Ga niet op vakantie in landen met een barnsteenlijst – Boris Johnson

Geen vakantie in landen met een barnsteenlijst – Boris JohnsonGepubliceerd16 minuten geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemiebeeld copyrightReuters

Premier Boris Johnson heeft gewaarschuwd dat mensen niet op vakantie zouden moeten zijn in landen met een barnsteenlijst, nadat een minister zei dat mensen vrienden konden bezoeken.

De verwarring ontstond nadat minister van Milieu George Eustice zei dat mensen naar die landen konden gaan als ze bij terugkeer in quarantaine zouden gaan.

Het komt na nieuws dat sommige vakantiebedrijven restituties voor dergelijke bestemmingen weigeren.

Dat komt omdat het nu legaal is om naar landen te reizen die op de barnsteenlijst staan.

Amber waarschuwing

De heer Johnson zei: “Ik denk dat het erg belangrijk is dat mensen begrijpen wat een land met een amberkleurige lijst is: het is niet ergens waar je op vakantie zou moeten gaan, laat me daar heel duidelijk over zijn.

“En als mensen naar een land met een amberkleurige lijst gaan, moeten ze dat absoluut doen om een ​​of andere dringende familie- of dringende zakelijke reden, houd er dan rekening mee dat je jezelf moet isoleren, tests moet afleggen en je passagier moet afleggen. locator-formulier en al de rest. “

De waarschuwing kwam te midden van berichten dat duizenden mensen op weg waren naar bestemmingen als Frankrijk, Griekenland, Spanje en de VS, met meer dan 150 vluchten die maandag zouden zijn vertrokken.

Vakantiebedrijven weigeren restituties voor amberkleurige bestemmingen Covid-19: Duizenden gaan op vakantie naar het buitenland omdat de regels versoepelen Verwarring bij vrienden

Nadat het wettelijke verbod op buitenlandse feestdagen op maandag was geëindigd, zei minister van Milieu, George Eustice, dat mensen naar die landen konden gaan als ze bij terugkeer in quarantaine zouden worden geplaatst.

“We willen niet helemaal stoppen met reizen en de reden, zoals [Health Secretary] Matt Hancock zei dat we de amberkleurige lijst hebben, omdat er redenen zullen zijn waarom mensen denken dat ze moeten reizen, om familie te bezoeken of zelfs om vrienden te bezoeken, “vertelde hij aan het BBC Radio 4 Today-programma.

“Ze kunnen naar die landen reizen, maar ze moeten dan de quarantaine in acht nemen als ze terugkeren en moeten na terugkeer twee tests ondergaan.

“Mensen kunnen dus naar die gebieden afreizen, ja, maar dan zullen ze zich bij terugkeer aan de quarantaine-eisen moeten onderwerpen.”

Maar de woordvoerder van de premier stond erop dat reizen naar bestemmingen op de amberkleurige lijst alleen om een ​​strikt beperkt aantal redenen was toegestaan.

Hij zei dat mensen niet voor vakantie of vrije tijd naar die landen zouden moeten gaan.

“Het standpunt blijft dat mensen niet naar landen met een amberkleurige lijst moeten reizen en dat is ter bescherming van de volksgezondheid”, aldus de woordvoerder.

“Er zijn een aantal beperkte redenen waarom het acceptabel zou kunnen zijn om te reizen – voor werkdoeleinden, het beschermen van essentiële diensten of medelevende redenen zoals een begrafenis of de zorg voor een familielid – maar anders zouden mensen niet naar deze landen moeten reizen.”

Hij zei dat vakanties en vrijetijdsreizen beperkt moeten blijven tot de korte “groene lijst” van bestemmingen zoals Portugal.

“We werken hier samen met de reisindustrie en anderen aan. We hebben allemaal een persoonlijke verantwoordelijkheid om elkaar te beschermen terwijl we voorzichtig internationale reizen heropenen”, aldus de woordvoerder.

“We gaan naar een situatie waarin het publiek verantwoordelijkheid kan nemen voor hun daden. Ik denk dat het belangrijk is om te benadrukken dat dit over het algemeen is wat we zien.

“We zullen dit uiteraard in het oog houden, we houden dit nauwlettend in de gaten en zullen indien nodig verdere actie ondernemen.”

copyright afbeelding Getty Images Terugbetalingsprobleem

Het verkeerslichtsysteem van de overheid is eerder een richtlijn dan een wettelijke vereiste, en sommige reisorganisaties hebben ervoor gekozen om nog steeds vakanties naar amberkleurige bestemmingen aan te bieden, zolang het ministerie van Buitenlandse Zaken niet heeft afgeraden om alle noodzakelijke reizen daarheen te doen.

Dat betekent dat sommige reisorganisaties restituties weigeren voor vakanties die vorig jaar zijn geboekt voor de zomer van 2021, of die door touroperators vanaf 2020 zijn verplaatst – of zelfs om de boekingen uit te stellen.

De grootste touroperator van het VK, Tui, biedt momenteel vakanties aan naar amberkleurige landen zoals Cuba, Barbados en Antigua en naar enkele Griekse en Spaanse eilanden.

Het bedrijf biedt klanten gratis wijzigingen aan in vakantieboekingen als ze niet willen reizen, maar ze zullen elk prijsverschil moeten betalen voor de nieuwe datums, wat duurder kan zijn omdat de vraag groot is.

.