Covid: VS steunt afstand van intellectuele eigendom van vaccins

Covid: VS steunt afstand van intellectuele eigendom van vaccinGepubliceerd48 minuten geledenSharecloseShare pageCopy linkOver sharingGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemiebeeld copyrightReuters

De VS steunt een initiatief van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om af te zien van bescherming van intellectueel eigendom voor vaccins tegen coronavirus.

India en Zuid-Afrika stelden de stap voor, die volgens hen de vaccinproductie over de hele wereld zou verhogen.

Maar medicijnfabrikanten beweren dat het misschien niet het gewenste effect heeft.

De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Katherine Tai zei dat “buitengewone tijden buitengewone maatregelen vereisen”.

En ze waarschuwde dat het even zou duren voordat WTO-leden tot een consensusbesluit over de kwestie zouden komen.

India en Zuid-Afrika waren de leidende stemmen in een groep van ongeveer 60 landen die de afgelopen zes maanden hebben geprobeerd de patenten op vaccins opzij te krijgen.

Ze stuitten echter op sterke tegenstand van de vorige Amerikaanse regering van Donald Trump, het VK en de EU.

Maar de opvolger van de heer Trump als president van de VS, Joe Biden, heeft een andere weg ingeslagen. Hij steunde een verklaring van afstand tijdens de presidentiële campagne van 2020 en herhaalde zijn steun woensdag.

Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemde de verhuizing een “monumentaal moment” in de strijd tegen Covid-19.

Hoe zullen we weten dat Covid-vaccins veilig zijn? Vaccinproducenten ‘zouden moeten samenwerken met armere landen’Covid-kaart: waar zijn de gevallen het hoogst? Image copyrightReutersimage captionBiden steunde een vrijstelling tijdens de presidentiële campagne van 2020 Wat zou de vrijstelling betekenen?

Indien goedgekeurd, zeggen aanhangers, zou de vrijstelling de productie van vaccins mogelijk maken en meer betaalbare doses opleveren voor minder welvarende landen.

Veel ontwikkelingslanden hebben betoogd dat regels die landen verplichten patenten en andere vormen van intellectueel eigendom te beschermen, een belemmering vormen voor het opvoeren van de productie van vaccins en andere producten die nodig zijn om de pandemie aan te pakken.

De VS hadden eerder geholpen de WTO-onderhandelingen te blokkeren over het ontheffingsvoorstel onder leiding van India en Zuid-Afrika om ontwikkelingslanden te helpen vaccins te produceren met behulp van het intellectuele eigendom van farmaceutische bedrijven.

Bijschrift in de media Hoe vertel je een scepticus van het Covid-19-vaccin de feiten?

Mevrouw Tai zei dat de VS nu onderhandelingen zouden beginnen bij de WTO om te proberen de vrijstelling te verkrijgen. Dit kan enige tijd vergen, aangezien voor WTO-besluiten een consensus van alle 164 leden vereist is.

Een buitengewoon moment

Het is echt een buitengewoon moment.

De handelsvertegenwoordiger van president Biden bracht een verklaring uit waarin stond dat het Witte Huis een verklaring van afstand zou steunen op de intellectuele eigendomsrechten die eigendom zijn van de makers van Covid-19-vaccins tijdens de pandemie.

De campagne hiervoor is gaande onder ngo’s, enkele Amerikaanse congresdemocraten en enkele ontwikkelingslanden zoals India en Zuid-Afrika. En nog in maart verzetten de VS, het VK en de EU zich tegen de bewegingen in de onderhandelingen bij de WTO in Genève.

Katherine Tai heeft de beste farmaceutische bedrijven bezocht en bracht de kwestie vorige maand ook ter sprake bij de Britse minister van internationale handel, Liz Truss, tijdens een virtuele bijeenkomst.

In een interview met de BBC vorige maand vertelde WTO-chef Ngozi Okonjo-Iweala de BBC dat als vaccinfabrikanten niet aan de wereld zouden leveren, ze de knowhow zouden moeten overdragen.

Farmaceutische bedrijven zijn ervan overtuigd dat de patenten hier niet de bottleneck zijn, maar de productiecapaciteit. Maar de Indiërs en Zuid-Afrikanen zijn het oneens met de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa die afkeurde wat hij “vaccinapartheid” noemde, en zei dat zijn land en sommigen in Zuid-Amerika de productie zouden kunnen opvoeren.

De beweging van de VS kantelt de machtsverhoudingen in de WTO in de richting van een afstandsverklaring. Maar de positie van zowel het VK als de Europese Unie zal nu ook onder de loep worden genomen.

Wat is de reactie geweest?

Tedros Adhanom Ghebreyesus, hoofd van de WHO, noemde het besluit van de VS “historisch” en markeerde “een monumentaal moment in de strijd tegen Covid-19”.

Maar farmaceutische bedrijven hebben hun verzet geuit door erop te wijzen dat octrooien niet het belangrijkste obstakel zijn, en hebben gewaarschuwd dat de stap innovatie zou kunnen verstikken.

De Internationale Federatie van Farmaceutische Fabrikanten en Verenigingen noemde de verhuizing “teleurstellend”.

“Een verklaring van afstand is het simpele maar verkeerde antwoord op een complex probleem”, zei de in Genève gevestigde lobbygroep.

Dr. Amesh Adalja, senior geleerde aan het Johns Hopkins Center for Health Security, vertelde het persbureau Reuters dat de vrijstelling “neerkomt op de onteigening van het eigendom van de farmaceutische bedrijven wiens innovatie en financiële investeringen de ontwikkeling van Covid-19-vaccins mogelijk maakten in de eerste plaats”.

.