Covid: Banken vragen om herziening van de hypotheeksteun

Covid: Banken pleiten voor herziening van de hypotheeksteun

Door Kevin Peachey
Correspondent persoonlijke financiën, BBC News

Gepubliceerd39 minuten geledenSharecloseShare pageKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie copyright afbeeldingGetty Images

Banken en hypotheekbanken willen dat ministers hulp verlenen aan mensen die vanwege de financiële gevolgen van Covid moeite hebben om hun hypotheek af te lossen.

Steun voor hypotheekrente (SMI) is een lening die beschikbaar is voor sommige mensen in het VK met een uitkering, die meestal wordt terugbetaald wanneer hun eigendom wordt verkocht.

Kandidaten moeten 39 weken wachten nadat ze hun baan hebben verloren voordat ze een claim kunnen indienen.

Banken willen dat de wachttijd wordt teruggebracht tot 13 weken, zoals gebeurde na de financiële crisis.

De regering zei dat iedereen die moeite heeft om zijn hypotheek te betalen, eerst naar zijn geldschieter moet gaan, die de plicht heeft om hen te ondersteunen.

Wat is ondersteuning voor hypotheekrente?

Mensen die niet werken, kunnen SMI ontvangen om te helpen met de rentebetalingen op hun hypotheek.

70 jaar lang werd het uitgekeerd als een uitkering die niet hoefde te worden terugbetaald. In 2018 schakelde de overheid over van SMI om een ​​lening te worden. Het wordt meestal (met rente) terugbetaald bij verkoop van de woning van de eigenaar, vaak bij overlijden.

De overgang van SMI van een uitkering naar een lening was omstreden. Toch blijft het een veel voorkomende vorm van ondersteuning, vooral voor langdurig werklozen.

media caption Ondersteuning voor hypotheekrente die wordt omgezet in een lening

De criteria om in aanmerking te komen omvatten een maximale hypotheek van £ 200.000 voor aanvragers in de werkende leeftijd, of £ 100.000 voor gepensioneerden. Het wordt rechtstreeks aan hun geldschieter betaald en kan voor iedereen worden gebruikt, zelfs als ze een slechte kredietgeschiedenis hebben.

Eisers moeten een van de vele voordelen genieten, waaronder een uitkering voor werkzoekenden of een universeel krediet.

Wat zeggen geldschieters dat nodig is?

Er zijn twee belangrijke kwesties. De eerste is dat een claim voor SMI alleen kan worden uitbetaald na 39 weken op rij een uitkering zoals een uitkering voor werkzoekenden te hebben ontvangen, of na negen opeenvolgende maanden universeel krediet te hebben ontvangen, zonder enige onderbreking.

Banken en woningbouwverenigingen zeggen dat het veel te lang wachten is, omdat veel huiseigenaren veel sneller na het verlies van hun baan in de problemen zouden komen met de aflossing van hun hypotheek. Door de pandemie is ook het risico op banenverlies groter.

Daarom roepen ze de regering op om de wachttijd terug te brengen tot 13 weken, zoals dat gedurende zeven jaar na de financiële crisis van 2008-2009 werd gedaan.

Charles Roe, directeur hypotheken bij het bankbedrijf UK Finance, zei: “De wachttijd en geschiktheidscriteria voor Steun voor Hypotheekrente verhinderen dat de broodnodige hulp naar huiseigenaren gaat wanneer ze die het meest nodig hebben – voordat hun financiële omstandigheden verslechteren en hypotheekachterstanden beginnen op te lopen. “

copyright afbeelding Getty Images

Het tweede probleem is dat mensen met een universeel krediet geen aanspraak kunnen maken op SMI als ze enige vorm van betaald werk hebben verricht. Slechts een paar uur werken zou de klok terugzetten naar het begin van de wachttijd van negen maanden.

Kredietverstrekkers willen dat de regels worden gewijzigd, zodat mensen tot 16 uur per week kunnen werken zonder dat dit gevolgen heeft voor hun SMI-claim.

“Het verkorten van de wachttijd en het flexibeler maken van de regeling zou niet alleen een medelevende reactie zijn op degenen die financieel getroffen zijn als gevolg van de pandemie, het zou ook geen langetermijneffect moeten hebben op de overheidsuitgaven”, aldus Paul Broadhead, hoofd van hypotheek- en huisvestingsbeleid bij de Building Societies Association.

Wat zegt de regering?

Een woordvoerder van het Department for Work and Pensions (DWP), dat SMI beheert, zei: “Deze regering zet zich in om mensen te ondersteunen tijdens de pandemie en daarna, door een sterk financieel vangnet te bieden voor mensen in nood.

“Daarom hebben we miljarden geïnvesteerd in extra sociale uitgaven, hypotheekvakanties aangeboden en blijven we leningen verstrekken aan mensen met een laag inkomen om de hypotheekrente te helpen betalen.”

De DWP herinnerde banken en woningbouwverenigingen eraan dat ze de plicht hadden om worstelende leners te helpen, en dat iedereen die in moeilijkheden verkeert naar zijn geldschieter moet gaan om te zien welke steun beschikbaar is.

Kredietverstrekkers boden een aantal betalingsonderbrekingen aan voor degenen die tijdens de pandemie met achterstanden werden geconfronteerd, maar zeiden dat dit slechts kortetermijnoplossingen waren en nu worden afgebouwd. Ze voerden aan dat verdere verlengingen voor degenen die hun baan hebben verloren, alleen de betalingsachterstanden zouden vergroten en niet ten goede komen aan de leners.

.