Covid: Restaurants worden creatief om het personeelstekort aan te pakken

Covid: Restaurants worden creatief in een poging om personeelstekort aan te vullenGepubliceerd9 minuten geledenShareclosePagina delenKopieer linkOver het delen van auteursrecht van afbeeldingen

Restaurants bieden hun toevlucht tot het aanbieden van bonussen aan personeel en cadeaubonnen aan klanten in een poging vacatures te vervullen nu de economie uit de lockdown komt.

De horeca is volop aan het werven, maar personeelstekorten dreigen het herstel te belemmeren.

Will Beckett, mede-oprichter van de Hawksmoor restaurantgroep, vertelde de BBC dat er gewoon “niet genoeg mensen zijn”.

Hawksmoor biedt personeel tot £ 2.000 om vrienden te werven, geld dat zou zijn uitgegeven bij uitzendbureaus.

De problemen van het bedrijf onderstrepen de bredere personeelsbezetting waarmee gastvrijheid wordt geconfronteerd, waarbij het binnen dineren in Groot-Brittannië vorige week werd hervat.

Pubketens Marston’s en Mitchells en Butlers waarschuwden vorige week allebei dat ze het moeilijk vonden om arbeiders te werven, en gaven de schuld aan het overzeese personeel dat naar huis terugkeerde en de stop-start-aard van lockdown die mensen dwong de sector op te geven.

Het hoogste aantal vacatures sinds een jaar naarmate lockdown gemakkelijker wordt ‘We hebben mensen een bonus van $ 300 aangeboden om voor ons te werken’

De heer Beckett zei: “Gastvrijheid worstelt momenteel met rekrutering. Het is een beetje moeilijk te zeggen of dit komt doordat er niet genoeg mensen zijn omdat ze het land verlaten of de sector verlaten, of omdat iedereen tegelijkertijd aan het rekruteren is. . “

Wat de reden ook was, zei hij, Hawksmoor moest zijn rekruteringsinspanningen “turbulentie” geven.

Voor elke persoon die personeel aanbeveelt en die wordt aangenomen na het passeren van een proefperiode van een maand, krijgen ze een bonus – £ 200 voor een eerste vriend, £ 300 voor de volgende en tot £ 2.000 voor vijf vrienden.

Brexit-effect

De heer Beckett zei dat hij het wervingsbudget wilde herbestemmen “naar onze eigen medewerkers, die financiële problemen hebben gehad tijdens het verlof. Dus in plaats van een enorm bedrag te besteden aan wervingswebsites of -bureaus, hebben we dit beleid gevolgd.”

Een andere restaurantketen, Caravan, zei dat het £ 100 cadeaubonnen aan klanten aanbiedt als ze iemand met succes aanbevelen voor een baan.

“We hebben onze aardige klanten een e-mail gestuurd om ons te helpen supersterren te vinden om met ons samen te werken”, zei het bedrijf in een e-mail aan de BBC.

De Sunday Times, die de eigenzinnige praktijken rapporteerde die sommige bedrijven gebruikten, citeerde de voorzitter van rekruteringsgigant Reed die zei dat de banen-slinger was teruggeslagen ten gunste van de arbeiders.

Maar James Reed zei dat er over de hele linie een tekort was aan banen, niet alleen in de horeca, met 18.000 vacatures die vorige week in slechts één dag online zijn geplaatst – “het hoogste aantal dat ik me in jaren kan herinneren”.

Overheidsmaatregelen nodig

Uit de laatste cijfers van het wereldwijde wervingsbureau Broadbean Technology blijkt dat het aantal vacatures in de Britse horeca in april met 77% is gestegen ten opzichte van de vorige maand. In vergelijking met april 2020 daalde het aantal aanvragen echter met 82%.

“De daling van het aantal aanmeldingen is een punt van zorg en zou de groei van de horecasector in de nabije toekomst kunnen belemmeren”, aldus Alex Fourlis, algemeen directeur van Broadbean.

Hij zei dat, aangezien het werk tijdens de pandemie opdroogde, veel mensen ervoor kozen de sector te verlaten en dat bedrijven nu voor een uitdaging staan ​​om hen terug te lokken.

Maar hij voegde eraan toe: “Wellicht nog zorgwekkender is dat deze daling van het aantal aanvragen volgt op het vertrek van het VK uit de EU en mogelijk suggereert dat de Brexit een langdurige impact heeft gehad op de gastvrijheid.”

Kate Nicholls, chief executive van brancheorganisatie UK Hospitality, vertelde de Sunday Times dat het tijd was voor de regering om haar lijst met “knelpuntberoepen” te herzien.

“We hebben ook een herstelvisum voor het coronavirus in Australische stijl voorgesteld voor laaggeschoolde werknemers die niet voldoen aan het puntensysteem [but] die cruciaal zijn voor het herstel, “zei ze.

UK Hospitality schat dat meer dan 52.000 locaties met ongeveer 900.000 mensen van plan waren om vorige week te heropenen in Engeland, Schotland en Wales. Dat komt bovenop ongeveer 26.000 locaties die in april zijn geopend voor externe handel.

.