Heathrow Airport zou vliegtuigen kunnen omleiden om de drukte te verminderen

Heathrow Airport zou vliegtuigen kunnen omleiden om de drukte te verminderen

Door Caroline Davies
Transportcorrespondent, BBC News

Gepubliceerd24 minuten geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver het delen van afbeelding copyrightGetty Imagesimage captionQueues at Heathrow border control vorige maand.

Heathrow Airport overweegt noodplannen om vliegtuigen om te leiden naar andere Britse luchthavens of EU-hubs als de wachtrijen aan de grens te lang worden.

De luchthaven heeft de afgelopen maanden tot zes uur in de rij gestaan ​​aan de grens, omdat het aantal controles en papierwerk voor aankomsten in het VK toenam.

De chief operating officer van de luchthaven heeft eerder gewaarschuwd dat passagiers in vliegtuigen kunnen worden vastgehouden om drukte te voorkomen.

Dit zou maatregelen een stap verder brengen als een mogelijk laatste redmiddel.

De luchthaven wil dat meer personeel passagiers aan de grens verwerkt, en dat het passagierslocatorformulier dat alle passagiers nu bij aankomst moeten laten zien wordt geautomatiseerd zodat passagiers gebruik kunnen maken van de e-gates.

Een woordvoerder van Heathrow zei: “ In plaats van passagiers te vertellen zich schrap te zetten voor een lange wachttijd in immigratierijen, zou Border Force haar inspanningen moeten opvoeren om controles voor landen met een groene lijst te automatiseren, en extra middelen voor passagiers opzetten waar handmatige controles nodig kunnen zijn. Het aanvaarden van vertragingen is een extra blijk van zelfgenoegzaamheid van hen in deze kwestie.

“Er zijn protocollen om passagiers in vliegtuigen vast te houden of om te leiden naar andere luchthavens, om buitensporige, onnodige en volledig vermijdbare wachtrijen in immigratiehallen te voorkomen.”

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei: “Het beschermen van de volksgezondheid is onze prioriteit en aangezien we internationaal reizen veilig heropenen, zullen we 100% gezondheidscontroles aan de grens handhaven om het grote publiek en onze uitrol van vaccins te beschermen.

“Terwijl we dit doen, zullen de wachttijden waarschijnlijk langer zijn en zullen we er alles aan doen om het proces soepel te laten verlopen, inclusief de uitrol van ons e-Gate-upgradeprogramma tijdens de zomer en het inzetten van extra Border Force-officieren.”

.