‘Mijn Instagram-account gaf me vertrouwen en een doel’

‘Mijn Instagram-account gaf me vertrouwen en een doel’

Door Sarah Finley
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenSharecloseShare paginaKopieer linkOver het delenAfbeeldingen copyrightAmelia Mitchell PhotographyBijschrift afbeeldingOlivia Crowley kreeg 30 afwijzingen voor haar sollicitaties

Toen Olivia Crowley afgelopen zomer afstudeerde aan de universiteit, vond ze het bijna onmogelijk om een ​​baan te vinden.

Nu de pandemie van het coronavirus in volle gang was, lag de banenmarkt in het VK stil – er waren nauwelijks bedrijven aan het werk.

Vooral jonge mensen zoals Olivia, 22, werden zwaar getroffen, zoals blijkt uit officiële cijfers. Terwijl het werkloosheidspercentage in het VK van juni tot augustus 2020 4,5% bedroeg, steeg het tot 14,1% voor 16- tot 24-jarigen.

“Het was zo competitief, en ik wist gewoon niet hoe ik een baan zou vinden”, zegt Olivia uit Essex, die een graad in creatieve mediapraktijk behaalde aan Bath Spa University.

Ze wilde een baan in marketing vinden en een paar maanden lang koos ze voor een heel traditionele aanpak: ze stuurde haar cv en hoopte op het beste. Helaas kreeg ze slechts 30 afwijzingen. En er waren ook geen onbetaalde stages beschikbaar.

“Ik voelde me eenzaam toen ik probeerde uit te zoeken hoe ik een deuk in de branche kon maken, maar zonder iemand om naar toe te gaan”, zegt ze.

Uiteindelijk besefte Olivia dat ze het heft in eigen handen moest nemen en creatief moest denken. Dus zette ze haar eigen Instagram-pagina en bedrijf op met de naam Living Lavish Social, een marketingbedrijf voor sociale media. Het geeft advies aan ondernemers over hoe ze hun bedrijf op Instagram kunnen promoten.

Binnen enkele weken had ze haar eerste cliënt gekregen, en kort daarna volgde haar tweede. “Ik zou mijn dag opsplitsen met het zoeken naar werk, bijscholing en dan werken aan het bedrijf.”

afbeelding copyrightLiving Lavish Socialimage captionOlivia’s Instagram-pagina Living Lavish Social wil een schat aan informatie en advies geven

Gemma Stephenson, een expert op het gebied van het zoeken naar banen voor afgestudeerden, zegt dat het gebruik van sociale media om werk te vinden of om een ​​eigen bedrijf of netwerk op te zetten, een groeiende trend is onder universiteitsverlaters tijdens de pandemie.

“Het is zo moeilijk geweest voor afgestudeerden”, zegt Gemma, die ook de co-host is van een carrièrepodcast met de oneerbiedige titel van Let’s Get You a [expletive] Job.

“Maar in plaats van hun nederlaag toe te geven, hebben sommigen sociale media in hun voordeel gebruikt, door vanaf het begin bedrijven op te bouwen en hun talenten niet alleen aan hun nieuwe klanten, maar ook aan potentiële werkgevers te tonen.”

Toen Naomi Hollas, afgestudeerd in 2019 aan de universiteit van Glasgow, afgelopen maart verlof kreeg van haar evenementenbanen, voelde ze zich leeggelopen. Een maand later werd ze ontslagen en er waren geen andere banen in haar sector.

“De evenementenindustrie moest abrupt stoppen, zonder begeleiding of ondersteuning”, zegt de 25-jarige. “Het was hartverscheurend om te zien. Vanuit het perspectief van een pas afgestudeerde, hadden we net de smaak van de industrie geproefd en ineens werd het ons afgenomen.”

In juni geeft Naomi toe dat ze het gevoel had dat ze haar mogelijkheden uitgeput had. Ze had via Linkedin contact opgenomen met mensen in haar branche, maar kreeg er niets voor terug.

Ze voelde zich een beetje verdwaald en startte een eigen Facebook-groep, Eventgrads genaamd, om een ​​online community op te bouwen voor mensen die waren afgestudeerd met een evenementendiploma.

image copyright Gemma Stephensonimage caption Gemma Stephenson zegt dat een groeiend aantal afgestudeerden sociale media gebruikt om hun talenten te laten zien

“Ik deelde het op mijn sociale media en het aantal leden begon te groeien – en ging verder dan mijn netwerk”, zegt Naomi. “Voordat ik het wist, had ik bijna 2.000 mensen, en experts uit de industrie hadden het erover.”

Ze zegt dat de Facebook-groep veranderde in de gemeenschap waar ze naar verlangde. “We bespraken alles, van de routekaart tot herstel, tot hoe we de evenementenindustrie op andere manieren kunnen opbouwen en ondersteunen”, zegt ze.

“Het was voor zo velen van ons nuttig om te kunnen discussiëren en contact te maken met anderen die begrijpen wat je doormaakt.”

Naomi stapte ook over naar Instagram en Twitter en deelde advies voor afgestudeerden en mensen in de branche. Voordat ze het wist, bracht ze al haar tijd door met werken op het platform – wekelijkse Zoom-gesprekken met de groep hosten, het vacaturebord bijwerken en zelfs lezingen en mentorprogramma’s opzetten.

Zowel Naomi als Olivia zeggen dat het starten van hun sociale mediaplatforms, en de focus die het hen gaf, enorm gunstig was in het midden van wat anders een mentaal uitdagende tijd voor hen had kunnen zijn.

“Het starten van Eventgrads was iets om me te helpen het oncontroleerbare onder controle te houden, een doel om me op te concentreren toen alles een beetje hectisch was”, zegt Naomi.

Olivia is het daarmee eens: “Het hebben van het bedrijf om aan te werken gaf me een doel, ik kreeg zoveel zelfvertrouwen. Door mijn Instagram-account kon ik ook in contact komen met mensen die soortgelijke problemen doormaakten – het voelde als een uitgebreide universiteit, vol met gelijkgestemde mensen. . “

Ze voegt eraan toe: “Mijn bedrijf was ook altijd het enige dat naar voren kwam in sollicitatiegesprekken – potentiële werkgevers vonden het geweldig dat ik proactief was geweest en mijn vrije tijd besteedde aan het creëren van een platform om meer ervaring op te doen.”

Olivia heeft nu een baan gekregen als marketing- en sociaal coördinator voor een huidverzorgingsbedrijf en leidt nog steeds haar start-up.

Naomi heeft vervolgens ook werk gevonden, bij een evenementenbedrijf, en zegt dat haar Facebook-groep haar heeft geholpen bij het vinden van de baan. Ze zegt dat haar werkgever “erg onder de indruk was van het hele concept en dat het initiatief toonde”.

image copyrightNaomi Hollasimage captionNaomi Hollas heeft inmiddels werk gevonden bij een evenementenbureau

Nu de werkloosheid in het VK onder 16- tot 24-jarigen nog steeds hoog is – het laatste officiële cijfer is 13,3% – zegt Susannah Streeter, senior beleggings- en marktanalist bij financiële dienstverlener Hargreaves Lansdown, dat het “geen verrassing is dat sommige afgestudeerden met innovatieve oplossingen, zoals zelfpromotie via videoclips of campagnes op sociale media, om te proberen zich te onderscheiden van de massa “.

Olivia voegt eraan toe: “Als je de universiteit verlaat, is er vaak de verwachting dat je een baan op een bord krijgt aangeboden, maar soms moet je verder gaan dan de traditionele methoden van het zoeken naar een baan om opgemerkt te worden.”

.