EU onthult plannen voor buitenlandse toeristen om terug te keren

EU onthult plannen voor terugkeer naar buitenlandse toeristenGepubliceerd1 uur geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemiebeeld copyrightGetty Images

De Europese Commissie heeft aanbevolen de beperkingen op niet-essentiële reizen vanuit het buitenland te versoepelen.

Volgens de plannen mag iedereen die de laatste dosis van een door de EU goedgekeurd vaccin ten minste twee weken van tevoren heeft gekregen, reizen.

“Tijd om de EU-toerisme-industrie nieuw leven in te blazen en om grensoverschrijdende vriendschappen veilig nieuw leven in te blazen”, tweette Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

De EU staat momenteel alleen niet-essentiële reizen toe vanuit zeven landen.

Maar de voorstellen zullen ook een “noodrem” bevatten waarmee lidstaten snel kunnen reizen in reactie op nieuwe varianten of een verslechterende gezondheidssituatie in niet-EU-landen. Dit zou elke twee weken worden herzien.

De besprekingen over de plannen beginnen dinsdag.

De EU heeft al plannen aangekondigd voor een digitaal certificaat, dat zou gelden voor iedereen die is ingeënt tegen Covid-19, een negatieve test heeft ondergaan of onlangs is hersteld.

Het paspoort dat Denemarken helpt open te gaan na Covid Wat zijn de plannen voor vaccinatiepassen voor de zomervakantie? De EU dringt erop aan om de ‘vaccinpaspoorten’ van Covid goed te keuren Wat zeggen de voorstellen?

Lidstaten zullen toeristen van buiten de EU kunnen accepteren als ze een goedgekeurde prik hebben gekregen, zei de Europese Commissie maandag, hoewel dit zou kunnen worden uitgebreid voor vaccins die het WHO-registratieproces voor noodgevallen hebben voltooid.

Landen die besluiten dat negatieve Covid-tests of quarantaine niet vereist zijn voor gevaccineerde mensen in hun land, moeten deze uitzonderingen ook uitbreiden tot niet-EU-reizigers, aldus de Europese Commissie.

Bovendien moeten kinderen die geen vaccin hebben gekregen, met hun ouders kunnen reizen zolang ze een negatieve test laten zien, hoewel er bij aankomst mogelijk verdere tests nodig kunnen zijn.

Totdat de EU-brede pas, bekend als het digitale groencertificaat, wordt gelanceerd, moeten landen “certificaten van niet-EU-landen kunnen accepteren op basis van de nationale wetgeving”, voegde de Europese Commissie eraan toe.

De plannen zullen ook het drempelaantal gevallen verhogen in landen waaruit alle reizen zijn toegestaan ​​- onder voorbehoud van quarantaine of testen – van 25 besmettingen per 100.000 mensen naar 100. Dit ligt volgens de voorstellen nog steeds ver onder het EU-gemiddelde van meer dan 420 per 100.000.

De maatregelen hebben geen invloed op de huidige regels voor essentiële reizen of EU-burgers en langdurig ingezetenen en hun gezinnen.

Wat is het EU-certificaat?

Vorige week keurden Europese wetgevers plannen goed voor een EU-brede digitale pas om weer op tijd voor de zomervakantie te reizen.

media caption EU plannen voor een ‘vaccinpaspoort’ om reizen mogelijk te maken

De sleutel tot het certificaat is een QR-code – een machinaal leesbare grafische code bestaande uit zwarte en witte vierkanten – die persoonlijke gegevens bevat en de Europese Commissie zegt dat deze veilig en beveiligd zal zijn. Het werkt samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om ervoor te zorgen dat het certificaat buiten Europa wordt erkend.

De 27 lidstaten willen ook niet-EU-landen zoals Noorwegen, IJsland en Zwitserland erbij betrekken, met functionarissen die eerder deze week zeiden dat gevaccineerde reizigers uit de VS mogelijk ook deze zomer Europa kunnen bezoeken.

Er blijven echter praktische zorgen, waaronder vragen over hoe lang de immuniteit duurt na een infectie en of er nog meer prikken nodig zijn te midden van de snelle verspreiding van meer besmettelijke Covid-varianten.

Andere kwesties zijn onder meer welke gegevens worden gebruikt om te bewijzen dat een persoon niet is geïnfecteerd met het coronavirus en privacyproblemen.

Een aantal landen is al begonnen met het onthullen van hun eigen passen bij de heropening.

In Denemarken wordt de Coronapas-app gebruikt om klanten die zijn gevaccineerd of hersteld van een infectie, bars, restaurants en musea te laten betreden.

Een soortgelijk programma in Israël, dat een van de hoogste vaccinatieniveaus ter wereld heeft, geeft gebruikers toegang tot hotels, sportscholen en theaters. De “Groene pas” heeft ook reismogelijkheden gecreëerd voor Israëlische burgers, na overeenkomsten met Griekenland en Cyprus.

.