Liberty Steel in leningbreuk van £ 18 miljoen met Metro Bank

Liberty Steel in leningbreuk van £ 18 miljoen met Metro Bank

Door Ben King
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd27 minuten geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver het delen van afbeelding copyrightAlamyimage captionLiberty Steel Newport produceert rollen staal die bekend staan ​​als ‘warmgewalste spoel’

Metro Bank vroeg meer dan twee jaar geleden om vervroegde aflossing van een lening van £ 18 miljoen van de onrustige staalgroep Liberty – en wacht nog steeds op zijn geld.

Deze onthulling is een ander voorbeeld van de financiële druk die op Liberty’s eigenaar GFG Alliance weegt.

De toekomst van de groep staat in twijfel sinds de belangrijkste financier, Greensill Capital, in maart in administratie werd genomen.

GFG zegt “er zijn geen leenvoorwaarden geschonden wegens niet-betaling”.

Investeerders jagen Liberty Steel-eigenaar na over schulden Tata ‘klaagt Liberty Steel aan wegens onbetaalde schulden’

De ondernemer Sanjeev Gupta wordt gevierd voor het redden van onrustige fabrieken in het VK – en nergens meer dan in Zuid-Wales, waar hij in 2013 de met mottenballen bedekte Alphasteel-fabriek in Newport kocht en twee jaar later heropende.

Maar terwijl politici de man verwelkomden die ‘de redder van staal’ wordt genoemd, waren er altijd vragen over waar het geld vandaan kwam om verouderende fabrieken open te houden die anderen niet winstgevend hadden kunnen runnen.

Dit kwam in mei tot een hoogtepunt toen het Britse Serious Fraud Office een onderzoek aankondigde naar GFG Alliance, de groep bedrijven van de Gupta-familie, die onderzoek deed naar vermeend witwassen van geld en frauduleuze handel. GFG heeft gezegd dat het volledig zal meewerken aan het onderzoek.

Er waren echter al in 2018 problemen met een lening die op de staalfabriek van Newport was verzekerd, zo blijkt uit een analyse van kadasterdocumenten en deponeringen voor bedrijven die aan GFG zijn gekoppeld.

De staalfabriek wordt gewaardeerd op £ 21 miljoen en is eigendom van een Brits bedrijf, Liberty Steel Property Newport Ltd (LSPN), gecontroleerd door Sanjeev Gupta.

afbeelding copyright Getty Images afbeelding onderschrift Sanjeev Gupta is eigenaar van Liberty Steel, onderdeel van de GFG Alliance

Uit deponeringen bij het handelsregister van het Isle of Man blijkt dat het deel uitmaakt van een portefeuille van industriële eigendommen, waaronder een andere fabriek in Zuid-Wales en locaties in Manchester en de West Midlands, die als onderpand werden gegeven voor een lening van £ 18 miljoen van Metro Bank.

LSPN’s rekeningen voor 2018-19 zeggen dat “als gevolg van schendingen van … convenanten en beperkingen, Metro bank de [loan] faciliteit en hebben bepaald dat de volledige terugbetaling “uiterlijk op 31 maart 2020” moet plaatsvinden.

De rekeningen voor het volgende jaar bevestigen dat, hoewel die deadline is verstreken, er “lopende discussies” zijn om opnieuw te onderhandelen over de financieringsregeling, en Metro Bank heeft ermee ingestemd “elke actie uit te stellen” voor nu.

Een woordvoerder van de GFG Alliance weigerde te zeggen wat de oorzaak was van het overtreden van de leenvoorwaarden. Hij zei “er zijn geen leenvoorwaarden geschonden wegens niet-betaling” en “de besprekingen zijn aan de gang en worden momenteel opgelost”.

De deponeringen van het Isle of Man vermelden een aantal convenanten voor de lening, waaronder een die bepaalt dat de lener “zijn boekschulden niet zal disconteren of factoriseren”.

De financiële activiteiten van Greensill in de toeleveringsketen omvatten vaak het verdisconteren van schulden, waardoor leveranciers in ruil voor een vergoeding vroegtijdig geld konden betalen dat hun klanten verschuldigd waren.

Dit werd veel gebruikt door GFG-bedrijven – de woordvoerder wilde echter niet zeggen of dit een oorzaak was van deze specifieke inbreuk.

copyright afbeelding Getty Images

Sommige GFG-bedrijven rapporteren een jaarlijkse omzet van miljarden ponden, dus £ 18 miljoen is een relatief klein bedrag voor een wereldwijde onderneming die 35.000 mensen in dienst heeft.

De tijd die het heeft gekost om de problemen met betrekking tot de lening op te lossen, is echter een verder bewijs van de financiële druk die op GFG weegt.

Sinds de instorting van Greensill is die druk toegenomen. Een investeerder, Credit Suisse, is een procedure begonnen om delen van GFG Alliance af te wikkelen om het verschuldigde geld terug te krijgen, en Tata klaagt naar verluidt Liberty Steel aan wegens onbetaalde schulden.

GFG verzocht om een ​​reddingsoperatie van £ 170 miljoen van de Britse regering, die zij verwierp.

Metro Bank zei dat het om vertrouwelijkheidsredenen niet in staat was om details van klanten of transacties met hen vrij te geven.

.