Passagiers weigerden aan boord te gaan te midden van testverwarring

Passagiers weigerden aan boord te gaan te midden van testverwarring

Door Beatrice Pickup
Jij jouw

Gepubliceerd6 minuten geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver het delen van afbeelding copyrightSally Shiels

“Zelfs als je de regels driemaal controleert, zou je kunnen worden geweigerd om aan boord te gaan – het bracht me uit mijn zak, maakte me van streek en verontrustte mijn bejaarde ouders die ik bezocht.”

Sally Shiels zou op vrijdag 21 mei van de luchthaven van Birmingham naar Dublin vliegen om haar ouders te bezoeken.

Ze zegt dat zij, en ongeveer 30 andere passagiers, niet aan boord van het vliegtuig mochten omdat ze het verkeerde type negatieve Covid-19-testresultaat hadden.

Ierland vereist, net als veel andere landen, dat mensen voor vertrek een negatief resultaat voor een RT-PCR-test presenteren. PCR-tests moeten ter controle naar een laboratorium worden gestuurd en u wordt later op de hoogte gesteld van de resultaten.

Sally werkt voor de NHS en in haar rol krijgt ze regelmatig asymptomatische PCR-tests aangeboden. Dit betekent dat medewerkers regelmatig worden getest, zelfs als ze geen symptomen hebben.

Ze geloofde dat haar laatste testresultaat van haar werk kon worden gebruikt voor reizen, omdat het voldeed aan de testnorm die door de Ierse autoriteiten was vereist. Sally werd echter het instappen geweigerd.

‘Niet instappen’

Dit komt omdat ze later hoorde dat de Britse regering adviseert dat alleen particuliere providers kunnen worden gebruikt voor PCR-tests voor reizen.

Sally zegt: “Bij mijn aankomst vooraan in de rij, zei het grondpersoneel dat ik niet aan boord mocht. Ik vroeg waarom en zij zei dat het de letters PCR nodig had.

afbeelding copyrightGetty Images afbeelding onderschrift PCR-tests voor reizen kunnen tussen de £ 50 en meer dan £ 100 kosten

“En toen ik uitlegde dat dit een geldige test was, stond er zelfs precies wat de PCR-test was, terwijl er niet de letters P, C en R op stonden, kon ik haar niet overtuigen, en ikzelf en 30 andere passagiers waren dat wel. weigerden die dag om verschillende redenen aan boord te gaan. “

De vlucht werd uitgevoerd door Ryanair, die tegen het You & Yours-programma van Radio 4 zei: “Ryanair voldoet volledig aan de overheidsbeperkingen.

“Een aantal passagiers op deze vlucht van Birmingham naar Dublin werd het instappen geweigerd omdat ze geen negatief Covid-19 RT-PCR-testresultaat konden overleggen, zoals vereist door de Ierse regelgeving.”

De luchtvaartmaatschappij verwees ook naar de richtlijnen van het Department for Transport dat privétests moeten worden gebruikt en dat NHS Track and Trace de vereiste documenten niet kan verstrekken.

Vakantiebedrijven weigeren restituties voor amberkleurige bestemmingen

Sally Shiels zegt dat sommige passagiers die weigerden aan boord te gaan, hadden geprobeerd negatieve testresultaten te gebruiken die waren verkregen van NHS Track and Trace. Tests via NHS Track and Trace zijn gratis, maar u moet wel symptomen vertonen en een afspraak maken bij een testcentrum.

Sally denkt dat sommige passagiers NHS-tests hebben aangevraagd om te voorkomen dat ze de kosten betalen van een privétest die tussen de £ 50 en meer dan £ 100 kan kosten.

‘Slecht beheerd’

“Ik begrijp helemaal waarom we dit niet zouden moeten gebruiken [Track and Trace] systeem, anders zal iedereen het gratis NHS-systeem gebruiken en zeggen dat ze hoesten of verkouden waren om hun negatieve wattenstaafje mee te nemen op reis. “

afbeelding copyrightGetty Images afbeelding caption Ryanair zei dat het volledig voldoet aan de overheidsbeperkingen

Sally Shiels verwees naar de richtlijnen van de Ierse regering die het gebruik van NHS-tests niet vermeldt, en ze zegt dat ze de Ryanair-website heeft gecontroleerd die alleen waarschuwde voor NHS Track and Trace-tests, niet voor andere soorten NHS-tests.

“Het werd zo slecht beheerd door het grondpersoneel van Ryanair, er was een slechte klantenservice, we konden met niemand praten en we werden behandeld als criminelen.”

Sally boekte later nog een vlucht naar Belfast waarvoor geen test nodig was en reisde van daaruit naar Dublin.

Simon Calder, reisredacteur bij de krant Independent, zegt: “Ik sympathiseer met zo veel mensen zoals Sally die net zijn gestruikeld.

“Semantisch gezien kan Ryanair een argument aanvoeren waarom ze haar het instappen hebben geweigerd, en ze zullen natuurlijk een boete krijgen als ze mensen meenemen naar een land en die mensen worden niet goed getest volgens de autoriteiten van een bestemming.”

Hij voegde eraan toe: “Als je niet voor een test hebt betaald, neem dan aan dat deze niet geldig is.”

copyright afbeelding Getty Images ‘Zoveel papierwerk’

Imogen in Londen had op zaterdag 22 mei een soortgelijke ervaring op de luchthaven van Luton. Ze mocht niet aan boord van haar EasyJet-vlucht naar Porto in Portugal.

‘Ik was zenuwachtig geweest over de hele zaak, omdat er zoveel papierwerk was. Het lijkt mij dat ze proberen mensen ervan te weerhouden te vliegen door het zo ingewikkeld mogelijk te maken.’

Imogen is een NHS-werker en had een PCR-test ondergaan die voor haar beschikbaar was op haar werkplek. Ze had een e-maildocument met haar naam, geboortedatum, datum waarop het monster was getest en het negatieve resultaat.

Het personeelslid van de luchtvaartmaatschappij waarmee ze te maken had, vertelde haar echter dat er geen bewijs was van wanneer ze de test had afgelegd, dus het was niet acceptabel.

Cruise baas: We verwachten dat alle gasten worden ingeënt

“Ik was verrast dat ik niet mee mocht op de vlucht. Ik zie dat het enorm veel werk is voor de luchtvaartmaatschappij, aan de gate kun je zien dat het hun werkdruk verdrievoudigde. Ik weet dat het niet de schuld van het personeel van de luchtvaartmaatschappij is.”

Imogen was op reis naar Portugal om haar vriend te zien die in Porto woont. Nadat ze aan boord van de vlucht was geweigerd, moest ze £ 249 betalen voor een privé-PCR-test met een snel resultaat en £ 130 voor een vervangende vlucht naar Portugal.

EasyJet vertelde You & Yours: “Passagiers die naar Portugal reizen, zijn momenteel verplicht om bij vertrek een negatieve Covid-test te overleggen, inclusief het verstrekken van documentatie van een particuliere aanbieder met details van de passagier en de datum waarop de test is afgelegd.

“Mochten passagiers dit niet kunnen, kunnen we ze helaas niet vervoeren. Onze excuses voor het ongemak, maar we eisen wel dat passagiers de juiste documentatie hebben, zoals vereist door de autoriteiten.”

Voor meer informatie over de tests moet u naar groene, oranje en rode bestemmingen reizen Klik hier

.