De onzekere toekomst van de Britse kantoren

De onzekere toekomst van de Britse kantoren

Door Jonty Bloom
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver delenRelated TopicsCoronavirus pandemieimage copyrightGetty Imagesimage captionLege kantoren zijn duidelijk een probleem als u een kantoorbenodigdhedenbedrijf bent

Zoals David Brent duidelijk maakte in de populaire tv-komedie The Office, is er een rijke en lonende carrière te behalen bij het vervullen van de behoeften van andere kantoren.

Of er was tenminste voordat de pandemie toesloeg, en iedereen begon vanuit huis te werken.

Van papierleveranciers in Slough tot schoonmaak-, onderhouds- en cateringbedrijven, hele industrieën zijn erop gericht om kantoorbedrijven te voorzien van wat ze nodig hebben om te blijven werken.

Maar wat is de toekomst van dergelijke kantoorartikelenbedrijven als wordt verwacht dat grote aantallen mensen op afstand blijven werken, minstens de helft van de tijd dat de pandemie eindelijk voorbij is?

Dit zou ertoe leiden dat veel bedrijven grote kantoren sluiten en overschakelen naar kleinere. En voor sommigen om helemaal van hun kantoor af te komen.

De schoonmaakindustrie in het VK is soms bijna onzichtbaar, maar er werken een miljoen mensen in 65.000 bedrijven, met een waarde van £ 54 miljard voor de Britse economie. Volgens brancheorganisatie de British Cleaning Council is ongeveer een derde van dat cijfer van toepassing op kantoren. De rest bestaat uit gezondheidszorg, hotels, restaurants, pubs en fabrieken.

Yvonne Taylor is global head of cleaning bij de OCS Group, de internationale gigant op het gebied van facility management met een omzet van £ 1 miljard per jaar.

Ze zegt dat hoewel er in de toekomst misschien minder kantoren schoongemaakt moeten worden, het voordeel van de pandemie voor de schoonmaakindustrie is dat ze nu “veel meer als experts worden gezien”.

image copyrightOCS Groupimage captionYvonne Taylor verwacht dat er veel meer robots en nieuwe machines zullen worden gebruikt

En hoewel ze zich zorgen maakt dat sommige bedrijven hun schoonmaakbudgetten zullen verlagen vanwege financiële druk, zegt ze dat de reactie op het coronavirus de schoonmaakindustrie meer professionaliteit heeft gebracht.

Zoals ze uitlegt, hoeven kantoortapijten vaak niet elke dag te worden gestofzuigd, maar “aanraakpunten” zoals lichtschakelaars en deurgrepen moeten nu zeker regelmatig worden schoongemaakt.

De oplossing, zegt ze, is om strikte reinigingsspecificaties vast te stellen en vervolgens “technologie en gegevens te gebruiken om bewijs te leveren dat bevestigt dat we leveren”.

Yvonne verwacht ook veel meer gebruik van robots en nieuwe machines te zien, en meer training voor schoonmaakpersoneel, inclusief de introductie van een leerlingstelsel voor de industrie.

Ze is van mening dat de behoefte aan deze aanvullende training en technologie wordt verklaard door de nieuwe vereiste voor roterende reiniging. “We wisselen onze desinfectiemiddelen nu af om ons te beschermen tegen microbiële resistentie, we weten niet of Covid resistentie zal opbouwen tegen bepaalde desinfectiemiddelen.”

Dus hoewel de schoonmaakindustrie misschien kleinere en misschien minder kantoren heeft om schoon te maken, zal het harder moeten werken om ze veilig te houden.

image copyrightGetty Imagesimage captionGezondheid en veiligheid zijn door iedereen beoordeeld, zegt Christian Slingsby

Christian Slingsby is de vierde generatie van zijn familie die leiding geeft aan het in Yorkshire gevestigde bedrijf Slingsby voor werkplaatsbenodigdheden.

Ondanks dat kantoren in het VK het afgelopen jaar weinig personeel hadden, zegt de heer Slingsby, een accountdirecteur bij het bedrijf, dat de totale verkoop stabiel is gebleven als gevolg van een grote stijging van de vraag naar Covid-beschermingsapparatuur.

