Het VK kan beursnoteringen blokkeren om redenen van nationale veiligheid

VK kan beursnoteringen blokkeren om redenen van nationale veiligheidGepubliceerd25 minuten geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver sharingimage copyrightGetty Imagesimage captionKanselier Rishi Sunak wil dat meer buitenlandse bedrijven in het VK noteren, maar staat onder druk om ervoor te zorgen dat dit veilig gebeurt

Bedrijven zouden om redenen van nationale veiligheid de notering aan de London Stock Exchange kunnen worden geblokkeerd, op grond van nieuwe regels die door de Schatkist worden overwogen.

De afdeling zegt de komende maanden overleg te zullen plegen over de voorstellen.

Zoals voor het eerst werd gemeld door de Financial Times, zal het overwegen of een notering kan worden stopgezet als het een buitenlandse staat toegang geeft tot staatsgeheimen of handelsgeheimen.

Bedrijven die eigendom zijn van mensen die de belangen van het VK kunnen schaden, kunnen ook worden geblokkeerd.

In een verklaring op dinsdag zei een woordvoerster van het ministerie van Financiën: “De reputatie van het VK voor schone, transparante markten maakt het een aantrekkelijk wereldwijd financieel centrum.

“We zijn van plan dit te versterken door een gerichte nieuwe macht te gebruiken om vermeldingen te blokkeren die een nationaal veiligheidsrisico vormen, en zullen in de komende maanden een raadpleging starten om het ontwerp ervan te informeren.”

UK grijpt in bij de overname van chipontwerper ArmGovernment om overnames te stoppen die de Britse veiligheid in gevaar brengen

Het komt nadat bondskanselier Rishi Sunak zei dat hij van plan was de strikte regels voor beursnoteringen in het VK te versoepelen om meer snelgroeiende bedrijven uit het buitenland aan te trekken.

Voorstanders zeggen dat het de broodnodige investeringen naar het VK zou kunnen trekken, aangezien technologiebedrijven zouden worden aangemoedigd om Londen te kiezen boven plaatsen als New York om hun aandelen te noteren.

Sommigen vrezen echter dat dit zou kunnen leiden tot meer boekhoudschandalen, omdat besturen mogelijk minder verantwoording moeten afleggen aan investeerders.

Ze beweren ook dat de waakhond van de stad, de Financial Conduct Authority, de tanden mist om bedrijven zo nauwgezet te reguleren als zijn collega’s in de VS, na schandalen bij bedrijven als Carillion, NMC Health en Tesco.

Volgens de nationale veiligheidsvoorstellen van de Schatkist kunnen bedrijven die eigendom zijn van mensen wier activiteiten de Britse belangen schaden, ook worden geblokkeerd om aandelen op de Londense markt te verkopen.

De nieuwe regels zouden gericht zijn op belangrijke strategische gebieden zoals technologie, defensie en nationale infrastructuur.

.