Gevoede spaarders kunnen hun geluk op de proef stellen in prijstrekkingen met zo lage tarieven

Gevoede spaarders kunnen hun geluk op de proef stellen in prijstrekkingen met zo lage tarieven

Door Kevin Peachey
Correspondent persoonlijke financiën, BBC News

Gepubliceerd5 minuten geledenShareclosePagina delenKopieer linkOver het delen van auteursrecht op afbeeldingenGetty Images

Spaarders die met schamele rendementen worden geconfronteerd, kunnen in de verleiding komen om “hun geluk op de proef te stellen” bij prijstrekkingen, maar kunnen betere deals mislopen, zeggen analisten.

De Nationwide Building Society heeft aangekondigd vanaf september een prijstrekking te organiseren voor haar leden in Engeland, Wales en Schotland.

De grootste bouwmaatschappij van het VK neemt het op tegen rivaal Halifax en tegen premiumobligaties.

Maar analisten bij Moneyfacts zeggen dat spaarders niet moeten vergeten om rond te shoppen.

“Het zou niet verwonderlijk zijn om te zien dat spaarders naar een prijstrekking gaan om hun geluk te testen in een omgeving met lage rentetarieven, maar er is geen garantie dat ze een prijs winnen”, zegt Rachel Springall van de financiële informatiedienst.

“Spaarders kunnen ook een concurrerende rentevoet mislopen door ervoor te kiezen hun geld te storten op een rekening die is gekoppeld aan een prijstrekking in plaats van de beste beschikbare rente elders na te jagen.”

copyright afbeelding Getty Images

The Nationwide breidt zijn eerdere prijzentrekking voor spaarders uit door de lancering aan te kondigen van de geluksdip voor leden die een van zijn hypotheek-, spaar- of betaalrekeningproducten hebben.

Alleen kinderen en klanten uit Noord-Ierland worden uitgesloten vanwege de regelgeving met betrekking tot trekkingen. In plaats daarvan worden donaties gedaan aan lokale goede doelen in Noord-Ierland.

Worden wedstrijdliefhebbers ‘meegenomen voor een ritje’?

Elk lid heeft een gelijke kans om te winnen, ongeacht hoeveel ze op hun account hebben staan. Een nieuwe klant kan een spaarrekening openen voor £ 1 om in te voeren.

Prijzen, die een jaar lang elke maand worden getrokken, variëren van één jackpot van £ 100.000 tot 8.000 winnaars van elk £ 100. De kans om een ​​prijs te winnen is ongeveer één op 1.750.

“Leden hoeven niets te doen om deel te nemen. Zolang ze ten minste één van onze hypotheken, spaarrekeningen of zichtrekeningen hebben, worden ze automatisch geboekt”, zegt Louise Prior van Nationwide.

Ze zei dat als de trekkingsfondsen in plaats daarvan zouden worden gebruikt om de rentetarieven voor spaarders te verbeteren, ze slechts met 0,01% zouden stijgen. Degenen die niet wilden deelnemen, misschien om culturele of religieuze redenen, konden zich afmelden.

Rivalen

De nationale jackpot komt overeen met die van een vergelijkbare prijstrekking die wordt georganiseerd door de Halifax, die deel uitmaakt van de Lloyds Banking Group.

Beide vallen echter in het niet bij de jackpot van £ 1 miljoen – tegen veel langere kansen – die wordt aangeboden door Premium Bonds, beheerd door National Savings and Investments (NS&I).

NS&I wordt gesteund door de overheid. Het zag een instroom van interesse in Premium Obligaties van mensen die geld spaarden, maar elders, tijdens de pandemie, weinig rendement konden vinden. Het is echter zwaar bekritiseerd vanwege zijn klantenservice tijdens de Covid-crisis.

NS&I ‘moet hard werken om klanten terug te winnen’

Aangezien de spaarrentes nog steeds historisch laag zijn, zei mevrouw Springall dat andere banken en hypotheekbanken zouden kunnen overwegen om prijstrekkingen aan te bieden om klanten aan te trekken. De Family Building Society en NatWest hebben de afgelopen tijd ook iets soortgelijks aangeboden.

Ze waarschuwde dat klanten deze deals zorgvuldig moeten vergelijken, de algemene voorwaarden van elk van hen moeten controleren en moeten letten op crosspromotie van andere producten.

“Klanten met een prijsuitreiking krijgen misschien wel andere producten van een aanbieder aangeboden, maar het is verstandig voor consumenten om deals met de hele markt te vergelijken voordat ze zich binden”, zei ze.

.