheekverstrekkers afgewezen, juist omdat hij geen EWS1-formulier heeft. En zo gaat het rond en rond, met Jie in het ongewisse.

Het horen van zaken als die van Jie hebben Mr Betts ertoe aangezet.

De heer Betts, staatssecretaris van Volkshuisvesting, Robert Jenrick, heeft weliswaar erkend dat de EWS1 “een proces is dat wordt geleid door de industrie”, en heeft hij namens de commissie twee belangrijke vragen gesteld:

De manieren waarop de overheid de implementatie van de nieuwe richtlijn van RICS ondersteunt De acties die de overheid van plan is te nemen in het geval dat hypotheekverstrekkers erop blijven aandringen dat EWS1-formulieren worden verkregen voor gebouwen die niet voldoen aan de RICS-criteria.

Hij heeft voor eind mei om antwoorden gevraagd.

De heer Betts heeft ook mensen gevraagd die zich in dezelfde positie bevinden als Jie – wanneer de RICS-richtlijnen aantonen dat hun torenflat geen EWS1 nodig heeft, maar wanneer geldschieters erop aandringen – om de commissie te e-mailen op “hclgcom@parliament.uk “.

Sprekend met Money Box nadat hij over Jie’s zaak had gehoord, zei de heer Betts: “Het systeem is opgezet met de kredietverleningsindustrie en de landmeetkundige industrie om samen te werken om kredietverstrekkers gerust te stellen. Dat is het hele doel.

“Dus als het kredietverstrekkers geen geruststelling geeft om te lenen voor gebouwen waarvan het systeem zegt dat ze geen certificaat nodig hebben… laat mensen niet vastzitten in huizen die ze niet kunnen verkopen en die ze niet kunnen oversluiten.”

UK Finance, dat bijna 300 banken, hypotheekverstrekkers en hypotheekverstrekkers vertegenwoordigt, zegt dat het de richtlijnen ondersteunt, maar het hangt af van de individuele kredietverstrekkers of ze het al dan niet implementeren, op basis van hun eigen risicobereidheid.

Het vertelde ook aan Money Box dat, hoewel geldschieters taxateurs instrueren om taxaties van onroerend goed in te vullen, het de taxateurs zijn die bepalen of EWS1-formulieren al dan niet vereist zijn.

Het ministerie van Volkshuisvesting, Gemeenschappen en Lokale Overheden vertelde Money Box dat het “een verstandige, evenredige benadering van risico’s wilde aanmoedigen en dat kredietverstrekkers alternatieve vormen van verzekering zouden accepteren”, eraan toevoegend dat het £ 5 miljard investeerde om pachters te beschermen tegen de kosten van vervangen van onveilige bekleding van hun huizen.

Volgen Spaarpot en Dan op Twitter.

.