Covid: Griekenland stopt met lockdown-maatregelen en stelt zich open voor toeristen

Covid: Griekenland beëindigt lockdown-maatregelen en gaat open voor toeristenGepubliceerd43 minuten geledenSharecloseShare pageCopy linkOver sharingRelated TopicsCoronavirus pandemieimage copyrightGetty Imagesimage captionEen aantal toeristenvluchten is vrijdagochtend op Kreta aangekomen omdat de beperkingen zijn versoepeld

Griekenland heeft zijn toeristenseizoen gelanceerd, waarbij de meeste resterende bewegingsbeperkingen zijn opgeheven en verklaard “we sluiten de lockdown achter ons”.

Hoewel er nog steeds gemiddeld 2.000 dagelijkse Covid-gevallen worden gemeld, worden vaccinaties uitgerold met de Griekse eilanden als prioriteit.

Duitse toeristen zijn begonnen binnen te vliegen, maar de Britten niet, aangezien Griekenland niet op de “groene lijst” van de Britse regering staat.

Vakantiegangers uit het VK kunnen vanaf maandag naar Portugal reizen.

Griekenland heeft nog steeds verschillende beperkingen. De grote veranderingen zijn echter dat bewoners niet langer sms-berichten naar een hotline hoeven te sturen wanneer ze hun huis verlaten of gaan winkelen, verkeer is toegestaan ​​tussen regio’s en een avondklok is nu beperkt tot tussen 00.30 en 05.00 uur. : 00.

Een vijfde van de Griekse economie wordt gezien als afhankelijk van de toerismesector en 20% van de werknemers is er in dienst. “We stellen onze toeristenindustrie open voor de wereld”, kondigde minister van Toerisme Haris Theoharis donderdagavond aan voor de Tempel van Poseidon bij Kaap Sounion buiten Athene.

Wat toeristen moeten doen

Bezoekers uit een lijst van 53 goedgekeurde landen moeten de dag voordat ze op reis gaan een Passenger Locator Form (PLF) invullen, waarin ze aangeven waar ze verblijven en een vaccinatiecertificaat, een negatieve PCR-test of een documentatie van recent herstel van Covid overleggen.

De regels zijn een voorloper van het EU-brede digitale certificaat dat volgens de planning eind juni zal helpen bij het vrijmaken van reizen.

Hoe heft Europa de lockdown-beperkingen op? Het paspoort dat Denemarken helpt open te gaan na Covid

Vluchten vanaf verschillende Duitse luchthavens, waaronder Frankfurt, Düsseldorf, Hannover en Stuttgart, zijn vrijdagochtend geland op de luchthaven van Heraklion op Kreta. Reisgigant Tui zei dat het zaterdag de vluchten naar Kos, Rhodos en Corfu zou hervatten en volgende maand naar de rest van Griekenland.

image copyrightGetty Imagesimage caption Dit strand bij Heraklion was vrijdag stil toen het toeristenseizoen begon

Ook landden er chartervluchten op Rhodos, voornamelijk vanuit Polen en Israël.

Griekenland had gehoopt dat Britse toeristen vanaf 17 mei zouden kunnen binnenvliegen, maar Griekenland is op de “amberlijst” van het VK geplaatst. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt af “alle noodzakelijke reizen naar Griekenland, behalve de eilanden Rhodos, Kos, Zakynthos, Corfu en Kreta”. Iedereen die terugkeert naar Engeland of Schotland moet 10 dagen in quarantaine.

De regering in Athene heeft een glanzende video gelanceerd met een selectie van toekomstige toeristen die ervan dromen om naar de zon te ontsnappen voor een natuurlijke kleur en “echt eten” te proeven, met de boodschap “alles wat je wilt is Griekenland”. De campagne wordt beschreven als de grootste campagne van de nationale toeristenorganisatie in tien jaar.

Wat zijn de regels voor vakanties en kan ik Portugal bezoeken en hoe gaat Griekenland open?

Vrijdag was ook een belangrijke dag voor Griekse toeristen, aangezien het hun eerste kans was om sinds november naar de eilanden te reizen.

De haven van Piraeus bij Athene werd omschreven als druk, omdat mensen het vasteland verlieten met de vereiste groene pas om te reizen. Ook in Griekenland werden voor het eerst in zes maanden musea geopend, hoewel het aantal beperkt was. In winkels is één klant toegestaan ​​per 25 m2.

image copyrightEPAimage caption Het nationaal archeologisch museum van Athene was vrijdag weer open voor bezoekers

Tot dusver heeft een op de vier Grieken een eerste vaccinatie gekregen, en de Griekse regering voert haar campagne op tientallen eilanden, met name op toeristische bestemmingen, in een stroomversnelling.

De ministers zeggen dat 32 kleinere eilanden hun programma hebben voltooid en dat eind mei nog tientallen andere met een populatie tot 10.000 zullen worden gevaccineerd. Inwoners van de grootste eilanden zullen eind juni het Johnson & Johnson-vaccin met een enkele dosis krijgen, zeggen ambtenaren.

Hoe zit het met Portugal?

Reizigers uit Engeland en Schotland mogen vanaf maandag in verschillende landen op vakantie gaan zonder dat ze bij terugkeer in quarantaine hoeven te gaan, waaronder Portugal, dat de rampspoed van donderdag verlengde tot 30 mei.

De regering in Lissabon zei dat iedereen die aankomt voor vertrek een negatieve PCR-test moet ondergaan.

Britse toeristen mogen Portugal binnen vanaf de livepagina van MondayCovid

Zo’n 12.000 fans van Chelsea en Manchester City vliegen op 29 mei naar Portugal om hun teams te zien in de finale van de Europese Champions League in Porto.

De supporters zullen worden onderworpen aan een reeks Covid-beperkingen, die dezelfde dag in en uit vliegen in een “bubbelsituatie”. Fans zullen een aparte luchthavenzone moeten passeren en een negatieve Covid-test moeten afleggen.

media caption EU plannen voor een ‘vaccinpaspoort’ om reizen mogelijk te maken.