HS2-been naar Leeds gaat door, zegt Shapps

HS2 been naar Leeds gaat door, zegt ShappsGepubliceerd13 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenimage copyrightSiemens/PA

Het oostelijke deel van het HS2-hogesnelheidsnetwerk, dat Birmingham met Leeds verbindt, zal doorgaan en zou zelfs eerder dan gepland kunnen worden geleverd, zei de transportsecretaris:

Maar er was meer werk nodig om het te integreren met plannen voor de noordelijke krachtpatser, zei Grant Shapps.

Het HS2-netwerk zal in fasen worden aangelegd en de laatste etappe naar Leeds zal in 2040 voltooid zijn.

Maar critici zeggen dat het prijskaartje van £ 106 miljard niet kan worden gerechtvaardigd.

In december zei de National Infrastructure Commission dat de regering zich moet concentreren op het verbeteren van de spoorverbindingen tussen steden in het noorden en de Midlands boven nieuwe projecten zoals HS2.

Dientengevolge waren transportgroepen in het noorden en de Midlands bang geweest dat het oostelijke deel van het project zou worden gesloopt.

HS2 oneerlijk over schadevergoedingsclaim, zegt rapport Reist hogesnelheidstrein op een spoor naar nergens?

Tijdens een online evenement dat deze week door de Policy Exchange-denktank werd gehouden, zei de heer Shapps echter dat HS2 volledig zou worden gebouwd en mogelijk eerder zou worden opgeleverd dan eerder gepland.

“We gaan HS2 voltooien en HS2 opnemen op de oostelijke etappe naar Leeds”, zei hij.

“De enige vraag die we hebben, is hoe we dat beter kunnen integreren met plannen die al heel ver zijn ontwikkeld sinds HS2 al die decennia geleden voor het eerst werd bedacht. Dat geldt met name voor de noordelijke krachtpatserrail.”

De heer Shapps suggereerde dat de oostelijke poot naar Leeds die oorspronkelijk gepland was voor voltooiing tussen 2035 en 2040 “behoorlijk dramatisch” naar voren zou kunnen worden gebracht door het “op een slimmere manier” te bouwen.

Hij zei dat de regering daarover “binnenkort” meer informatie zou verstrekken.

Henri Murison, directeur van het Northern Powerhouse Partnership, een lobbygroep, zei dat de regering het juiste deed.

“Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat nivellering een realiteit is en niet alleen retoriek”, zei Murison, verwijzend naar verkiezingsbeloften om de economie in het noorden van Engeland een boost te geven.

Maria Machancoses, CEO van Midlands Connect, een door de overheid gefinancierd regionaal vervoersorgaan, zei: “ Hoewel deze mondelinge toezeggingen bemoedigend zijn, hebben we definitieve maatregelen nodig, namelijk de publicatie van het Integrated Rail Plan van de overheid, om bedrijven en investeerders het vertrouwen te geven dat ze beslissingen moeten nemen.

“Hoe sneller we de bedoelingen van de regering kennen, hoe sneller we kunnen handelen, en hoe eerder we de voordelen kunnen opleveren voor lokale gemeenschappen”, voegde ze eraan toe.

.