KPMG’s 16.000 Britse personeelsleden om meer vrije tijd te krijgen

KPMG’s 16.000 Britse personeelsleden krijgen meer tijd vrij van hun werkGepubliceerd1 uur geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver het delenAuteursrecht beeldmateriaalReuters

KPMG heeft zijn 16.000 medewerkers verteld dat ze één dag per week vroeg kunnen vertrekken als onderdeel van een stap naar flexibeler werken na lockdown.

De accountantsgigant zei dat het personeel vier dagen per twee weken in KPMG-kantoren zal werken, de rest van hun werkweek thuis en op locatie bij de klant.

Het personeel krijgt in de zomer ook tweeënhalf uur extra vrij per week “om het welzijn te bevorderen”.

De verhuizing van KPMG is een ander voorbeeld van grote bedrijven die het leven op kantoor aan huis herzien.

Jon Holt, CEO van KPMG UK, zei: “We vertrouwen onze mensen. Onze nieuwe manier van werken zal hen in staat stellen om hun eigen werkweek samen te stellen. De pandemie heeft bewezen dat het niet gaat om waar je werkt, maar om hoe je werkt. .

“We hebben naar onze mensen geluisterd en deze strategie ontworpen rond onze medewerkers en hoe zij onze klanten het beste kunnen ondersteunen.”

Bill Michael, hoofd van KPMG UK, nam ontslag in februari na berichten dat hij het personeel had gezegd “te stoppen met klagen” over de impact van Covid-19 op hun leven. Hij werd vervangen door de heer Holt.

KPMG zei dat het plan wordt geïntroduceerd als reactie op feedback van medewerkers die hebben gezegd dat ze het grootste deel van hun tijd thuis zouden doorbrengen.

Mag ik vragen om vanuit huis te blijven werken? Google-baas schetst terug naar kantoor voor personeel Goldman vertelt bankiers om in juni terug te keren naar kantoor

In een personeelsenquête die in maart werd gehouden, zei 87% van de respondenten dat ze niet hoefden te pendelen, 76% genoot van de grotere flexibiliteit om thuis te werken en 65% vond dat ze nu een betere balans tussen werk en privé hadden.

Medewerkers die naar kantoor moeten voor werk, vergaderingen of trainingen die persoonlijk moeten worden gehouden, hoeven niet de hele dag te blijven.

KPMG zei dat het in 2021 £ 44 miljoen zou uitgeven aan nieuwe thuiswerktechnologie en het introduceren van meer samenwerkingsruimtes op kantoren.

afbeelding copyrightPA

De heer Holt voegde toe: “Onze kantoren zullen een plek worden waar mensen naartoe gaan om samen te werken en te leren. Het gevolg van de pandemie betekent dat we een heel cohort mensen hebben die nog nooit op kantoor zijn geweest en nooit persoonlijk zijn gecoacht – we hebben om die verbindingen terug te krijgen.

“Onze nieuwe strategie voor de toekomst van werk zal onze mensen in staat stellen om opnieuw contact te maken en onze nieuwe manieren van hybride werken te testen. Het draait allemaal om flexibiliteit.”

Verschillende grote Britse werkgevers introduceren flexibel werken, waaronder HSBC, British Airways en BP. In maart zei de Nationwide Building Society dat het zijn 13.000 kantoorpersoneel zou toestaan ​​”te kiezen waar ze werken” – kantoren, huizen of filialen in High Street.

Ongeveer 36% van de werknemers in Groot-Brittannië heeft vorig jaar op zijn minst wat werk vanuit huis gedaan, aangezien de uitbraak van het coronavirus veel werkplekken sloot, een stijging ten opzichte van ongeveer 26% in 2019, zei het Office for National Statistics in april.

.