Dieren- en winkelzwendel neemt toe tijdens pandemie

Oplichting met huisdieren en winkelen neemt toe tijdens pandemieGepubliceerd38 minuten geledenShareclosePagina delenKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemiemedia onderschrift’Puppyoplichters hebben me diepbedroefd ‘

De oplichting van online winkelen nam toe tijdens de pandemie, met politiegegevens die erop duiden dat mensen van in de twintig het meest waarschijnlijk het slachtoffer zouden worden.

Oplichters plaatsten nepadvertenties voor huisdieren, auto’s en caravans om mensen te misleiden tot het overhandigen van geld.

Romantische oplichting is ook toegenomen tijdens de Covid-crisis, die mannen en vrouwen van alle leeftijden treft.

Lokale BBC-radiostations benadrukken de risico’s en geven tips om te voorkomen dat u het volgende slachtoffer wordt.

Winkelen gevaar

In totaal werden 389.328 gevallen van fraude gemeld door slachtoffers in Engeland, Wales en Noord-Ierland in de 12 maanden tot april, volgens cijfers van de meldingsdienst Action Fraud, met een totaal verlies van £ 1,7 miljard als gevolg van alle oplichting.

Fraude door online winkelen was de meest voorkomende vorm. Het aantal zaken steeg in de loop van het jaar met 44% tot 95.531 – een tijd waarin veel mensen naar internetwinkelen gingen met winkels die gesloten waren tijdens lockdown.

Oplichters gebruikten sociale media en andere kanalen om reclame te maken voor items of huisdieren, vaak met aantrekkelijke foto’s en prijzen, die nooit arriveerden nadat een aanbetaling of de volledige prijs was betaald.

Het aantal gevallen van oplichting door romantiek is het afgelopen jaar met 15% gestegen. Veel mensen gingen voor het eerst naar online daten tijdens het afsluiten.

Sommigen werden misleid door fraudeurs die zich voordeden als iemand van wie de slachtoffers dachten dat ze voor hen zorgden. Vaak deden ze alsof ze financiële problemen hadden gehad en noodfondsen nodig hadden, maar ze hebben het geld nooit terugbetaald.

Vrouw verliest bijna £ 113.000 door liefdesfraude Vertrouw nummerherkenning op telefoons niet, zegt waakhond

Het grootste aantal (77.500) zwendelrapporten in het algemeen kwam van 20- tot 29-jarigen, blijkt uit de gegevens. Jongeren, die internettechnologie het vaakst gebruiken, zijn het doelwit, maar politieagenten benadrukken dat fraudeurs mensen van alle leeftijden bedriegen.

Onderzoekers vrezen ook dat vele duizenden, voornamelijk oudere, mensen te beschaamd zijn om te melden dat ze het slachtoffer zijn geworden van oplichting. Ze dringen er bij iedereen die in de val is gelokt op aan om hun zaak snel te melden, om degenen achter de regelingen te helpen vangen.

copyright afbeelding Getty Images

De op een na meest voorkomende vorm van fraude in het afgelopen jaar was de zogenaamde voorschotfraude. Dit omvat een zwendel die regelmatig wordt gezien tijdens lockdown, waarbij slachtoffers een neptekst ontvangen waarin ze worden gevraagd op een link te klikken en bezorgkosten te betalen.

Onder degenen die betrapt werden, was Lou Osborn, uit Keswick, die zelf in de boekhouding werkt.

“Op dat moment [the text message] was geen verrassing, want op die dag had ik ongeveer vijf leveringen, “zei ze.

Ze belde de bank om hen op de hoogte te stellen van wat er was gebeurd, maar toen raakte ze verstrikt in een web van telefoontjes, brieven en sms’jes van mensen die beweerden afkomstig te zijn van de fraude-afdeling van de bank en een nep-telefoonnummer gebruikten dat eruitzag als dat van de bank.

Er werden in totaal duizenden ponden op haar kaart betaald, en ze had het geluk dat haar bank het geld vervolgens terugbetaalde.

“Ik voelde me echt stom. Ik ben erg op mijn hoede voor dingen. Ze spelen op de kwetsbaren”, zei ze.

‘Ik word er echt boos van. Iemand dat aandoen is gewoon verschrikkelijk.’

Andere slachtoffers die met lokale radiostations van de BBC hebben gesproken, zijn onder meer een dominee in Wiltshire. Hij werd nagebootst door oplichters die vervolgens zijn parochianen een e-mail stuurden en hen vroegen hem te helpen met Amazon-tegoedbonnen.

Een vrouw uit de West Midlands die een poster voor een verloren hond ophield, vertelde hoe ze vervolgens werd gechanteerd door fraudeurs die beweerden haar huisdier te hebben. Ze waren aan het liegen.

Verslaggever Dan Whitworth werd gebeld door een fraudeur en slaagde erin het gesprek op te nemen

Volgens het National Cyber ​​Security Center zijn er enkele belangrijke tips om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van dergelijke oplichting. Ze bevatten:

Een sterk en afzonderlijk wachtwoord gebruiken voor uw e-mail Sterke wachtwoorden maken met behulp van drie willekeurige woorden Uw wachtwoorden opslaan in uw browser Twee-factor-authenticatie inschakelen (2FA) Uw apparaten bijwerken Een back-up van uw gegevens maken

Hoewel deze niet alle pogingen tot oplichting zullen voorkomen, zouden ze moeten helpen om de technologie veiliger te maken.

Uit een onderzoek onder 2.000 mensen door kaartuitgever Marqeta bleek dat 19% van de ondervraagden in de afgelopen 12 maanden voor het eerst het slachtoffer was geworden van fraude, een aanzienlijke stijging vergeleken met een jaar eerder. Bij 18- tot 34-jarigen liep dit cijfer op tot 31%.

Waar u hulp kunt krijgen

Action Fraud is de dienst om oplichting te melden aan – 0300123 2040

Citizens Online heeft meer dan 400 digitale kampioenen en een gratis digitale hulplijn – 0808196 5883

Citizens Advice heeft online en telefonische hulp voor online zwendelproblemen

.