“We hebben veel meer tafelschermen en andere barrières gedaan”, zegt hij. “En pedaalemmers [so you don’t need to use your hands], handdesinfectiemiddelen en thermometers.”

Hij zegt dat dit allemaal deel uitmaakt van een cultuurverandering: “Gezondheid en veiligheid zijn door iedereen van boven naar beneden beoordeeld”, zegt hij. “Mensen denken ‘we kunnen het ons niet veroorloven om hier een fout te maken, we moeten de juiste kit hebben’.”

image copyrightGetty Imagesimage caption Het is momenteel moeilijk om in de kantoorvastgoedsector te verkeren

Voor sommige bedrijven was Covid echter als het raken van een bakstenen muur. Online platform Feedr levert eten aan kantoren via haar core business Cloud Catering, waardoor kantoren zonder kantine in restaurant eten voor hun personeel kunnen bestellen.

“Het ging van 100 mph naar absoluut nul”, zegt Linda Blank, hoofd internationale ontwikkeling en strategische projecten van Feedr, terwijl ze terugkijkt op het begin van de pandemie.

“Er was niemand op kantoor en als je niet op kantoor bent, bestel je geen lunch, dus het was een complete ineenstorting van de inkomsten.”

Feedr reageerde door te bezorgen bij de werknemers thuis – een “logistieke nachtmerrie”, zegt mevrouw Blank, wat betekende dat “al onze activiteiten volledig moesten worden heroverwogen”.

De zaken beginnen nu aan te trekken, maar aan het begin van dit jaar zegt mevrouw Blank dat de meeste klanten nog steeds zeiden: “Ik wil niet eens met iemand praten”.

New Economy is een nieuwe serie waarin wordt onderzocht hoe bedrijven, handel, economieën en het beroepsleven snel veranderen.

Feedr hoopt nu nieuwe klanten aan te trekken van bedrijven die hun personeelsbestand op kantoor hebben teruggeschroefd. Mevrouw Blank zegt dat, aangezien veel bedrijven van plan zijn om op elk moment minder personeel op kantoor te hebben, de economie gunstig is voor haar bedrijf.

“Er zullen grotere bedrijven zijn, zeg met een personeelsbestand van 500 mensen dat te groot zou zijn geweest voor onze oplossing”, zegt ze. “Maar als ze nu teruggaan en slechts 250 of 300 mensen tegelijk op kantoor hebben, betekent dat dat de kantine op het terrein minder winstgevend wordt en hogere kosten met zich meebrengt. En ze zullen naar alternatieve oplossingen kijken, zoals eten bestellen.”

Thuiswerken betekent ook dat het een dapper bedrijf wordt dat binnenkort nieuwe kantoorgebouwen gaat bouwen.

Als gevolg hiervan zegt Michael Pain, hoofd van het huurdersadvies team bij vastgoedadviesbureau Carter Jonas, dat de industrie toestemming zal vragen om kantoren in woningen te veranderen. “Veranderen van gebruik hangt af van de gemeente, maar in theorie is er geen reden waarom je geen toestemming voor verandering van gebruik kunt krijgen.”

image copyrightJohn Farnellimage captionMichael Pain verwacht dat er meer kantoren zullen worden omgebouwd tot woongebruik

“Het gebeurde al lang voor de pandemie in het centrum van Londen. In de nasleep van de kredietcrisis van 2008 stonden gemeenten positief tegenover aanvragen om over te schakelen naar residentieel gebruik.”

Veel kantoorruimte in het Londense West End is al veranderd in flats, en er is geen reden waarom die trend zich niet over het hele land zou kunnen verspreiden.

Veel mensen zien kantoren als kamers met bureaus, stoelen en computerschermen, maar ze zijn ook grote consumenten van andere zakelijke producten, van printers en papier tot eten en drinken. Ze moeten worden gebouwd, onderhouden en schoongemaakt, en de mensen erin moeten worden gevoed en gedrenkt. En aangezien de dienstensector 80% van de Britse economie vertegenwoordigt, zijn er ontzettend veel kantoren.

Deze enorme sector ondergaat radicale en drastische veranderingen die normaal gesproken tientallen jaren duren. De vele andere industrieën die het leveren, zullen zich aan die nieuwe realiteit moeten aanpassen als ze willen overleven.

.